๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Psikoloğum => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 21 Ağustos 2012, 21:41:11



Konu Başlığı: Eşim ailesine karşı beni korumuyor
Gönderen: Sümeyye üzerinde 21 Ağustos 2012, 21:41:11

EŞİM AİLESİNE KARŞI BENİ KORUMUYOR

Mayıs 2012 80.SAYI

Yasemin UÇAL ABDULLAH


Ben 1.5 yıllık evli bir bayanım. Evlendiğim günden bu yana eşimin ailesiyle yaşıyoruz. Eşimle normalde aramız iyi ama ailesi her şeyime karışıyor; bebeğimi beslememe bile. Eşimle bu konuyu defalarca konuştum ama o ailesini savunuyor, beni nankör kıymet bilmeyen, tembel, ailesini sevmeyen biri gibi görüyor. Ne yaptıysam kendimi ona anlatamıyorum. Konu her açıldığında beni alçaltıp onları övüyor. Eşimle sorunlu bir şekilde evlendik ailem istemedi. Ben onun için ailemle bozuştum. Eşim ayrı yaşamamızın imkânsız olduğunu söylüyor ve ailesini beğenmediğimi söyleyip abarttığımı düşünüyor. Gittiği yere kadar ailesiyle yaşayacakmışız. Boş vakitlerinde beraber olup gerginliğimi atmak istiyorum ama o, hafta sonlarının çoğunu arkadaşlarıyla geçiriyor. Bunu sorun yapınca da onu çok sıktığımı, evlendiğine pişman ettiğimi söylüyor. Annemlerden uzağım. Burada en yakınım o. Ama beni anlamıyor. Çok mutsuzum. Sorunlarımı aileme ya da kimseye anlatamıyorum. Sizce ne yapmam lazım?
Ecrin…

Merhaba, içinde bulunduğunuz sorun ezeli bir sorun. Her zaman iç içe yaşayan ailelerde sınır sorunu yaşanmakta, bireyler birbirinin sınırlarını aşındırıp ihlal edebilmekte. Hakikat şu ki, bizim öteki tarafı değiştirmemiz çok da kolay bir şey değildir. Bebeğinizin beslenmesine bile karıştıklarını söylüyorsunuz belli ki sınırlarınızı hayli zorluyorlar. Ne kadar uyarırsanız uyarın bazı insanlar çatışmayla hayata tutunurlar. Belki size karışanlar bu çatışma üzerinden hayata bağlanıyor olabilirler. Doğru olanı söyleseler bile sizin üç maymunu oynayarak (gerektiğinde kör, sağır, dilsiz) kendi bildiğinizi yapmanızdır. Zira birçoğumuz için iddialaşmak neredeyse benliğimizi ortaya koymanın tek yolu olarak görülmekte.

Yapmanız gereken ikinci davranış, onların doğrularına karışmadan yani belirttikleri her hususta çatışmaya girmeden bildiklerinizi uygulamanızdır. Siz belki hiç farkında olmadan bu kadar sınır ihlalinden sonra öfke biriktirip eşinize gerçekten de kendi ailesini negatif anlatıyor olabilirsiniz. Zira eşiniz farkındaysanız sizin yaptığınızın aynısını size yapıyor. Siz ailesinin yanlışlarını ona söyledikçe o da size sizin kendinizi kötü hissedeceğiniz cümleler sarf ediyor. Siz ailesini beğenmedikçe o da sizin sürekli kusurlarınızı, eksikliklerinizi, aksaklıklarınızı söyleyecektir. Velhasıl bir kısır döngü alıp başını gidecek. Madem gerçek olan onlarla yaşamanız, o halde yoğunlaştığınız taraf ailesinden ziyade eşiniz olmalı. Eminim ailesini kötülemeden kendi ihtiyaçlarınızı, taleplerinizi ifade ederseniz sizden uzaklaşmayacaktır. Zira erkekler ailelerini anlatan her kadından uzaklaşırlar. Çünkü tüm o anlatımları şöyle algılayabilirler “Acaba karım beni ailemle çatışmaya mı zorluyor?” Onun içindir ki hiçbir erkek karısının öfkesi, çatışması ve huzursuzluğu için kendini huzursuz etmez. Ayrıca ilmi yönden doğru olan kendi sorununuzu kendiniz halletmenizdir. Yani kayınvalideyle ister konuşarak halledin, ister bildiğinizi yapın fakat bu çatışmaya lütfen ailenin çocuğu olan eşinizi çekmeyin. Çünkü sizin onlarla tartışmanızın her ne kadar meşru bir yanı olsa da evin oğlunun annesiyle çatışmanın hiçbir meşru yanı yoktur. Hiçbir erkek özellikle direk, kendisine ait olmayan sorunu yüklenmek istemez. Doğru olan yetişkin olan bir bayanın kendini korumak adına yapması gereken davranışları bir an önce icraata dökmesidir.

Eşinizle iletişiminiz farkında olmadan “şikayet dili”ne dönüşmüşse eşiniz huzuru artık arkadaşlarının yanında buluyordur. Önce, onunla olan hiçbir sohbetinize aileye dair kırpıntılar serpiştirmeyin. Konunuz çocuğunuz, siz ve kocanız olmalı. Özellikle hafta sonları kocanızla birlikte kır gezintileri yaparak kendinizi rahatlatacak ortamlar oluşturmaya çalışın. Bunun için teklifi lütfen eşinizden beklemeyin. Gereken öneriyi kendisine sunarak uygulamasını rica edin. Diğer bir husus sıkıntılarınızı sırrınızı tutacağına inandığınız arkadaşlarınızla paylaşmanızdır. Zira her aktarım aynı zamanda bir çözümdür. Hiç kimse sorununuza çare bulmasa bile aktarımla birlikte duygusal rahatlama yaşayacağınızdan gerginlikleri eşinize yansıtma oranınız ciddi oranda azalacaktır. Ve diğer bir gerçek, bazı erkeklerin asıl büyüme süreçlerinin evlilikten sonra gerçekleştiğidir. Belli ki eşiniz büyüme sürecini bekarken tamamlamamış. Çünkü sorundan ısrarla kaçıyor. Onun için eşinizle ancak mutlu ve huzurlu ortamlar oluşturursanız sizin yanınızda durur.