> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Sağlık > Sorularla diş bakımı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sorularla diş bakımı  (Okunma Sayısı 931 defa)
16 Mayıs 2012, 11:39:37
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Mayıs 2012, 11:39:37 »



SORULARLA DİŞ BAKIMI

Kasım 2011 74.SAYI

Yapılan araştırmalar, birçok kişinin kaybettikleri dişlerinin yerine yenilerini koydurmasının nedenlerinin, daha iyi göründüklerine inandıkları ve kötü görünen bir gülümseme yerine daha güzel gülümsemek, daha rahat konuşabilmek ve sonuçta bilinçaltında yer alan kendilerine olan güvenlerini artırmak olduğunu göstermektedir.

Estetik kaygılar önemli olmakla birlikte, kaybedilen dişlerin yerine yeni dişlerin konmasının, ağız sağlığı ve ileride olabilecek daha kötü sorunları önlemek açısından büyük önemi vardır.

Doğru teknikle düzenli diş fırçalama ağız ve diş bakımının temelini oluşturur. Diş Doktoru Esra Kutlubay’ın diş bakımıyla ilgili sık sorulan sorulara cevapları şöyle:

HANGİ FIRÇA?

Doğru bir şekilde diş fırçalamak için işe uygun bir diş fırçası ve diş macunu ile başlamak gerekir. Dişlerimizi fırçalarken sert fırça kullanmaktan kesinlikle kaçınmalıyız.

PİLLİ FIRÇA UYGUN MU?

Pilli diş fırçaları özellikle küçük ağızlarda daha başarılıdır. Genelde fırçası küçük olduğu için arka diş ve dişetleri daha kolay temizlenir.

NASIL BİR DİŞ MACUNU?

Şu an piyasadaki çok ucuz fiyatlarla satılan diş macunları hariç hemen hemen hepsi mükemmele yakın üretiliyor. Macunların diş hassasiyetine göre seçenekleri mevcut olabiliyor. Soğuk ve tatlıya karşı hassasiyetiniz varsa, daha yararlı olan kimyası biraz daha farklı diş macunlarını kullanabilirsiniz. Özellikle potasyum nitrat içeren türleri hassasiyet konusunda tercih edilebilir.

Dişlerin fırçalanması diş macunundan çok daha önemlidir. Diş macunu sadece katkı sağlar.

NE ZAMAN FIRÇALANMALI?

Bu soruya her zaman “yemeklerden sonra” yanıtını verebilirim. Yemek yesek de yemesek de günde 3 defa fırçalamaya alışkanlık haline getirmeliyiz. Ancak her öğünden sonra dişleri fırçalamak en sağlıklı yöntemdir.

NASIL FIRÇALAYACAĞIZ?

Dişler alt ve üst çenede ayrı ayrı fırçalanmalıdır. Daima diş etinden dişe doğru, diş etinin birkaç milimetresini içine alacak şekilde olmalıdır. Üst çenede aşağı doğru, alt çenede yukarı doğru yapılmalıdır. Ortalama diş fırçalama süresi, fırçalamanın etkinliğiyle ilgilidir. Etkin bir fırçalama 1,5-2 dakikada bitirilebilir. Diş fırçalarken konsantre olmak ve bilinçli şekilde fırçalamak önemlidir.

EN ETKİLİ DİŞ FIRÇALAMA YÖNTEMİ

Dişlerin dış yüzeyi için, diş fırçasını diş eti çizgisine 45 derecelik bir açı ile yerleştirin. Diş fırçasını diş ve diş etleri üzerinde aşağı ve yukarı hareket ettirerek nazik, kısa dairesel hareketlerle dişlerinizi fırçalayın. Aynı hareketle dişlerinizin çiğnemeye yarayan üst yüzeylerini ve iç yüzeylerini de temizleyin. Ön dişlerin iç yüzeylerini temizlemek için diş fırçasını dikey olarak tutun ve fırçanın ucuyla nazikçe aşağı yukarı hareketler yapın. Diş etlerinin dişlerle birleştiği hattı fırçalamayı ihmal etmeyin. Dişlerin arka yüzeyine düzgün bir şekilde ulaşıp, temizlendiğinden emin olun. Son olarak dilinizi de fırçalayın. Böylelikle taze bir nefese sahip olabilirsiniz.

DİŞ PLAĞI NE DEMEKTİR?

Diş plağı, dişle diş eti birleşiminde soğan zarı kalınlığında birikmiş olan bakteri ve yiyecek artığı karışımıdır. Temizlenmediği takdirde plak birikerek diş çürükleri, diş eti kanaması, dişi destekleyen kemiğin zarar görmesi gibi sonuçlara yol açabilir. Bu sorunlar önlem alınmazsa dişin kaybedilmesine kadar gidebilir.

DİŞ TARTARININ ANLAMI NEDİR?

Yiyecek artıkları, bakteriler ve tükürüğün kimyasal bileşenleriyle ağızda oluşabilen tükürük bezlerine yakın yerlerde biriken sert oluşumlardır. Tartar oluşumunu azaltmak için pirofosfat bir diş macunu kullanılmalıdır.

DİŞ İPİNİN YARARI NEDİR?

Diş ipinin diş bakımı ve ağız hijyenindeki önemi en az fırça kadar büyüktür. Fırçalar diş arasında kalan yemek artıklarını temizleyemezler. Bunun için diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmalısınız.

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?

Ağız kokusunun kaynağı 20 yaş dişleri, tedavi edilmemiş derin çürükler, genetik diş eti hastalığı veya iyi bakılmayan ağızlardaki diş eti iltihapları olabilir. Tüm bu sorunlar düzenli hasta diş hekimi ilişkisiyle çözülebilir. Ayrıca alerjik burun arkası akıntıları ve mide asiditesi de ağız kokusunun nedeni olabilir.

BİR FIRÇA NE KADAR DAYANIR?

Diş fırçanızı en fazla 3 ayda bir yenilemeniz gerekir. Eğer diş fırçanızın kılları yıpranır ya da dışa doğru genişlerse diş fırçanızı daha erken değiştirmelisiniz. Yeni diş fırçaları yıpranmış diş fırçalarına oranla daha fazla diş plağını yok eder.

Aysun ÖZPOLAT

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sorularla diş bakımı
« Posted on: 29 Mart 2024, 05:14:01 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sorularla diş bakımı rüya tabiri,Sorularla diş bakımı mekke canlı, Sorularla diş bakımı kabe canlı yayın, Sorularla diş bakımı Üç boyutlu kuran oku Sorularla diş bakımı kuran ı kerim, Sorularla diş bakımı peygamber kıssaları,Sorularla diş bakımı ilitam ders soruları, Sorularla diş bakımıönlisans arapça,
Logged
30 Ocak 2013, 23:21:30
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« Yanıtla #1 : 30 Ocak 2013, 23:21:30 »



     Diş sağlığının bozulması, başka hastalıkların da vücuda girmesini kolaylaştırıyor..Zamanında kıymetini bilmek lazım,inşaallah..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes