๑۩۞۩๑ Ramazan Ayı Özel Dünyası ๑۩۞۩๑ => Ramazan Ayı Tavsiyeleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 16 Ağustos 2010, 13:41:11



Konu Başlığı: İftar sofralarına Dikkat
Gönderen: Ekvan üzerinde 16 Ağustos 2010, 13:41:11
İftar sofralarına Dikkat  
      Orucun detoksikan, yani toksinlerden temizleyici etkisi olduğu biliniyor. Oruç tutan insanlar, belirli bir şekilde beslendikleri için, organizma 1 Ay boyunca dinleniyor. Bir anlamda sağlığına kavuşuyor. Oruç tutan insanların dikkat edecekleri birkaç nokta var.
En önemlisi, iftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak. Ani mide gerginliği, hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik Hormonların hızlı salgılanmasına yol açar.
Az ve sık aralıklarla yemek en idealidir. Yemeklerin seçiminde ise, çok yağlı, çok Tuzlu ve aşırı tatlı gıdalardan kaçınmak gerekir. Bunların yerine hazmı kolay, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalacak lifli ve selülozlu yiyecek tercih edilmeli.
Maddi imkânlar el verdiğince iftar sofraları Zeytin, hurma, çorba, sebze yemeği, meyve ve tatlıyla donatılır. ağır tatlılar, reçeller, pastırma, sucuk, Zeytin gibi tuzlu gıdalar, 14 Saat aç kalmış bir mideye ağır gelir.
İftar sofrasında tadımlık türden yiyecekler olmalı. En iyisi hafif bir çorba, bir sebze yemeği, etli de olabilir; ama fazla yağlı olmamalı. Mutlaka yoğurt ve meyve tüketilmeli. İftarda yemeğe başlangıç için beyne doygunluk hissi veren çorba çok uygun bir yiyecektir.
Ramazan aynı zamanda çeşit çeşit tatlıların sofralarda mutlaka yerini aldığı bir zamandır; ama çok ağır ve yağda kızartılmış tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli.
İftarda yenen ağır yemekler yağa dönüşür İftardan sonra az az ve sık yenilmeli. İftardan sahura kadar geçen vakitte bir öğün eklenip hafif gıdalar alınabilir.
Gece metabolizma hızı düştüğü için iftarda yenen ağır yemeklerin çoğunun yağa dönüşme ihtimali yüksektir. İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanması, normal yemeğe ise iftar saatinden 1-1.5 saat sonra geçilmesi daha iyi olur.
Normal bir insanın günlük Su ihtiyacı 2-2,5 litredir. O nedenle mümkün olduğu kadar 6-8 bardak kadar Su, gece boyunca mutlaka tüketilmeli. Bunun yanında meyve suyu, ayran gibi Sıvı içecekler de alınabilir. Bir diğer önemli konu ise, iftardan sonra ve dolu mideyle kılınan teravih namazı.
20 rekatlık bu namazı kılanlar için hayati tehlike söz konusu olabiliyor. Benim tavsiyem, oruç tutanların, yiyeceklerinin bir kısmını teravih namazından sonraya bırakmaları.
 


Konu Başlığı: Ynt: İftar sofralarına Dikkat
Gönderen: zerin üzerinde 16 Ağustos 2010, 13:50:28
sağlığmızı düşünüp  bunlara dikkat etmemiz gerekiyor gerçektende, sonuçta bu canımızda emanet bize...