๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 08 Aralık 2011, 22:58:06



Konu Başlığı: Aşura Orucunun Hangi Gün Tutulacağı Meselesi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 08 Aralık 2011, 22:58:06
20- Aşura Orucunun Hangi Gün Tutulacağı Meselesi


1056- Hakem İbnu'l-A'rac'tan rivayet edilmiştir:

“Abdullah İbn Abbâs (r.a)'ın yanma vardım. Abdullah İbn Abbâs o sırada zem­zemin yanında kaftanını başının altına koyup uzanmıştı. Ona:

“Bana, Aşura orucu ile ilgili haber ver” dedim. Abdullah İbn Abbâs:

“Muharrem ayının hilalini gördüğün zaman günleri sayfmaya başla. Dokuzuncu günü oruçlu olarak sabahla” dedi. Ben:

“Resulullah (s.a.v.)'in Aşura orucunu böyle mi tutardı?” diye sordum. O da:

“Evet” diye cevap verdi. [216]

Açıklama:

Burada Aşure'nin, Muharremin dokuzuncu günü olduğu meselesi, Abdullah İbn Ab­bâs'in kendi yorumudur. Seleften ve haleften bir çok alim, Aşure gününün, Muharrem'in onuncu günü olduğunu belirtmişlerdir. [217]

Aynî'ye göre Abdullah İbn Abbâs'ın bu sözünden maksat; 9. ve 10. gün oruç tutmaktır. Abdullah İbn Abbâs'ın “Evet” demekle de bir sonraki hadiste de görüleceği üzere “Gelecek seneye inşallah Muharrem ayının dokuzuncu günü oruç tutarız” sözüne işaret etmiştir. Kadı İyâz'da bu görüştedir.

1057- Abdullah İbn Abbâs (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) Aşura günü oruç tuttuğu ve sahabilerine de tutmalarını emzaman, sahabiler:

“Ey Allah'ın resulü! Şüphesiz ki bugün, Yahudiler ile Hıristiyanların ta­zim ettikleri bir gündür” dediler. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.):

“Gelecek seneye inşallah Muharrem ayının dokuzuncu günü oruç tuta­rız” buyurdu. Abdullah İbn Abbâs:

“Gelecek sene gelmeden Resulullah (s.a.v.) vefat etti” buyurdu. [218]

Açıklama:

Hadisten, Aşure gününü, hem Yahudilerin ve hem de Hıristiyanların kutsal bir gün ka­bul ettikleri anlaşılıyor. Yahudilerin kutsal saymalarının sebebi; Musa'nın ve İsrail oğullarının adı geçen günde Firavn'ın ordusundan kurtulmuş olmalarıdır.

Aşure gününe Hıristiyanların saygı göstermelerinin sebebinin, ne olduğuna dair açık ve kesin bir bilgi mevcut değildir. Ancak bazı âlimler, Hz. Musa'nın şeriatının bazı hükümlerinin. Hz. İsa'nın şeriatında da devam ettiğini göz önüne alarak Hz. İsa'nın da adı geçen günde oruç tutmuş olabileceği ihtimalinden bahsederler.

Alimlerin büyük çoğunluğu Aşure gününün, Muharrem'in 10. günü olduğunu söylerler. Buna göre Peygamber (s.a.v.)'in ertesi yıl dokuzunda oruç tutmayı istemesinden maksadı, Yahudilere benzememek için bir gün öncesiyle birlikte oruç tutmak istemesidir. Çünkü Hz. Peygamber hicretin ilk zamanlarındaki davranışlarında ehl-i kitaba muvafakati istemekte idiyse de, sonraları onlara'muhalefeti tercih etmiştir.


[216] Ebu Dâvud, Siyam 65, 2446; Tirmizî, Savm 50, 754; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/239, 280, 344; İbn Huzeyme, Sahih, 2097, 2098.

[217] Nevevî, Müslim Şerhi, 8/11.

[218] Ebu Dâvud, Siyam 65, 2445.