> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Psikoloji Dünyası > Ergenlerde Okul Başarısızlığı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ergenlerde Okul Başarısızlığı  (Okunma Sayısı 1674 defa)
16 Mayıs 2010, 02:12:44
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 16 Mayıs 2010, 02:12:44 »



Çocugum okulda başarısız

İlköğretim dönemi sonlanıp da orta öğretim dönemine girildiğinde çocukların ders başarısında belirgin bir düşüş yaşanabilir.  Bu durum çoğunlukla okul yönetimi tarafından ebeveyne gönderilen bir bilgilendirme yazısı ile ya da çocuğun getirdiği ara karneler ile öğrenillir.  Ebeveynler okul başarısının kendilerine ifade ettikleri anlamlar doğrultusunda farklı tepkiler verse de hemen hepsinin kaygısı yükselecektir: Acaba çocuğumun öğrenme ile ilgili bir sıkıntısı mı var?  Ders dışında başka şeylerle fazla mı ilgileniyor?  Acaba ders başarısızlığı dışında başka sorunlar da mı var?  Bu kaygıyla ebeveynin ilk tepkisi genelde suçlayıcı ya da kısıtlayıcı olur: “Nedir bu durum? Neden böyle oldu? Yeterince ders çalışmadığını ve bilgisayarda / dışarıda fazla vakit geçirdiğini defalarca söylemiştim. Bundan böyle bilgisayar, TV, oyun yok”.  Bunun yanısıra, okul yönetimi ve rehberlik servisi  birlikte aileyi yönlendirerek bir uzmanla görüşmelerini salık verebilir. Ayrıca okul yönetimi çocuğun ihtiyacı ölçüsünde bir ders çalışma programına yöneltebilir ve aileyi notların düştüğü derslerden özel ders almaya yöneltebilir.

Çocukların okuldaki başarısızlığının olası nedenleri nelerdir?

Eğer çocuğunuzun okuldaki başarısızlığı daimi ise bir uzman psikolog tarafından değerlendirilmelidir.  Okul başarısı yetersiz olan ve ayrıca disiplin sorunları yaşayan bir çocuğun bir ya da daha fazla alanda öğrenme bozukluğu olabilir.  Daha önce tanısı konmamış dikkati yoğunlaştırmakla ilgili sorunlar (dikkat eksikliği) görsel ve işitsel hafıza sorunları veya simgeleri (harfleri) ters algılamaktan (disleksi) kaynaklanan sorunlar olabilir.  Bu arada öğrenme bozukluklarının normal hatta normalin üzerinde bir zeka seviyesine sahip çocuklarda görüldüğünü belirtmemiz gerekir.  Bu özel durumların dışında çocuğun değişen fizyonomisinin etkisiyle hayatında yeni ilgi alanları belirmeğe başlar.  Bu değişime bağlı - bireysel ya da ekip - çeşitli faaliyetlere girer; farklı beceriler ve ilgiler geliştirir, karşı cinsiyetten arkadaşlıkların da yer aldığı sosyal faaliyetlerde bulunur.  Bu gelişim ve değişim çocuğun derslere yönelik ilgi ve başarısında düşüş gösterebilir.  Mevcut egitim sistemimizde çocuğun ergenlik dönemi başlangıcına denk düşen SBS ve OKS gibi öğrencinin eğitim ve öğretim çizgisini belirleyen önemli sınavların yarattığı kaygı çocukta derslerler mi yoksa sınav mı ikilemini yaratabilir.   Özel eğitim kurumlarının sınavlarda başarılı öğrenci yetiştirme kaygısıyla çoğu kez bireysel gelişime yönelik beceri ve özel ilgi derslerini programdan çıkarmaları ve öğrencileri sınava hazırlamak için fazladan temel bilimler ve etüd derslerine yönlendirilmeleri çocukta yılgınlık ve uzaklaşma yaratabilir.  Burada belirtildiği şekilde evrensel, kültürel etkenler dışında bir de çocuğun yaşadığı aile ortamının bazı etkileri çocukta ders başarısızlığına yol açabilir.  Örneğin ebeveynler arası çatışma, ebeveynlerin çalışma koşullarına bağlı aileden uzak kalma ya da ailenin sıklıkla yer değiştirmesi çocuğun derslere ilişkin odağını ve dikkatini olumsuz yönde etkileyebilir.

