> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Sağlık > Aşırı terleme
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Aşırı terleme  (Okunma Sayısı 17031 defa)
19 Ağustos 2011, 11:32:19
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 19 Ağustos 2011, 11:32:19 »



YAZ AYLARININ KABUSU AŞIRI TERLEME (HİPERHİDROZ)

Eylül 2010 60.SAYI

Aşırı sıcakları ve yoğun nem oranını fazlasıyla hissettiğimiz şu günlerde, hepimizin korkulu rüyası terleme ve bununla birlikte yaşanılan kötü koku problemidir. Hoş bir durum olmamasına rağmen terleme, sağlıklı her insanda olması gereken, vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır.
Hiperhidroz (aşırı terleme) ve normal terleme hakkında merak edilenleri sizler için bir yazıda topladık. İşte soru ve cevaplarla terleme…

TERLEME NEDİR?

Metabolizmanın doğal bir fonksiyonu olan terleme, vücudun boşaltım sistemine katkıda bulunup, vücut ısısını sabitler. Ter salgılandığında renksiz ve kokusuzdur. Fakat bakteriler koltukaltı gibi sıcak ve nemli ortamlarda hızla çoğalarak bu salgının kötü kokmasına neden olur.

HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİDİR?

Terleme guatr, solunum sistemi hastalıkları, kardiovasküler hastalıklar, diyabet gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bazı ateşli hastalıklarda da aşırı terleme kendisini gösterebilir. Eskiden el, ayak, koltukaltı ve yüz terlemeleri gibi lokal terlemelerin sebebi bilinmezken, bugün “sempatik hiperaktiviteye” bağlı olan terlemeler olarak adlandırılabilirler. Aynı koşullarda terleme oranı kişiden kişiye göre de değişebilir. Ortalama olarak bir insan günde 0,5 ile 1 litre arası terler.

HANGİ DURUMLARDA AŞIRI KABUL EDİLİR?

Kişiyi rahatsız edici her türlü terleme aşırı kabul edilir. Bazı kişilerde gömleği ve iç çamaşırları ıslatacak kadar terleme rahatsız ediciyken, bazı kişilerde de vücutta oluşan nem de aşırı kabul edilebilir. Özellikle vücuttan adrenalin salgılanması durumlarında el ve ayaklarda meydana gelen terleme herkesi rahatsız eder. Çünkü insanların ellerini kullanarak yaptığı iş sayısı oldukça fazladır. Ellerde oluşan azcık bir nem bile çoğu insan için kabul edilemez bir durumdur. Bir bilgisayar mühendisi küçücük nemden bile rahatsız olurken, bir inşaat işçisi bu nemi hiçbir zaman rahatsızlık olarak kabul etmeyebilir.

TERLEMENİN TAMAMEN KESİLMESİ SAĞLIKLI MIDIR?

Aşırı terlemeden rahatsız olan kişi üzerinde yapılan cerrahi müdahale sonrasında bile terlemenin tamamen kesilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. El, ayak, koltuk altı terlemelerinde yapılan cerrahi müdahaleler sonrası terlemenin azalması değil, aksine artış göstermesi olağan bir durumdur.

Botoks ya da bazı küçük operasyonlar sonrasında koltukaltı, el ve ayaklarda terleme kesilirken, vücutta mevcut terlemeden yüzde 30 daha fazla bir terleme görülmesi çok normaldir. Cerrahi müdahalelerle kişinin yalnızca istemediği bölgelerdeki terleme engellenecektir. Diyelim ki koltukaltı aşırı terleyen bir yapımız var. Bu bölgeye uygulanan botoksla birlikte sinirden ter bezine giden uyarı, yaklaşık 4-6 ay süreyle bloke edilebilir. Botokstan sonra vücut buradan atacağı teri göğüs arası, karın altı ve bel çevresinden atmaya başlar.

Vücudumuzda biriken sıvı iyonların ve toksinlerin bir şekilde atılması gerekir. Bu da ancak terleme ve idrar yoluyla gerçekleşebilir. Bu sebepten terlemeyi tamamen önlemek değil ancak kokusunu önlemek mümkün olabilir.

TER HANGİ DURUMLARDA KOKAR?

Ter özellikle sıcak mevsimlerde daha çok kokar. Çünkü ortamın ısısıyla, bakterilerin ayrışması paraleldir. Yani insan teninin kış aylarına göre kokusu biraz daha farklı olabilir. Kışın terimizin kokmaması tamamen bakteriyel ayrışmadan kaynaklanır. Aldığımız gıdalar da vücutta enteresan kokulara sebep olabilir. Çünkü yediğimiz pastırma, soğan, sarımsak gibi bazı gıdaların aroması çok kuvvetidir.

Gıdaların vücudumuza yansıttığı kokuları sınıflamak pek mümkün değildir. Aynı koku sarışın tende farklı, esmer tende farklı bir koku olarak algılanabilir. Kokular terin oluş mekanizmasıyla kişinin bünyesinde, bakteriyel florayla ilişkin olarak değişik şekilde algılanabilir.

TERLEMEYE KARŞI NE TÜR KIYAFETLER GİYMELİYİZ?

Genellikle pamuklu ve penye kumaşlar tercih edilmelidir. Sentetik kumaşlar bir şekilde vücuda yapıştığından özellikle koltuk altı bölgesinde hoş olmayan görüntüler meydana getirebilir. Özellikle yaz aylarında açık renk, daha bol, koltuk altına çok yapışmayan, halk tabiriyle “tiril tiril” kıyafetler giyilmesi tavsiye edilir. Kış aylarında ise bedeni sıkı saran ve havasız bırakan, terlemeye daha da teşvik eden kıyafetlerden kesinlikle uzak durmak gerekir.

