๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 11 Kasım 2011, 20:16:24



Konu Başlığı: Ayakkabıyı Giyerken Sağdan Başlamak
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 11 Kasım 2011, 20:16:24
19- Ayakkabı Giymede önce Sağa Giymenin, Çıkarır­ken De önce Sol Ayaktan Çıkarmanın Mustehab Olması Ve Tek Ayakkabı İçerisinde Yürümenin Mekruh Olması


1923- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Sizden birisi ayakkabı giyeceği zaman gîyemeye ilk önce sağ ayağıyla başlasın. Çıkaracağı zaman sol ayağıyla başlasın. Giydiği zaman ayakkabı­larının her ikisini birden giysin. Çıkardığı zaman her ikisini birden çıkar­sın.” [186]

Açıklama:

Hattâbî (ö. 388/998)'nin ifade ettiği üzere; devamiı surette tek ayakkabı ile yürümek, başkalarının dikkatini çekebilir. Göze de çirkin görünebilir. Çünkü insanlar, onun bir aya­ğının, ötekinden kısa olduğunu zannedebilirler.

İbn Hacer (ö. 852/1447)'e göre ise; Hadisteki yasağa uymamak, insanın vakarım gide­rebilir. Ayrıca böyle bir davranış, kişi için de bir zorluk ve tehlike arzedebilir. Çünkü insan, tek ayakkabı ile yürürken dengeyi kaybedip düşebilir.

Bazıları, Tirmizî'nin naklettiği:

“Resulullah (s.a.v.), bazen tek ayakkabı ile yürür­dü” [187] mealindeki hadis ile konumuzla ilgili hadisler arasında bir çelişki bu­lunduğunu söyleyerek bu hadisleri reddetmek istemişlerse de, İbn Kuteybe (ö. 271/884) onlara şu cevabı vermiştir:

“Biz deriz ki: Elhamdülillah burada herhangi bir terslik yoktur. Çünkü bir kimsenin ayakkabısının tasması koparsa, ya ayakkabıyı atar yada eline alır ve bir başka tasma bulun­caya kadar tek ayakkabı ile yürür.

iki ayakkabı, iki mest ve diğer ikili olarak kullanılan elbiselerde bunlardan birinin kulla­nılıp diğerinin kullanılmaması, çirkin ve hoş karşılanmayan bir harekettir. Yine ridanın sadece bir omuza atılıp diğer omuzun açık bırakılması da çirkindir. Fakat bir kimsenin ayakkabısının tasması kopabilir ve onu tamir ettirene kadar bu halde bir-iki veya üç adım atabilir. Muhak­kak ki bu, ne çirkindir ve ne de kötü görünen bir harekettir.

Azın hükmü pek çok yerde çoğun hükmüne muhalif olabilir. Görmüyor musun, namaz kılan bir kimsenin rüku' halinde iken önündeki boş safa doğru bir-iki veya daha çok adım atması caizdir de, yine rüku' halinde oiduğuhalde yüz veya iki yüz zira (arşın) yürümesi caiz değildir.

Yine ridası düşünce onu omuzlarına atıvermesi, namazda caizdir de, namazda elbise­sini toplaması veya uzunca bir iş yapması caiz değildir.

Yine bir kimse namazda tebessüm ederse namazı bozulmaz, fakat kahkahayla gülerse namazı bozulur. [188]                                     
1924- Ebu Rezîn'den rivayet edilmiştir:

“Ebu Hureyre bir defasında yanımıza çıkageldi. Eliyle kendi alnına vurup:

“Dikkat edin ki! Sizler, benim kendimin sapıtıp sizlerin hidayete kavuşmanız için Resulullah (s.a.v.) üzerine yalan söylemekte olduğumu konuşuyorsunuz. Dikkat edin ki! Doğrusu ben şehadet ederim ki, ben Resulullah (s.a.v.)'i:

“Sizden birisi ayakkabısının bağı koptuğunda onu tamin edip düzeltnıedikçe sakın diğeriyle yürümesin” buyururken işittim” dedi.

[189]
[186] Buhârî, Libâs 40; Ebu Dâvud, Libâs 41, 4136; Tirmizî, Libâs 34, 1775; Nesâî, Zînet 118; İbn Mace, Libâs 29, 2617; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/424, 443, 477, 480, 528.

[187] Tirmizî, Libâs 36.

[188] B.k.z. İbn Kuteybe, Hadis Müdafaası, çev. Hayri Kırbaşoğlu, Kayıhan yayınları, 2. bas­kı, istanbul 1989 s. 177-178.

[189] Buhârî, Edebü'l-Müfred, 956; Nesâî, Zînet 118; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/424, 480.