๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Aralık 2011, 17:53:00



Konu Başlığı: Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Aralık 2011, 17:53:00
42- Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti Ve Cemaata Devam Etmeyen Kimselerin Durumu

543- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resuluilah (s.a.v.) şöyle bu­yurmaktadır:

“Cemaatle kılınan bir namaz, kişinin yalnız başına kıldığı namazdan yirmi beş derece daha faziletlidir.”

Devamla:

“Gece melekleri ile gündüz melekleri de sabah namazında toplanırlar” buyurdu.

Ebu Hureyre:

“İsterseniz “Sabah vakti de namazı kıl. Çünkü sabah vakti de şahitlidir” [791] ayetini buna delil olarak okuyun” dedi. [792]

544- Abdullah İbn Ömer (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Cemaatle kılınan bir namaz, yalnız başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha fazilitlidir.” [793]

Açıklama:

Görüldüğü üzere bazı rivayetlerde “Yirmibeş” ve bazı rivayetlerde ise “Yirmiyedi” ifadesi yer almaktadır. Bu iki sayıdan hangisinin kuvvetti olduğu hususunda ihtilâf edilmiştir. “Yirmibeş”in râvileri çok olduğu için bu rivayet tercih edilir diyenler olduğu gibi, “Yirmiyedi” rivayetinde âdiî ve hafız râvinin ilâvesi bulunduğu için bu rivayet tercih edilmelidir, diyenler de olmuştur.

Nevevî der ki:

“Bu iki rivayetin arasını uzlaştırmak üç yönden mümkündür:

1- iki rivayet arasında bu çelişki yoktur. Az olan derecelerin zikredilmesi, çok dereceye engel değildir. Usul alimlerinin çoğuna göre sayıların mefhumu muhalifi bâtıldır.

2- Peygamber {s.a.v.), önce az. olan dereceleri haber vermiştir. Sonra da Yüce Allah, fa­zilet derecesinin daha fazla olduğunu bildirince, Peygamber (s.a.v.} bu defa fazla olanı haber vermiştir.

3- Perece sayısı, namaz kılanların hallerinin değişikliğiyle ve namazın değişikliğiyle deği­şir. Namaz kılanların bâzılarına yirmibeş derece, diğer bir kısmına yirmiyedi derece verilir. Bu farklılık, namazın âdabına riâyet   etmek, huşu ve tevazu şartlarına riâyet etmek, cemâatin çokluğu, cemaata katılanların üstünlüğü, namaz kılınan yerin daha kutsal oluşu gibi nedenlerden bu farklı dereceler meydana gelir.

Rivayetler arasını bulmak için, güvenilir cevaplar bunlardır. Başka cevaplar de verilmişse de bunlar; nakletmeye gerek yoktur.

Bizim arkadaşlarımız ve cumhur, bu hadisleri delil göstererek; “Namazın sıhhati için ce­mâat şart değildir” demişlerdir. Dâvûd ez-Zahiri muhalefet ederek “Şarttır” demiştir. Yine bu hadisler, cemâatin farz-ı ayn olmadığına delildir. Âlimlerden bir cemâat, buna muhalif kalarak: “Namazı cemaatla kılmak; farz-ı ayrı'dır” demişlerdir. Tercih edilen hüküm; cemaatın, farz-ı kıfâye olmasıdır. “Sünnettir” diyenler de vardır. Ben, anılan görüşlerin delil­lerini açık olarak “el-Mühezzeb”in şerhinde bildirmişimdir. [794]

545- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Şüphesiz ki münafıklara en ağır gelen namaz, yatsı ile sabah namaz. Fakat onlar, sabah ile yatsı namazlarında neler olduğunu bilseler eyerek bile olsa kesinlikle bu iki namaza gelirlerdi. İçimden öyle geçti inaz için kamet getirilmesini emredeyim de kamet getirilsin, sonra bir emredeyim de cemaata namazı kıldırsın. Sonra yanlarında odun de-i bulunan bazı adamları yanıma alarak namaza gelmeyen o gruba gi-ve evlerini onların üzerine ateşle yakayım!” hadisin vurud sebebi, Resulullah (s.a.v.)'in, bazı sahabileri sabah ve yatsı namazlarında içinde görememesidir. Çünkü sabah ve yatsı namazına devam etmeme işinin, münalit bir özellik olduğunu vurgulamaktadır. Ki böylece gerçek sahabiler, münafıklardan ilmiş olsun. tür hadisler, cemaate gelemeyip namazı evde de kılmayan münafıkları da ilgilenedir. Çünkü münafıklar, gösteriş için namazı camide kılıp evlerine gittiklerinde kilmaz olayısıyla hadis; münafıklar hakkında değil, cemaata katılımı devamlı sağlamak için an sahabiler hakkında varid olmuştur.