GÜNLÜK BAKIM NASIL YAPILIR?

Çok terleyen bir bedeniniz varsa günde iki defa terleyen bölgeyi su ve sabunla temizlemek gerekir. Özellikle PH seviyesi 5,5 civarında olan sabunlar kullanılmalıdır. Koltukaltı temizliğinin ardından pudra uygulanması gözenekleri tıkayacağı için tercih edilmez. Pudralı deodorantlar belli bir açıyla ve belli bir uzaklıkta kullanılmalıdır.

Krem şeklinde içeriğinde “alimünyum hidroksit” bulunan ürünler uzun süreli koruma sağlayabilir.  Akşam yatarken temizlenmiş cilde sabah direk sürüldüğünde 24 saatlik bir etki sağlanabilir. Çok terleyen kişiler aynı zamanda bol bir kıyafet giydiklerinde, kıyafetinin üstüne de deodorant sıkarak çıkabilecek ter kokusuna karşı önlem alabilirler. Bakterilerin vücuttan uzaklaşmasını sağlamak bir yere kadar mümkündür. Bu mikroorganizmalar bizimle birlikte yaşar. Onları temizlediğimizde gitmelerine rağmen bedenimizi tamamen terk etmezler. Yaptığımız temizleme işlemi onu uzaklaştırmak değil, zayıflatmaktır. Bu işlem sadece kokunun önlenmesini sağlar.

TERLEMEYE KARŞI ETKİLİ DEODORANTLAR VE ANTİPERSPİRANTLAR ARASINDAKİ FARKLAR

Deodorantlar antibakteriyel bazı maddeler ve alkol içerir. Bu sayede de bakteri üremesini denetim altına alarak, ter kokusunun oluşmasını önler. Terin ayrışması için bakteriler belirli enzimlere gerek duyar. Bu nedenle bazı deodorantlar bahsedilen bu tür enzimlerden içerir. Deodorant kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, deodorantın temiz ve kuru koltuk altına uygulanmasıdır. Terli bir koltuk altına deodorantı sıkmak, oluşmuş ter kokusuyla deodorantın karışımından oluşan daha ağır ve kötü bir kokuya neden olur.

Antiperspirantlar, terlemeyi deodorantlara oranla daha fazla önler. Ter üretimini alüminyum tuzları sayesinde engelleyip, ter bezlerini sıkıştırır. İçerdikleri alüminyum kloride ve benzeri aktif maddeler ile vücuttaki terlemeyi engeller, nemi azaltır ve kokuları sayesinde de tazelik verir. Ancak antiperspirant ürünler daha çok pudralı formül içerdikleri için, genellikle koltuk altına uygulanmalıdır. Kıyafet üzerine sıkılan antiperspirant ürünlerin hiçbir etkisi yoktur. Koltuk altına sürülen antiperspirant ürün, ter bakterilerinin pudra tabakası dışına çıkmasını engeller ve böylece bakteriler kuruyup gider. Alkol içermediklerinden vücut için son derece hafiftirler.

Aysun ÖZPOLAT

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Aşırı terleme
« Posted on: 28 Mart 2024, 21:29:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Aşırı terleme rüya tabiri,Aşırı terleme mekke canlı, Aşırı terleme kabe canlı yayın, Aşırı terleme Üç boyutlu kuran oku Aşırı terleme kuran ı kerim, Aşırı terleme peygamber kıssaları,Aşırı terleme ilitam ders soruları, Aşırı terlemeönlisans arapça,
Logged
17 Ocak 2015, 22:18:14
Burcu 8D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1.332



« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2015, 22:18:14 »

Ne kadar hoş olmasa da vücut için gerekli
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Ne kadar acıdır insanın teselliyi sigara da araması. Çok mu zor elini semaya kaldırıp yalvarması!
01 Ağustos 2015, 21:51:58
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #2 : 01 Ağustos 2015, 21:51:58 »

Esselamü aleykum ve rahmetullah;aynen öyle kardeşim...
ne kadar hoşlanmasakda ter,vücut sağlığımız için oldukça gerekli.ama gerekli önlemleri aldığımız zaman inşallah kötü sonuçlarına da müptela olmayız.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

01 Ağustos 2015, 22:06:04
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #3 : 01 Ağustos 2015, 22:06:04 »

Aleykümselam.İnsanlar terleme konusun da bu kadar bilgi birikimine sahip değillerdir.Ve terlemenin sıcaklıkdan yada aniden olacağını bilirler.Aslında terleme ter bezlerinden yada hormonlardan yada çeşitli hastalıklardan ortaya çıkar.Ve terleyen kişi için an önemli değilse aşırı terlemeden dolayı doktora başvurması uygun olur....
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

10 Şubat 2016, 14:05:24
Rabia 7
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 2.314


« Yanıtla #4 : 10 Şubat 2016, 14:05:24 »

Selamun aleyküm.
Terleme vücudumuz için gerekli bir şey ama çoğu insan terlemeyi hiç sevmiyor.Vücudumuz sağlıklı olur inşAllah. (AMİN).
Allah c.c razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2016, 14:06:41 Gönderen: rabiayldz »
Kayıtlı

GAZİLERİMİZDEN VE ŞEHİTLERİMİZDEN ALLAH C.C RAZI OLSUN İNŞALLAH.......

                  ❤           ❤❤❤
                  ❤           ❤
                  ❤           ❤❤❤
                  ❤                     ❤
                  ❤           ❤❤❤          TEMMUZ.....
ŞEHİTLERİ  VE GAZİLERİ
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes