๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Sağlık => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 17 Ağustos 2011, 15:28:01



Konu Başlığı: Kalbinizle dost olun
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 17 Ağustos 2011, 15:28:01
KALBİNİZLE DOST OLUN, KALP HASTASI OLMAKTAN KURTULUN!

Kasım 2010 62.SAYI

Kalbi besleyen koroner damarlardaki daralma ve tıkanmalarla kendini gösteren koroner kalp hastalıkları, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Son yıllarda kalp hastalıklarında görülen hızlı artışın nedeni olarak sigara tüketimi, obezite ve hareketsiz yaşam gösteriliyor.

İstanbul Kalp Cerrahisi Vakfı’nın verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon kalp hastası bulunuyor. Yılda yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor ve bu krizlerin 100 bini ölümle sonuçlanıyor.

Kal krizi ve koroner kalp hastalığı başlangıçta çok sinsi ilerlediği için, çoğu kişi ancak kalp krizi geçirdikten sonra hastalığının farkına varıyor. Oysaki tanı yöntemlerinde gelinen son aşama, sadece birkaç saatinizi ayırarak hastalık riski taşıyıp taşımadığınızı size söyleyebiliyor.

KALP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

1- GÖĞÜS AĞRISI HİSSEDİYOR MUSUNUZ?
Göğüs kafesinin ön kısmında duyulan baskı ve sıkışma hissi, özellikle bu ağrının hareket sırasında gelip, dinlenmekle geçmesi kalp hastalığı hakkında önemli ipuçları verir.  Bu ağrı bazen sol omuz, sol kolun iç kısmı, boyun, alt çene ve sırttaki kürek kemiklerinin arasına da yayılabilir. Ancak aynı ağrı otururken, yemek yerken ya da uyku sırasında gelirse bu durum daha ciddi bir kalp hastalığının yani kalp krizinin habercisi olabilir.

2- NEFES DARLIĞI YAŞIYOR MUSUNUZ?
Genellikle yürüme ve koşma sırasında hızlı solunum yapmaya rağmen yaşanan rahat nefes alamama duygusudur. Göğüs arası şikayetlerinde olduğu gibi, nefes darlığı da dinlenme halinde geçebilir ve bu durum ciddi bir kalp hastalığının habercisi olabilir.

3- ÇARPINTINIZ OLUYOR MU?
Kalp hızının birden çok yükselmesine veya çok düşmesine bağlı olarak ani çarpıntılar hissediyorsanız bir uzmana muayene olmanızda yarar vardır.

4- BAYILIYOR MUSUNUZ?
Genellikle ayakta dururken birden bire bilinç kaybı hissedip, kısa süreli bayılmalar yaşanması kalp hastalıklarının habercisi olabilir.

5- AYAKLARINIZ ŞİŞİYOR MU?
Her iki ayak bileği, ayak üstü veya alt bacağın ön kısmında su birikmesine bağlı olarak şişme yaşıyor musunuz? Şişlikleriniz ileri derecede bir kalp yetmezliğine bağlı olabileceği gibi karaciğer ve böbrek bozukluklarından da kaynaklanabilir.

KALP HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

• Gereksiz yere sinirlenmeyin.
• Sigarayı ve alkolü bırakın.
• Şişmanlamamaya ve kilonuzu muhafaza etmeye çalışın.
• Uyku düzeninizi ihmal etmeyin.
• Düzenli beslenmeye, posalı besinler tüketmeye, meyve ve sebze ağırlıklı menülerden yemeye özen gösterin.
• Çürük dişleriniz varsa tedavi ettirin.
• Fazla miktarda yağlı sığır veya koyun eti yemeyin.
• Konserve, pastırma, salam, sucuk gibi besinlere sofranızda mümkün olduğunca yer vermeyin.
• Yemeklere fazla tuz koymayın. Şeker ve undan mümkün olduğunca uzak durun.

KALP KRİZİ GELİYORUM DER!

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren, kalp krizi hakkında şu bilgileri verdi:

“Kalp kasının bir bölümüne giden kan akımının aniden durması sonucu kalp krizi oluşur. Kalp krizi vakalarının büyük çoğunluğu aniden ve istirahat halindeyken meydana gelir. Kalp krizi bazen de kalbin aşırı oksijene ihtiyaç duyduğu hallerde bu ihtiyacı kan damarlarının karşılayamaması sonucu oluşur. Kalbe kanı getiren damarlara ‘koroner damarlar’ adı verilir. Bu koroner damarların herhangi birinde oluşan bir kan pıhtısı kan akımını aniden durdurduğunda o bölgedeki kalp kası oksijensiz ve besinsiz kaldığı için normal fonksiyonunu göremez, yani kasılması bozulur. Eğer kan akımının kesilmesi 20 dakikadan fazla sürerse, o bölgedeki kalp kasında kalıcı bir hasar oluşur. Eğer bu süre 4-6 saati geçerse koroner damar bölgesindeki kalp kası tamamen canlılığını yitirir. Bu nedenle kalp krizinde zamanla yarışan bir çaba ile erken müdahale çok önemlidir.”

KALP KRİZİ ANINDA NE YAPILABİLİR?

Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren kalp krizi anında yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
• Kalp krizi belirtileri ortaya çıktığında en yakın zamanda kalp hastalıkları uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
• Hastaneye ulaşana kadar geçen sürede kalp krizi şüphesi taşıyan hastaya hemen bir aspirin çiğnetilmelidir.
• Hastanın oksijensiz kalmasını ve kalbinin yorulmasını olabildiğince engellemek için 45 derecede yatar pozisyonda dinlenmeye alınıp, etrafının boşaltılması gerekir.
• Hastaneye ulaşan hastanın kalp krizi geçirdiği yapılan tetkikler sonucu tespit edilirse hemen yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınır.

Unutmayalım ki; kalp krizi nedeniyle kaybedilen hastaların yarısından çoğu daha hastaneye ulaşmadan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle kalp krizi belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren hasta acilen bir kalp uzmanına yetiştirilmelidir.

Aysun ÖZPOLAT


Konu Başlığı: Ynt: Kalbinizle dost olun
Gönderen: Ekvan üzerinde 30 Ocak 2013, 23:41:17


       Kalp krizi ile ilgili şüphe oluştuğunda, hastayı öksürtmeye çalışmak ta acil önlemlerden biri olarak bildiriliyor..Rabbim muhafaza buyursun inşaallah..