๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 11 Aralık 2011, 00:29:27



Konu Başlığı: Çirkin Ve Kaba İfadelerle Bir Şeyler İsteyen Kimse
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 11 Aralık 2011, 00:29:27
44- Çirkin Ve Kaba İfadelerle Bir Şeyler İsteyen Kimseye, Bir Bağışta Bulunma


979- Hz. Ömer (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah {s.a.v) bir malı (bazı kimseler arasında) taksim etmişti. Ben:

“Vallahi, Ey Allah'ın resulü! Bu mala, bu kimselerden başkaları daha layıktır” dedim. Resulullah (s.a.v.):

“Bunlar, ya benden çirkin sözlerle benden mal istemek yada cimriliğe nispet etmek arasında beni serbest bıraktılar. Dolayısıyla da ben de cimri birisi değilim” buyurdu. [125]

Açıklama:

Resulullah (s.a.v.) burada gerek mal verdiği, gerekse de adamların çirkin ve kaba sözler söyleyerek mal istemelerine ve gerekse de kendisini cimriliğe nispet etmelerine meydan ver­memiş, ne tür bir adam olduklarını hallerinden anlayarak, istemeden onlara mal vermiştir.

Görüldüğü üzere hadis, gerektiğinde, çirkin-kaba ve cahil kimseleri idare yönüne gitme­nin ve bu maksatla kendilerine mal vermenin caiz olduğuna delalet etmektedir.

980- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Ben, Resulullah (s.a.v.)'le birlikte yürüyordum. Üzerinde Necran kumaşından yapılmış kalın kenarlı bir kaftanı vardı. Derken bir bedevi Resulullah (s.a.v.)'in arkasından yetişip şiddetli bir şekilde onun kaftanını çekti. Öyle ki boynu ile iki omuzu arasını gördüm. Bedevinin şiddetli asılmasından dolayı kaftanının kenarı iz bırakmış­tı Daha sonra bedevi, Resulullah (s.a.v.)'e:

“Ey Muhammedi Yanındaki Allah'ın malından bana da verilmesini em­ret!” dedi.

“Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.) bedeviye dönüp güldü. Sonra yanındaki sahabilere ona bir takım bağış vermelerini emretti.” [126]

Açıklama:

Hadis, gerektiğinde, cahil kimselerin kabalığına tahammül göstermek, bu yaptıklarından dolayı onlara karşılık vermemek gerektiğini İfade etmektedir. Zaten kötülüğe iyilikle kar­şılık vermek, müslümanın şiarıdır.

Görülüyor ki, Hz. Peygamber (s.a.v.) bedevinin şiddetle kaftanını çekmesine darılmamiş, onun nezaketsizliğinden etkilenmemiş, adamın tavrına karşı tahammül göstererek onun gön­lünü kazanmak için kendisine gösterilen nezaketsizliği affetmiştir.

Necran:
 
Yemen tarafında bir şehirdir.

981- Misver b. Mahreme (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.), bazı kimselere bir takım hırkalar/kaftanlar dağıttı. Mahreme'ye ise hiçbir şey vermedi. Bunun üzerine babam Mahreme bana:

“Ey yavrucuğum! Haydi seninle Resulullah (s.a.v.) gidelim!” dedi. Ben de onunla birlikte Resulullah'ın yanına gittim. Bana:

“İçeri gir de bana Resulullah (s.a.v.)'i çağır!” dedi. Ben de içeri girip Resulultah (s.a.v.)'i dışarı gelmesi için çağırdım. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.), üzerinde dağıttığı hırkalardan biri olduğu halde babamın yanına çıkıp geldi ve babama:

“Bunu, seni için sakladım” buyurdu. Babam, hırkaya baktı. Bunun üzerine;

“Mahreme razı oldu!” buyurdu. [127]


[125] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/20, 35.

[126] Buhâri, Farzu'I-Hums 19, Libas 18, Edeb 68; İbn Mâce, Libas 1, 3553.

[127] Buhârî, Hibe 19, Şehâdât 11, Libâs 12, Farzul'-Hums 11; Ebu Dâvud, Libas 4, 4028; l Edeb 53, 2818; Nesâî, Zinet 100; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/328.