๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 03 Kasım 2011, 00:27:28



Konu Başlığı: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 03 Kasım 2011, 00:27:28
9- Delilsiz Zannın, Birbirinin Ayıbını Araştırmanın, Hislere Yenik Düşüp Menfaatte Aşırı Gitmenin Müşte­ri Kızıştırmanın Ve Buna Benzer İşlere Girişmenin Haram Olması


2311- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır;

“Delilsiz zandan sakının. Çünkü delilsiz yere olan zan, sözlerin en ya­lan olanıdır. Birbirinizin eksikliğini görüp işitmeye çalışmayın. Birbirinizin özel mahrem hayatını araştırmayın. Hislerinize yenik düşüp menfaatte aşı­rıya gitmeyin. Biribirinizle haset etmeyin. Birbirinize buğzetmeyin. Birbirini­ze sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları! Kardeşler olun.” [715]

Açıklama:

Bu hadiste, sû-i zandan sakınma vardır. Üzerinde hiçbir kötülük alameti görülmeyen bir kimseyi kötülükle töhmet altına almaya “Zan” denir. Bu yersiz ve sebepsiz yere birini kötülemektir. Bu şüphesiz kötü bir zandır. Allah Teâlâ şu âyet-i kerîmede mü'minleri bundan sakındırmıştır:

“Ey iman edenler! Zandan çokça sakının. Çünkü zannın bir kısmı günah­tır” [716]

Yasak edilen zannın içine, açıkça şüpheli yerlerde gezen kimse hakkındaki zan, dünya işlerinde yapılan zan ve Allah Teâlâ'ya karşı duyulan hüsnü zan girmez. Ancak Uluhiyetle ve Peygamberlikle ilgili zanlar haram olan zanlara dahildir. Çünkü iman ve tasdik hususunda yakîn kesin bilgi şarttır.

Mevdudi'de zan ile ilgili olarak şöyle der:

“Burada kişi mutlaka zannetmekten değil, fazlaca zannetmekten ve her zannettiğine tabî olmaktan menedilmiştir. Bunun sebebi olarak da, zarının bir kısmının günah olması gösterilmiştir. Bu emri iyice kavrayabilmek için zarının kısımlarını ve zannın ahlaki öneminin ne olduğunu incelemek gerekir.”

Zannın bir kısmı ahlaken beğenilmiş ve dinen makbul görülerek övülmüştür. Söz gelimi Allah, Peygamber ve mü'minler hakkında hüsn-ü zanda bulunmak, su-i zan duymaya bir neden olmadıkça insanlar hakkında güzel zanlar beslemek bu kategoriye girer.

Zannın ikinci kısmı, fiilen başka çare kalmaması durumundaki zandır. Örneğin mahke­melerde şahitler hakkında gerekli inceleme yapıldıktan sonra, galip zanna göre hüküm verilir. Çünkü mutlak gerçeği bilmek mümkün olmadığından şahitlerin ifadesine dayanarak bir karar verme zorunluluğu vardır ve galip zanna göre karar verilir. Bu bakımdan insanlar arasında karar verme zorunluluğu olan birçok muamelatta, mutlak gerçeği bilmek mümkün olmadı­ğından galip zanna dayanılarak hüküm verilir.

Zannın üçüncü çeşidi de her ne kadar su-i zan ise de günah sayılmayan, caiz olmak özelliği taşıyandır. Mesela: Bir kimse veya zümrenin yaşayış ve hareketlerinde yahut davra­nışlarında ve başkalan ile olan muamelelerinde hüsn-ü zanna layık olmayan görüntüler varsa ve buna su-i zan duymak için makul sebepler mevcut ise, İşte o zaman bu zan günah değil­dir. Böyle bir durumda şeriat asla kişinin ahmaklık sergileyerek mutlaka o hareketlere hüsn-ü zan göstermesini emretmiyor. Fakat bu caiz görülen su-i zanin son sının, onun mümkün olan kötülüklerinden kurtulmak için ihtiyatla hareket etmekle yetinilmesidir. Daha ileri giderek, sırf zan üzerinde durarak o kişiye karşı herhangi bir muamelede bulunmak doğru değildir.

