๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Sağlık => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 06 Ağustos 2011, 14:25:02



Konu Başlığı: Taşikardi nedir
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 06 Ağustos 2011, 14:25:02
TAŞİKARDİ NEDİR?

Nisan 2011 67.SAYI

Kalbin dakikadaki atım sayısı, kalbin hızını belirler. Normal ritme göre hızlanma veya yavaşlama kişide rahatsızlıklara yol açabilir. Kalp atım hızı insanın yaşına göre değişiklik gösterir. Bu değer normal olarak 0-1 yaşları arasında 120-140, 1-3 yaşları arasında 90-120, 3-7 yaşları arasında 90-100, 7-20 yaşları arasında 80-90, 20 yaşından sonra ise dakikada 60-100 arasında değişir.

“Taşikardi” denilen rahatsızlık, dinlenme sırasındaki normal değerlerinin üstünde bir hıza ulaşmasıdır. Tersi yani 60’ın altında atmasına ise “bradikardi” adı verilir. Kalbin atışları göğüsten, köprücük kemiği üzerindeki nabızdan sayılabildiği gibi el bileğinden de sayılabilir.

NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Bazı kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, ateşli hastalıklar ve zehirlenmelerde ortaya çıkabildiği gibi; koşmak, sindirilmesi güç şeyler yemek, heyecanlanmak, sigara, çay, kahve içmek veya bazı ilaçları kullanmakla da ortaya çıkabilir.

Taşikardi ile sık sık karşılaştırılan farklı durumlar da vardır. Tıp dilinde “palpitasyon”, halk dilinde ise “çarpıntı” adı verilen bu durumun taşikardi ile bazı farkları vardır. Taşikardisi olanlar sık sık çarpıntıdan şikayet ederler ancak taşikardi ile çarpıntı her zaman aynı değildir. Taşikardisi olan insanların her zaman çarpıntısı olmayabilir. Çarpıntı “kalp atışlarının kişi tarafından hissedilmesi” diye tanımlanır. Kalbin hızlı atması taşikardi, bunun hissedilmesi ise çarpıntıdır.

Bedenimiz gün içersinde değişik durumlarda ortaya çıkan gereksinimleri karşılama çabasına girebilir. Taşikardi de yeni gereksinimlere karşı bedenin uyum sağlama çabalarından biridir. Günlük yaşantımızda spor yaparken de böyle bir durum oluşabilir. Yalnız spor yaparken değil, korktuğumuz, heyecanlandığımız hatta sevindiğimiz zaman bile kalbin atımı hızlanır. Bu tepkiler kişiden kişiye göre değişebilir. Örneğin sporcu ya da fiziksel güç harcamaya alışkın bir kişinin kalp atımlarındaki artış aynı değildir. Eşit çaba harcama durumunda bir sporcunun kalp atım hızı, diğerininkinden çok daha düşüktür.

Çay, kahve, aşırı sigara içiminde, ateşimiz çıktığındaki ki 1 derecelik bir ateş artışı, kalbimizin dakikada 20 atım daha fazla çalışmasına yol açar. Tiroid bezinin çok çalışması ve bazı ilaçların kullanımı taşikardi oluşturur. Bunların dışında direkt olarak kalple ilgili taşikardiler vardır. Damar sertliğine bağlı koroner yetersizlikler, kalp yetmezliği, kalp iltihabı gibi kalbin bazı hastalıkları taşikardi ile birlikte görülebilir.

Sebebi kalbe bağlı olmayan taşikardiler, sebep ortadan kalkmadığı sürece devam eder. Sözgelimi kansızlığın neden olduğu bir taşikardide, öncelikle bu durum ortadan kaldırılmalıdır.

TAŞİKARDİ KESİNLİKLE İHMAL EDİLMEMELİ!

Taşikardide atım hızının sebebinin kalbin neresinden kaynaklandığını bilmek önemlidir. Kalpten gelen taşikardiler nöbetler halinde ortaya çıkabilir. Çok kısa sürenlerin yanı sıra günlerce sürenleri de vardır. Taşikardinin nereden kaynaklandığını kuşkusuz uzman bir doktor çözebilir. Bu yüzden taşikardi belirtileri görüldüğünde bir hekime başvurmak en uygun davranıştır.

Aysun ÖZPOLAT