๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Psikoloğum => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 06 Ekim 2011, 14:24:23



Konu Başlığı: Bu yaşta olanlar hep böyle mi
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 06 Ekim 2011, 14:24:23
BU YAŞTA OLANLAR HEP BÖYLE Mİ?

Mayıs 2009 44.SAYI

Merhaba Yasemin Hanım benim çok problemim var... Öncelikle mutsuzum. Kendimi çok yalnız hissediyorum. En ufak şeyleri bile kafamda büyütüyorum. ÖSS çok korkutuyor beni. Her şeye çok üzülüyorum etrafımdaki insanlar beni anlamıyor. Hep yalnız kalıp, dışarı çıkmadan uyumak istiyorum. Ders çalışamıyorum; kafam çok karışık. Lütfen yardım edin. Yaşım 17. Bu yaşta olanlar hep böyle mi? Sorumluluk almaktan korkuyorum. Çok sorumsuzum.

MUBERRA T. / ÇORUM


Öncelikle kolay gelsin güzel kardeşim. Çünkü bu yıl ÖSS sınavına gireceğin için zorlu bir yıl geçireceğin belli. Mutsuz ve yalnız olduğunu belirtmişsin. Ufak şeyleri kafanda büyütmen belli ki yalnız olup sorunları kafanda tek başına çözmeye çalışman ve çözemediğinde büyütüyor olduğunu zannetmenden kaynaklanıyor.

Kendini ifade etmekten çekinme, zira herkes acılara, korkulara, endişelere sahiptir. Sen kendini anlatmadıkça hiç kimse seni anlamayacaktır. Ve de isteseler de sana yardımcı olamayacaklardır. Örneğin; annemizi üzmemek için derdimizi ona söylemeyiz. Oysa biz problemimizi annemizle paylaşmazsak onu sadece yemek yapan, çamaşır yıkayan anne rolüne mahkum ederiz. Çocuğuna yardım edemeyen anneye tüm bunları hissettirdiğimiz gibi bir de acizlik hissettiririz. Oysa anne, kardeş, ağabey ve babayla paylaşılan her sıkıntı onlara rollerini güzel yaşamaları için iyi bir fırsat sunar. Eğer ailene bunları anlatamıyorsan o halde çevrende güvendiğin yakın bir arkadaşına kendini anlatmanda büyük faydalar görüyorum.

Kafanı karışık tutan nelerse onları halletmeni isterim. Burada dikkat edersen illa çözüm noktası üzerinde durmuyorum. Bazen çözüm aylar hatta yıllar alabilir. Önemli olan problemden kaçmadan, uykulara sığınmadan o problemle yüzleşip yapabileceğin her şey konusunda sorumluluğu üzerine alıp azim ve gayretle çözmeye ve paylaşmaya çalışman.

Özellikle senin yaşındaki gençler için neredeyse birincil tavsiyemiz senin de söz ettiğin gibi sorumluluklar konusudur. Kişi sorumluluğunu üstlenerek hem potansiyel olarak kendi gücünü fark eder hem de hangi konularda yeteneğinin ve becerisinin olduğunun farkına varır. Aldığın her sorumluluğu başarıyla sonlandırdığında bizzat sen de göreceksin ki içinde bambaşka bir başarı hissi ve güven duygusu oluşur. Diyelim ki herhangi bir sorumluluğu üstlendin ve başaramadın, buradan da öğreneceğin aslında çok şey var. Neye gücünün yetip neye yetmediğini bilmek de bir tecrübedir. Sorumluluk demek hayatın içine bizatihi girerek aktif rol oynamaktır. Cenab-ı Hak insanoğlunu kul olarak yaratırken onun dipdiri ve aktif olabileceği roller ve vazifelerle mücehhez kılarak yaşamın içinde var olmasını ister.

Öğrenci olduğun için şu anki sorumluluğun ÖSS sınavına hazırlanman. Bu konuda elinden gelen tüm gayreti göstererek çalışmanı isterim. Hiçbir şekilde çalışamıyorum uyumak istiyorum diyorsan o zaman acaba depresyonda mısın diye bir psikolog olarak kendime sorarım. Gidebileceğin herhangi bir sağlık kurumu varsa uzmandan destek almanı isterim. Allah yardımcın olsun.

Yasemin UÇAL ABDULLAH