Dördüncü çeşit zan gerçekte günah olan zandır. Kişinin başka birine sebepsiz yere su-i zan beslemesi veya başkaları ile ilgili kanaat ve görüşlerinde daima su-i zanı ön plana alması yahut dış görünüşleri ve hareketleri temiz iyi bir insan olduğunu gösteren kişilere su-i zan beslemesldir. Bunun gibi, birinin herhangi bir sözü ve hareketinde iyilik ve kötülük ihtimali eşit olup bizim de sırf su-i zandan hareket ederek onu kötülüğe yorumlamamız da günahtır. Mesela, iyi bir insan bir topluluktan kalkıp giderken kendi ayakkabısı yerine başka birinin ayakkabısını giyse, bizim de onun mutlaka çalmak niyeti ile yaptığına karar vermemiz gibi. Halbuki bu hareket dalgınlıktan da olabilir... İyi ihtimali bırakıp da kötü ihtimali tercih etmek su-i zandan başka bir şey olamaz.

Bu incelemelerden sonra zannın bizatihi bir davranış olarak yasak olmadığı meydana çıkmaktadır. Aksine, bazı durumlarda iyidir de, bazı durumlarda kaçınılmaz, bazı durumlarda bir dereceye kadar caiz olup daha fazlası caiz olmayandır. Bazı durumlarda da tamamen caiz değil ve yasaktır. Bu bakımdan zandan veya su-i zandan mutlaka sakınınız buyurulmamış, ama çok fazla zan beslemekten sakının buyurulmuştur.

Bu buyruğun arkasından, emrin sebebini açıklamak için de, bazı zaniann günah olduğu buyruğu yukandaki buyruğa eklenmiştir.

Bu ilahi uyandan, kişinin zanna dayanan bir kanaat elde etmeye çalışırken veya bir kimse hakkında karar vermek için harekete geçerken bunlan düşünüp taşınıp ölçmesi ve bu zan ve tahminin günah olup olmayacağını gözönüne alması gerektiği sonucu çıkmaktadır. Hakikaten bu zan gerekli midir, böyle bir zan için makul sebeplerim var mıdır, kendisine dayanarak davranış gösterdiğim bu zan caiz midir gibi tedbirleri, Allah'tan korkan herkes elbette almalıdır. Zan ve tahminlerini alabildiğine başıboş bırakmak ve rasgele, sebepsiz ola­rak zanlara dayanınak Allah'tan korkmayan ve ahirette hesaba çekileceğini düşünmeyen kişilerin işidir.”

Yine Mevdudi, kişilerin özel mahrem hayatını araştırmanın yasak olması ile ilgili olarak da şöyle der: [717]

“Yani insanlann sırlarını, gizli yönlerini araştırmayın, birbirinizin kusurlarını soruşturma­yın, başkalarının hal ve hareketlerini araştırmayın. Bu hareketler ister su-i zandan dolayı yapılsın, yahut kötü niyetle birine zarar vermrk için yapılsın veya sadece kendi merakını gidermek için yapılsın, her durumda da şeriatın yasakladığı şeylerdir. Başkalarının üzerine perde çekilmiş hallerini araştırması, o perdenin arkasına uzanarak kimin ne ayıbı var, kimin ne kusuru var, kimin ne biçim gizlenmiş hataları var diye Öğrenmeye çalışması bir müslümanın işi değildir. iki kişinin konuşmasına kulak kabartmak, komşuların evlerinin içini merak etmek, çeşitli yollarla başkalarının aile hayatını veya onlann şahsi davranışlannı araş­tırmak büyük bir ahlaksızlıktır ve bundan binbir kötülükler ortaya çıkar. Bu bakımdan Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hutbesinde bu kimselerle ilgili olarak şöyle buyurmuştur.

“Ey dili ile iman etmiş de henüz iman kalplerine tam girmemiş olanlar! müslümanların gizli hallerini araştırmayınız. Çünkü, kim onların gizliliklerini araştınrsa Allah'da onun gizliliği­ni araştırır. Allah'da kimin gizliliğini araştınrsa evinde dahi onu rezil ve rüsvay eder.”

Hz. Muaviye, Hz. Peygamber'den (s.a.v.) şöyle buyurduğunu işittim demektedir: "

“Eğer in­sanlann gizli hallerinin peşine düşüp araştırırsanız onlan ifsad eder yoldan çıkarırsınız veya nerdeyse yoldan çıkar hale getirirsiniz.” [718]

Bir başka Hadîsi Şerifte Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Biri hakkında kötü zan beslemişseniz, hiç olmazsa onu araştırma­yın.” Cassas, Ahkamu'l-Kur'an Bir başka hadiste de Allah'ın Rasulü (s.a.v.) şöyle demiştir:

“Kim birinin gizli kusurunu görür ve üzerine bir perde çekerse, sanki o, diri olarak toprağa gömül­müş kız çocuğunu ölümden kurtarmış gibi olur.” (Cassas, Ahkamu'l-Kur'an) Kusurların araştı­rılması ve insanlann gizli yönlerinin soruşturulmasınm yasak olduğunu belirten bu emir sade­ce şahısİar için değil, İslam devleti için de geçerlidir.” [719]



[715] Buhârî, Edeb 58; Ebu Dâvud, Edeb 48, 4917; Tirmizî, Birr 56, 1988; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/245, 287, 465, 517.

