๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Peygamberimizin Hayatı => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 22 Mayıs 2011, 16:31:36



Konu Başlığı: Rasulullahın Şeriri
Gönderen: Hadice üzerinde 22 Mayıs 2011, 16:31:36
ONALTINCI BÖLÜM
RASULALLLAH'IN EV EŞYALARI
 

Rasulullahın Şeriri (Divanı)

1056) Enes şunu anlattı:

Rasulullah (s.a.v.) şeririnde yatarken yanına girdim. Şeririn ü-zerine hurma dallarından yapılmış bir hasır örtülmüştü. Başının altında da, yüzü deriden, içi hurma lifi dolu bir yastık vardı. Yanma ashabından bazıları geldiler. Ömer de geldi. Rasulullah (s.a.v.) yana döndü. Ömer, böğrüyle hasır arasında hiçbir örtü göremedi. Hasır, Rasulullah'm (s.a.v.) böğründe iz yapmıştı. Ömer ağladı. Rasulullah (s.a.v.) ona:

- "Seni ağlatan nedir?" dedi. Ömer:

-Vallahi, ağlamamın sebebi, senin, Allah katında Kisra ve Kay-ser'den daha değerli olduğunu bilmemdir. Kisra ile Kayser, dünyada nasıl yaşıyorlar, sen ise, Allah'ın Rasûlü olduğun halde bilip gördüğün yerdesin, dedi. Rasulullah (s.a.v.):

- "Dünyanın onların, ahiretin de bizim olmasına razı olmaz mısın?" dedi. Ömer:

-Tamam, razı olurum, dedi. Rasulullah (s.a.v.):,

- "Bu, mutlaka böyledir" dedi.[1]

1057) Amr Ibn Muhacir şunu anlattı:

Rasuhıllah'm (s.a.v.) eşyası, bir evde, Ömer Ibn Abdilaziz'in ya­nındaydı. Ömer, her gün onlara bakardı. Kureyş yanında toplanınca, onları o eve götürüp Rasulullah'ın (s.a.v.) eşyasını tekrar gözden geçirdi. O şöyle diyordu:

-Bu, Allah'ın size ikram ettiği, sizi aziz ve şerefli hale getirdiği kimsenin mirasıdır.

Onun mirası: Hasırla kaplı bir şerir, yüzü deıiden ve içi lif dolu bir yastık, bir çanak, bir bardak, bir elbise, bir değirmen, içinde okların bulunduğu bir ok torbası, kadifede, başının terinden biraz nem vardı ki o, misk kokusundan daha güzeldi. Bir adam hastalandı. Bu nemin bira­zım yıkamak suretiyle burnuna çektirmek istediler. Durumu Ömer'e anlattılar. Adamın burnuna çektirildi ve adam iyileşti.[2]


[1] Beyhakî, Delaılu'n-Nubuvve, 1/337; İbn Sa'd, Tabakatü'l-Kübra, 1/158; İmam Ahmed, Musned, 111/140; İbn Kesir, el-Bİdaye ve'n-Nıhaye, VI/57; Heysemî, Mecmau'z-Zevaid, X/326. Bu manada Ömer'den de rivayet edilmiştir: Müslim, Sahih, kıtabu't-talak, bab: 5; Beyhakî, Delailu'n-Nubuvve, İ/335.

[2] Abdurrahman İbnü’l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 457-458.