๑۩۞۩๑ Ramazan Ayı Özel Dünyası ๑۩۞۩๑ => Ramazan Ayı Fıkhi Bilgileri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 21 Ağustos 2010, 21:46:57



Konu Başlığı: Efendimiz (sav) Ramazan Deyince Ne Anlıyordu
Gönderen: Ekvan üzerinde 21 Ağustos 2010, 21:46:57
Efendimiz (sav) Ramazan Deyince Ne Anlıyordu
Ramazan deyince aklınıza ne geliyor? Bir an bu soruyu durup düşünelim. Levanten kültürünün yansıması, tüketimi alabildiğine artırmaya yönelik iftar ve sahur programları, Direklerarası ve kanto, güllaç, baklava…?

Televizyon aracılığıyla evlerimizin baş köşelerine giren, çocuklarımızın dimağlarına yerleşen ve bilinç altımıza kazınan popüler kültür ve kapitalist tüketim zihniyeti, Ramazan’la beraber bizlere neleri dayatıyor?...

Peki, bir de şöyle düşünelim: “Ya Müslümanların yegâne rehberi Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, Ramazan deyince ne anlıyordu?...”

Efendimiz için Ramazan demek, Mukabele demekti. Mukabele; lügatte ‘yüzleştirme, mukayese etme’ anlamlarına gelirken; din ıstılahında, Cebrail aleyhisselamın, her sene Ramazan-ı Şerif’te, o zamana kadar nazil olan ayetlerin, ders tarzında tekrar edilmesine ve dinlenilmesine verilen addır.

Her sene Kur’an-ı Kerim, baştan sona, Efendimiz (sav) ve Cebrail (as) arasında okunur; böylece münafık ve kâfirlerin Kur’an-ı Mecid’in sıhhatine lâf söylemeleri önlenirdi.

Ramazan-ı Şerif’in mukabele ayı olması, sadece ALLAH Resulu ve Sahabe-i Kiram için değil; onların izinden giden ecdadımız için de öyledir. Devlet-i Aliyye-i Osmaniye zamanında, Ramazan-ı Şerif geldiğinde, medreselerdeki hocaefendiler ve talebeler, Anadolu ve Rumeli’ne dağılır ve en uzak köylerde dahi mukabele okuyarak; cemaatin feyizlenmesini ve Kur’an tilâveti ile umumî musibetlerin defi için gayret gösterilirdi.

Bendenizin çocukluğunda, memleketimizde dini hayata en uzak evlerde dahi, hafızlar mukabele okuması için davet edilirdi. Şimdi, maalesef bu feyiz ve bereketten mahrumuz.

Mahrum olduğumuz, sadece Ramazan-ı Şeriflerde okunan mukabele feyzi değil. Kur’an’dan uzaklaşmakla; Ramazan-ı Şerif’in feyzinden ve bereketinden de uzaklaşıyoruz. Zira Ramazan-ı Şerif; Kur’an ayı olması hasebiyle, cem edici bir aydır ve içinde Kadir Geces’ini barındırması nedeniyle, tüm bereket ve füyuzata camidir. Ramazan ayını nasıl geçirirsek, tüm senemizi de aynı geçiririz. İsyanla, günahla ve fitne ile geçirilen Ramazan-ı Şerif’in tüm senesi de aynı hal üzere geçer.
Alıntı


Konu Başlığı: Ynt: Efendimiz (sav) Ramazan Deyince Ne Anlıyordu
Gönderen: Sefil üzerinde 27 Ağustos 2010, 03:13:08
ALLAH RAZI OLSUN ÇOK DEĞERLİ PAYLAŞIM


Konu Başlığı: Ynt: Efendimiz (sav) Ramazan Deyince Ne Anlıyordu
Gönderen: Pelinay üzerinde 18 Temmuz 2014, 19:09:35
Esselamü aleykum ve rahmetullah...İnşallah Ramazan-ı şerifi ve akabinde de bütün bir yili Kur'an ile,namaz ile, zikir ile, Rabbimizin razi olacaği  şekilde ihya edebilmek duasıyla
..paylaşimm için Mevlam razi gelsin..Efendimiz icin Ramazan mukabele demek ise bence toplumumuz her ne kadar ramazanda ana gayesi bu olnasada da bu sünneti yaşatiyor elhamdulillah...Mevlam kabul eylesin inşallah..


Konu Başlığı: Ynt: Efendimiz (sav) Ramazan Deyince Ne Anlıyordu
Gönderen: Ceren üzerinde 18 Temmuz 2014, 19:12:15
Ve aleykümselam.Evet ramazan ayı kur an ayıdır,hatimlerin yapıldığı aydır.Rabbim kur an ile oruçla ibadetle geçirmeyi nasip etsin inşallah.


Konu Başlığı: Ynt: Efendimiz (sav) Ramazan Deyince Ne Anlıyordu
Gönderen: Selma 8 üzerinde 10 Haziran 2016, 15:42:39
Selamün aleyküm
Bizim ramazan diyince aklimiza ilk gelen şey muhtemelen açlik ve susuzluk ama efendimizin aklına gelen MUKABELE dir ramazan ayı kuran ayıdır bu ayda bol bol kuran okumalıyiz .
Allah Razı OLSUN....


Konu Başlığı: Ynt: Efendimiz (sav) Ramazan Deyince Ne Anlıyordu
Gönderen: Hande 8 üzerinde 10 Haziran 2016, 16:06:16
selamün aleyküm...
peygamber efendimize ramazan denilince aklına  mukabele geliyordu.
bu mübarek ayda kuran okuyanlardan olalım


Konu Başlığı: Ynt: Efendimiz (sav) Ramazan Deyince Ne Anlıyordu
Gönderen: Ramazan. üzerinde 10 Haziran 2016, 16:24:53
Ve Aleyküm Selam .

Ramazan-ı Şerif’in mukabele ayı olması, sadece Allah Resulu ve Sahabe-i Kiram için değil; onların izinden giden ecdadımız için de öyledir. Devlet-i Aliyye-i Osmaniye zamanında, Ramazan-ı Şerif geldiğinde, medreselerdeki hocaefendiler ve talebeler, Anadolu ve Rumeli’ne dağılır ve en uzak köylerde dahi mukabele okuyarak; cemaatin feyizlenmesini ve Kur’an tilâveti ile umumî musibetlerin defi için gayret gösterilirdi.

O zamanlarda insanlar mukabelelere koşuyorlarmış . Lakin şimdi her köyde her şehirde mukabele yapılıyor fakat cemaat az oluyor . İnşAllah Mukabelelere katılalım ve Osmanlı Zamanındaki Ramazan kokusunu yaşatmaya çalışalım ..

Allah cc razı olsun