[716] Hucurat, 49/12.

[717] B.k.z: Mevdudi, Tefhimu'I-Kur'an, 5/450452.

[718] Ebu Davud.

[719] B.k.z: Mevdudi, Tefhimu'l-Kur'an, 5/452453.



Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Pelinay üzerinde 19 Nisan 2016, 18:04:41
Ey dili ile iman etmiş de henüz iman kalplerine tam girmemiş olanlar! müslümanların gizli hallerini araştırmayınız. Çünkü, kim onların gizliliklerini araştınrsa Allah'da onun gizliliği­ni araştırır. Allah'da kimin gizliliğini araştınrsa evinde dahi onu rezil ve rüsvay eder.”

Allah muhafaza.Rabbim bu hadisi serife muhatap olmaktan bizleri korusun.
Zan anlatildigi gibi iyi ya da kotu olabiliyor.ancak ne olursa olsun  cok zandan da sakinmak lazm.ozellikle sui zandan kendimizi korumaliyiz.


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Büşra 8 üzerinde 19 Nisan 2016, 18:12:29
Esselamun aleykum
“Ey iman edenler! Zandan çokça sakının. Çünkü zannın bir kısmı günah­tır” [716]


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Selma 8 üzerinde 19 Nisan 2016, 18:16:20
Selamün ALeyküm
Zam etmek çok günah ve delilsiz zan haramdır Rabbim bizleri zandan uzak tutsun inşAllah
Allah RaZı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: ღ۩Bilgin۩ღ üzerinde 19 Nisan 2016, 18:59:42
Zan insani zindana sokar...


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 19 Nisan 2016, 19:08:21
Ve aleykum selam;
Delilsiz zan , elinde hiçbir kanıt olmadan birisini suçlamak gibidir....Kişin elinde bir bilgi ,bir delil olmalıdır...İnsan vereceği bilgide de çok bilmiş gibi konuşmamalı ,yeterli bilgi edinene kadar bildiklerini söylemekle yetinmelidir....Rabbim dili doğru konuşan ,hüsnü zan için yaşayanlardan etsin inşallah...


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Mehmed. üzerinde 19 Nisan 2016, 19:46:07
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Rabbim bizleri insanlara zararı olan değil faydası ola bir kul eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Damla üzerinde 19 Nisan 2016, 19:58:58
#Esselamu aleykum..Birbirimizin açığını bulmak yerine ayıbını örtmeliyiz mümin kardeşimizin..Rabbim razı olsun..#


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Ruhane üzerinde 22 Nisan 2016, 12:07:43
Birini sebepsiz yere yermek eleştirmek kötü zandir. . Eğer kesin bir bilgi olmadan birinin arkasindan konusuluyorsa  hem giybet hem kulhakki hemde suizan gunahina  bulaşmış oluruz .. Kötü düşünmek çelişkiler içinde yaşamak bunlar bu güzel yaşamımızı sıkıntılarla doldurur.. Gerek yok bu olumsuzluklara bizler kardeşlerimiz için güzel düşünelim güzellikler isteyelim ki bizlerde güzelliklerle karsilasalim


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Yağmur Gmş üzerinde 22 Nisan 2016, 14:43:41
Bismillah...
Taassup bir şeye körü körüne bağlanmaktır. Bu da çok yanlıştır. Özellikle de delilsiz şeylere çok inanmamalıyız.


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Rüveyha üzerinde 23 Nisan 2016, 13:35:27
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah.Süizan ne kötü şey.İnsanların ayıpları araştırmak,başkalarına duyurmak ,iftira etmek çok büyük günahlardan..Mevlam bizleri muhafaza eylesin İnşaAllah


Konu Başlığı: Ynt: Delilsiz Zannın Haram Olması
Gönderen: Ruhane üzerinde 25 Temmuz 2016, 11:24:18
Fesat düşünceler ile insanlara kötü zan  beslemek haramdır..Başka birinin müşterisine  ortak olmak iyi degidir..Kendimize iyilik düşündüğümüz kadar kardeslerimizin de iyiliğini dan fazla düşünmemiz gerekiyor ..