Rasulullah (s.a.v.), camiye gelmeyen kimselerin evlerini yaktırmamıştır. Kadı İyâz (ö. l:9)'ın ifadesine göre; namaz için cemaatin farz oluşu, İslam'ın ilk zamanlarında namazı terk etmelerine engel olmak içindi. Daha sonra bu farziyetin hükmü kal­ır.

dişin tehdit ve korkutmasının zahirinden, bütün namazlarda cemaatle namaz kilmaı ayrı olduğu anlaşılmaktadır. Bu görüş; Hanbeliler, Evzaî gibi alimlere aittir.

fiî ve Mâliki alimlerine göre ise, cemaatle namaz kılmak, farzı kifayedir.

Halifelere göre ise; sünnet-i müekkededir. Hanefiler bu konuda “Cemaatle kılınan namazı başına kılınan namazdan yirmi beş derece daha faziletlidir” hadisidir.

546- Abdullah (r.a)'tan rivayet edilmiştir: “Peygamber (s.a.v.), Cuma'ya gelmeyen bazı kimseler hakkında: “Doğrusu içimden öyle geldi ki, bir adama emredeyim de, cemaata na­mazı kıldırsın! Sonra Cuma'ya gelmeyen bazı kimselerin üzerlerine evlerini (kendileri içerideyken) yakayım” buyurdu.[795]

Bİr önceki hadiste yatsıya gelmeyenlerin, burada ise Cuma namazına gelmeyenlerin ve başka rivayetlerde ise mutlak surette cemaatla namaz kılmaya gelmeyenlerin evleri yakılmak istenilmiştir. Bu hadislerin hepsi sahih olup aralarında hiçbir çelişki yoktur. Çünkü olayın, ayrı ayrı zamanlarda bir çok defa geçmiş olması mümkündür. Bu tehdit, Cuma namazına gelmeyenler hakkında açıktır. Çünkü Cuma namazında cemaat şarttır. Diğer namazları cemaatla kılma ilgili görüş aynlığıyla ilgili bilgi bir önceki hadisin açıklamasında geçmişti.


[791] İsrâ: 17/78.

[792] Buhârî, Ezan 31, Tefsiru Sure-İ İsra 10; Tirmizî, Salat, 216; Nesâî, İmame 42; İbn Mâce, Salat 16, 787; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/464

[793] Buhârî, Ezan 30; Nesâî, İmame 42; İbn Mâce, Salat 16, 789.

[794] Nevevî, Müslim Şerhi, 5/150.

[795] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/394, 422, 449, 461; İbn Huzeyme, Sahih, 1853. 1854.



Konu Başlığı: Ynt: Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti
Gönderen: Sümeyye üzerinde 15 Ocak 2013, 15:15:21
s.a.. ; gerekli uyarilar açikca ifade edilmiş ve bunlari anlayanlardan olalim inşaallah..Uygulamak daha kolaylaşacaktir şüphesiz.Cemaatlerimiz çok az gün be gün de azaliyor müslümanlar birlik ve beraberlik içerisinde olmali , mescidlerimizi boş birakmamaliyiz.


Konu Başlığı: Ynt: Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti
Gönderen: Pelinay üzerinde 20 Şubat 2016, 11:01:01
Ve aleykumusselam ve rahmetullaah.cemaatin önemini Efendimizin hadisi şeriflerinden açıkça görüyoruz.
inşallah uygulayabilenlerden oluruz.
cemmaat hem birlik ve beraberliğin korunumu,devami bakımından,hem de fazilet bakımından üstündür.
Allah razı olsun paylaşım içni


Konu Başlığı: Ynt: Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti
Gönderen: Es-Sabur üzerinde 20 Şubat 2016, 14:45:17
Namazlarımızı genelde cemaatle kılmaya çalışalım insan tek olduğu zaman vesvese daha çok geliyor hemde sevabımız daha fazla olur inşaAllah


Konu Başlığı: Ynt: Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti
Gönderen: Sevgi. üzerinde 20 Şubat 2016, 16:22:46
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm.Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resuluilah (s.a.v.) şöyle bu­yurmaktadır:
“Cemaatle kılınan bir namaz, kişinin yalnız başına kıldığı namazdan yirmi beş derece daha faziletlidir.
  Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti
Gönderen: Selma 8 üzerinde 04 Nisan 2016, 17:31:57
Ve aleykum selam
Cemaatle kılınan namaz daha sevaptır inşAllah namaz kilanlar buna özen gösterirler


Konu Başlığı: Ynt: Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti
Gönderen: Yağmur Gmş üzerinde 04 Nisan 2016, 18:37:18
Bismillah...
Namaz kılmak başlı başına çok güzel bir ibadettir. Ama bunu cemaatle yapmak daha da sevap ve hayırlıdır.
Allah cc. razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti
Gönderen: Mehmed. üzerinde 04 Nisan 2016, 19:47:02
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Rabbim bizlere cemaat ile namazı nasip eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti
Gönderen: Rüveyha üzerinde 04 Nisan 2016, 21:07:58
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Mevlam bizleri bu büyük sevaptan yoksun bırakmasın..İnşaAllah cemaate devam edenlerin sayısını artırsın Mevlam.Rabbim razı olsun