๑۩۞۩๑ Ramazan Ayı Özel Dünyası ๑۩۞۩๑ => Ramazan Ayı Fıkhi Bilgileri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 21 Ağustos 2010, 21:42:25



Konu Başlığı: Hem Kaza Hem Kefaret Gerktiren Haller
Gönderen: Ekvan üzerinde 21 Ağustos 2010, 21:42:25
Orucu bozup hem kaza hem kefaret gerektiren haller nelerdir?
Cinsi münasebette bulunmak, yemek/içmek, ilaç yutmak, sigara içmek, susam tanesi kadar bir şeyi dışarıdan ağzına alıp yutmak/yemek, ağza ihtiyarsız giren yağmur, kar veya dolu suyunu yutmak, az miktarda tuz yemek, yenmesi normalde alışılmış olmayan ancak çamur gibi şeyleri yemeyi adet haline getirmiş kişinin bunları yemesi gibi bedeni güçlendirici, lezzet alıcı haller orucu bozar, hem kaza hem de kefaret gerektirir.

Bu noktada, kasten orucu bozan kimse, iki ay peşpeşe oruç tutmak zorundadır. Bir gün de bozduğu gün için kaza edecektir. Kefarette dikkat edilmesi lâzım gelen şey, oruçların arasına fasıla girmemesidir. Hastalık veya Ramazan gibi bir sebeple, kefaret esnasında kesinti vaki olursa önceki tutulan oruçlar nafile hükmüne girer ve kefaret orucuna yeniden başlanması lazım gelir.

Oruç bozulduğunda nasıl davranılmalıdır? Herhangi bir sebeple orucu bozulan kimse, o günü oruçlu gibi geçirmelidir. Sahih olan görüşe göre böyle davranmak vaciptir. Bu şekilde davranmakla hem Ramazan-ı Şerife hem de oruç tutan diğer kimselere saygı gösterilmektedir.

Ayrıca “Bak, bu Müslüman geçiniyor ama oruç tutmuyor” şeklindeki muhtemel fitnelerin de önüne geçilmiş olur. Bizler yetişme devrimizdeyken, büyüklerimiz, bırakınız Ramazan-ı Şerif’i normal zamanlarda dahi sokakta yeme içmeyi ayıp addederlerdi.