๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 11 Aralık 2011, 23:33:01



Konu Başlığı: El Altında Çalışan Kimsenin İnfakı
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 11 Aralık 2011, 23:33:01
26-  El Altında Çalışan Kimsenin,  Efendisinin Malın­dan İnfak Etmesi


948- Abi'l-Lahm'ın azadlısı Umeyr'den rivayet edilmiştir: “Ben, köle idim. Bir gün Resulullah (s.a.v.)'e:

“Efendilerimin mallarından bir şeyi sadaka olarak verebilir miyim?” di­ye sordum. O da:

“Evet, edebilirsin. Sevabı da aranızda yarı yarıya olur” buyurdu. [87]

949- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Kocası yanında iken onun izni olmaksızın kadın nafile oruç tutmasın. Kocası yanında iken onun izni olmadan onun kazancından kadın ne infak ederse, sevabının yarısı kocasının olur.” [88]

Açıklama:

Hadisi, “Kadın, kocasının bilgisi dışında kendi nafakasına düşen erkeğin malından aîır ve onu infak ederse” şeklinde anlamak gerekmektedir. Böylece erke, verilen mal kendi ka­zancından olduğu ve kadın da kendi nafakasından verdiği için ecre nail olur.

Buradaki ecrin yarısı, verilecek sadakadan hasıl olacak sevabın yarısı anlamında değil­dir. Çünkü 1039 nolu hadiste “Bunlardan birisi, diğerinin sevabından bir şey eksilt­mez” hükmü yer almıştı. O halde bu hadisteki “Ecrin yarısı” ifadesini; kadın da, erkek gibi ecri hak kazanır şeklinde yorumlamak gerekmektedir.

Kirmâni'ye göre  “Bunlardan birisi, diğerinin sevabından bir şey eksiltmez” hükmü, kadının infakı kocasının emri ve açık izniyle olursa geçerlidir. Bu hadiste olduğu gibi, erkeğin emri bulunmaz, fakat rızasının bulunduğu sanılırsa onlardan her birine hasıl olacak ecrin yarısı vardır. Böyle bir yorum ise, hadisin zahirine göre olmaktadır.


[87] Nesâî, Zekat 56; İbn Mâce, Ticarat 66, 2297.

[88] Buhârî, Nikah 86; Ebu Dâvud, Zekat 44, 1687, Siyam 74, 2458; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/316.