Okuldaki başarısızlıkla nasıl başa çıkılabilir?

Hemen her disiplinde geçerli olan bir yaklaşımla bir sorunla başa çıkmak sorunun nedenini araştırmakla başlar.  Doğru tespitle birlikte etken olan sebebe yönelik bir sorun çözümüne yönelinmelidir.  Duruma göre ebeveynler bir aile danışmanlığından destek alabilir ya da ergen kendi yönelimlerini, isteklerini ve önceliklerini belirlemek üzere bir danışmalık desteği alabilir.  Bu destek sürecinde alınan desteğin yanında ebeveynin tutumunun bir araştırmacı gibi meraklı, öğrenmeğe ve anlamağa açık; aynı zamanda bir eş ve eşlikçi gibi anlayışlı ve teşvik edici olması önemlidir.

Uzm. Psk. Aylin Özeren

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ergenlerde Okul Başarısızlığı
« Posted on: 20 Nisan 2024, 00:25:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ergenlerde Okul Başarısızlığı rüya tabiri,Ergenlerde Okul Başarısızlığı mekke canlı, Ergenlerde Okul Başarısızlığı kabe canlı yayın, Ergenlerde Okul Başarısızlığı Üç boyutlu kuran oku Ergenlerde Okul Başarısızlığı kuran ı kerim, Ergenlerde Okul Başarısızlığı peygamber kıssaları,Ergenlerde Okul Başarısızlığı ilitam ders soruları, Ergenlerde Okul Başarısızlığıönlisans arapça,
Logged
19 Nisan 2014, 21:44:34
✿ Yağmur ✿

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.684


Site
« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2014, 21:44:34 »

selamunaleykum;
Evet çok doğru demiş isiniz. Arkadaşlarımın %75 maalesef çalışmadıklarından ,tekrar etmediklerinden ve ders dinlemediklerinden
başarısızlık yaşıyorlar. Tembellikten Allah(celle celühü )ye sığınırım. Elhamdülliah ben çalışıyorum. Hava atmak istemem ama arkadaşlarım sınıf birincisi diyorlar. Ümidim herkesin kendi gurubunda,kenddi sınıfında en iyi olması. Rabbim kabul etsin.(Aminn)

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

03 Ekim 2014, 08:34:23
Tuğçe 8/D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 360


« Yanıtla #2 : 03 Ekim 2014, 08:34:23 »

Bazı kişilerde bu tespit doğru olabilir. Fakat başarılı ya da başarısız olmak kişinin kendi elinde. Bu dönemde kendimizi başarıya yönelik geliştirmeliyiz. Bazı problemler olabilir dikkat dağınıklığı vb. Bunları da yetkili yerlere başvurup düzeltmek için çözüm aramalıyız.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
03 Ekim 2014, 12:18:26
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #3 : 03 Ekim 2014, 12:18:26 »

ergenliğin verdiği rahatlık ya da sıkıntılar,değişimler başarısızlığa neden olabilir elbette..ama bu geçici bir dönemdir.asıl nedeninin bu olabileceğini düşünmüyorum o yüzden.
başarısızlığı bir ya d aiki etmene ya da belirli sorunlara bağlamayı doğru bulmuyorum ben..çünkü bu  gerek  yaşadığı toplum,gerek ailesi,gerek psikolojisi,eğitmenleri,aldığı eğitim ortamı vs vs.. bir çok etmene bağlı olarak kişiden kişiye göre farklılık gösteren bir durum..
paylaşım için Allah razı olsun..güzel bir konu.Rabbim hedeflerimizde bizlere muvaffakiyetler nasip eylesin inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes