> Forum > ๑۩۞۩๑ Ramazan Ayı Özel Dünyası ๑۩۞۩๑ > İlim Dünyası İle Ramazan Ayı > Ramazan Ayı Tavsiyeleri >  Hoş Geldin Ramazan
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hoş Geldin Ramazan  (Okunma Sayısı 663 defa)
13 Ağustos 2010, 00:58:43
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 13 Ağustos 2010, 00:58:43 »




     Hoş geldin on bir ayın sultanı

Üç ayların sonuncusu ve bütün ayların sultanı olan Ramazan, yılın en faziletli ve şerefli ayıdır. Zira bu ayda Kur'an nazil olmaya başlamış ve tüm Ramazan ayı boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır. Bizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi oruç, bize de farz kılınmıştır. Düşünenler ve önemini idrak edenler için Ramazan ayı, günahların yakılıp yok edileceği bir aydır. Bu ay, bağışlanma ve mağfiret ayıdır.


Fitre nedir, kime verilir?


Fıtr sözlükte 'orucu açmak', fıtra da 'yaratılış' anlamına gelir. Türkçemizde fitre şeklinde söylenen 'fıtır sadakası', Ramazan Bayramı'na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir. Fitre, Ramazan ayında fakirlere verilen bir sadaka olduğu için fitrenin bayramdan önce verilmesi en güzel davranıştır.

Fitre, verileceği yerler bakımından her durumda zekâtın benzeridir. Kimlere zekât verilebiliyorsa onlara fitre verilebilir.

Prof. Dr. Hamdi Döndüren
konuyla ilgili şunları söylemiştir: Fitre miktarlarının kişinin bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılamayı hedeflediğinde açıklık vardır. Nitekim yemin kefaretinin "ailesine yedirdiğinin ortalamasından 10 yoksulu doyurmak" ve oruç fidyesinin de "oruca güç yetiremeyenlerin bir yoksul doyumu kadar fidye vermekle yükümlü" tutulması, fıtır sadakasının miktarı konusunda ortalama bir ölçü getirmektedir. Bu da yoksulun bir günlük yiyecek ihtiyacının karşılanmasıdır. Fitre mal olarak değil de, para olarak verilecekse günün şartlarına göre, yükümlülerin durumu dikkate alınarak bir tespitin yapılması daha uygun olur.
İtikâf nedir, nasıl yapılır?

İtikâf, Ramazan'ın son on gününü camide veya başka bir ibadet mahallinde inzivaya çekilerek devamlı ibadetle meşgul olmak demektir. Sözlükte ise, 'hapsetmek', 'alıkoymak', bir yere yerleşmek' gibi anlamlara gelir. İtikâf, fıkıhta, belli bir yerde belirli bir kurallara bağlı kalarak ibadet niyetiyle kalmak demektir.

İtikâf'ın varlığı Kur'an ve sünnetle sabittir. Orucun tarif edildiği ayetin sonunda rabbimiz şöyle buyurmaktadır: "Mescitlerde itikâf halinde iken eşlerinizle birleşmeyin. Bunlar ALLAH'ın koyduğu sınırlardır. Onlara yaklaşmayın. ALLAH ayetlerini insanlara böyle açıklar, belki sakınırlar." [Bakara, 187]

ALLAH Resulü, Medine'ye hicret ettikten sonra, vefat edinceye kadar her yıl Ramazan ayının son on gününde itikâf'a çekilirdi.

Bir itikâfın en az müddeti, İmam Ebu Yusuf (ra)'ya göre, bir gündür. İmam Muhammed (ra)'ya göre ise, az bir zamandır. Bu itibarla, camilere-mescitlere girerken, Buradan çıkıncaya kadar itikâfa niyet ettim denilebilir.

Kadınlar, evlerinde namazgâh olarak kullandıkları bir köşede ve herhangi bir odada itikâf'a girebilirler.

İtikâf ecri çok yüksek bir ibadettir. Ve Hz. Peygamber'in kuvvetli bir sünnetidir. İmkanı olan her mümin, yıllık izninin bir bölümünü Ramazan ayına getirerek itikafa girmelidir.
Teravih namazı

Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz, teravih namazıdır. 'Teravih' kelimesi Arapça, 'Terviha' kelimesinin çoğuludur ve 'oturmak, istirahat etmek' anlamına gelmektedir. Teravih namazı, her dört rekâtın sonunda oturulup biraz dinlenildiği için, bu adı almıştır.

Teravih namazı yirmi rekâttır. Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Ramazan ayında kılınır. Hastalık veya yolculuk sebebiyle oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir. Teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve ecri büyüktür. Evde de tek başına veya cemaatle kılınabilir. Ancak camide kılmak daha faziletlidir. Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: "Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak ALLAH rızası için Ramazan gecelerini ibadetle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır." [Buhari, Müslim, Tirmizi]

Teravih namazının kaç rekât olduğu konusunda bazı tartışmalar yürütülmüştür. İslam âlimlerinin büyük çoğunluğunun ortak görüşü Teravih namazının yirmi rekât olduğu yönündedir.
Teravih namazı farz mıdır?

"Resulullah (sav) Ramazan'da mescitte
gece bir namaz kıldı. Sahabenin çoğu da onunla birlikte o namazı kıldı. İkinci gece yine aynı namazı kıldı. Bu kez O'na tabi olarak aynı namazı kılan cemaat daha fazla oldu. Üçüncü gece Hz. Muhammed (sav) mescit'e gitmedi. Orayı dolduran cemaat onu bekledi.

Resulullah (sav) ancak sabah olunca mescide çıktı ve cemaate şöyle buyurdu: "Sizin cemaatle teravih namazını kılmaya ne kadar arzulu olduğunuzu görüyorum. Benim çıkıp, size namazı kıldırmama engel olan bir husus da yoktu. Ancak ben size, teravih namazının farz olmasından korktuğum için çıkmadım" [Buhari]

Teravih namazı farz değil
, müekked sünnettir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 13 Ağustos 2010, 01:00:01 Gönderen: HizmetkaR »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hoş Geldin Ramazan
« Posted on: 27 Nisan 2024, 07:04:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hoş Geldin Ramazan rüya tabiri, Hoş Geldin Ramazan mekke canlı, Hoş Geldin Ramazan kabe canlı yayın, Hoş Geldin Ramazan Üç boyutlu kuran oku Hoş Geldin Ramazan kuran ı kerim, Hoş Geldin Ramazan peygamber kıssaları, Hoş Geldin Ramazan ilitam ders soruları, Hoş Geldin Ramazanönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes