๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Peygamberimizin Hayatı => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 24 Mayıs 2011, 10:00:04



Konu Başlığı: Rasulullah'ın Nasıl Namaz Kıldığı
Gönderen: Hadice üzerinde 24 Mayıs 2011, 10:00:04
ONBİRİNCİ BÖLÜM
 II- RASULULLAHIN NAMAZI
 

Rasulullah'ın Nasıl Namaz Kıldığı

[895) Hz. Aişe şöyle dedi:

"Rasulullah (s.a.v.) namazına şöyle başlardı:

Subhaneke'llahumme ve bi-hamdik ve tebâreke'smuk ve teâla cedduk velâ ilahe ğayruk. "Ey Allah'ım! Seni teşbih ve tenzih eder, sana hamd ederim. Senin ismin mübarektir ve senin azamet ve celalin pek yüksektir. Senden başka ilah yoktur." [1]

896) Ata şunu anlattı:

Bazı sahabileriyle birlikte otururken, Rasulullah'ın (s.a.v.) nama­zını andık. Ebu Humeyd es-Saîdî şöyle dedi:

Ben aranızda Rasulullah'm namazını en iyi belleyen kişiyim. Tek­bir alırken onun ellerini omzunun hizasına getirdiğini gördüm. Rükû yaparken ellerini dizlerine koyar, sonra sırtını eğerdi. Başını kaldırınca, bütün omurları yerine oturuncaya kadar doğrulurdu. Secde ettiğinde, kollarını yaymadan ve yummadan yere koyardı, ayak parmaklarının uçlanyla kıbleye yönelirdi. İki rekatte oturduğunda, sol ayağının üzerine otururdu. Sağ ayağım dikerdi ve otururdu. [2]

897) Enes şöyle dedi:

"Rasulullah (s.a.v.) namazı hafifletir (kısaltır) ve onu tamamlardı." [3]

898) Salim'in babası şunu söyledi:

"Rasulullah'm namazda iftitah tekbiri alıp rükû yapmak istedi­ğinde ve rükûdan başım kaldırdıktan sonra ellerini omuzlan hizasına kaldırdığını gördüm. Secdeler arasında ellerini kaldırmıyordu." [4]

899) Abdullah Îbnul-Kasim şunu anlattı:

Abdurrahman İbn Ebza'nın yanında oturduk. Size; Rasulullah'm (s.a.v.) namazım göstereyim mi? dedi. Biz de:

-Tamam, göster, dedik.

O, tekbir getirdi, kıraatte bulundu (okudu), sonra rükû yaptı. Her kemik normal şeklini alacak şekilde ellerini dizlerinin üzerine koydu. Sonra her kemik mormal şeklini alacak şekilde ellerini kaldırdı. Daha sonra yine, her kemik yerini bulacak şekilde secde etti. Daha sonra kalktı. Birinci rekatte yaptığı gibi ikinci rekatte de (aynı şeyleri) yaptı.

Daha sonra:

-İşte bu, Rasulullah'ın (s.a.v.) namazıydı, dedi. [5]


[1] Tirmizî, Sünen, kitabu's-salah, bab: 65, kitabu'l-vitr, bab: 19; Nesaî, Sünen, bab: 18, tftitahu's-salah; Ibn Mace, Sünen, bab: 1; ikame; Darimî, Sünen, kıtabu's-salah, bab: 33; İmam Ahmed, Musned, IH/50, 69; Darekutnî, I/299.

[2] Buharî, Sahih, kitabu'l-ezan, bab: 83, 84, 85, 141, 145; Müslim, 116, 119; kıta-bu'l-vitr, bab: 23: Tirmızî, Sünen, kitabu'l-mevakit, bab: 76, 110; kitabu's-sehv, bab: 32; Nesaî, Sünen, kıtabu iftitahi's-salah, bab: 1, 2, 3, 86, kitabu's-sehv, bab: 2, 3; İbn Mace, Sü­nen, kitabu'l-ikame, bab: 15, 72; Malık, Muvatta, kitabu'n-nida, hadis: 16, 20; Darimî, Sünen, kitabu's-salah,bab:41!71,92;İmam Ahmed, Musned, 11/8,18,100, 106,132,134,147, IV/ 316.V/337.

[3] Buharî, Sahih, 1/181; Müslim, Sahih, kitabu's-salah, bab: 37; imam Ahmed, Musned, 111/101; Beyhakî, Sünenu'l-Kubra, IH/115; İbn Ebi Şeybe, Musannef, II/54; İbn Mace, Sünen, 985 (bir başka lafızla).

[4] Buharî, Sahih, kitabu'l-ezan, bab: 83; Müslim, Sahih, kıtabu's-salah, bab: 2; Ebu Davud, Sünen, kıtabu's-salah, bab: 115,116,117; Tırmizî, Sünen, kitabu'l-mevakit, bab: 176; Nesai, Sünen, kıtabu iftitahi's-salah, bab: 3, 4, 5, 86; kıtabu't-tatbik, bab: 17, 37, 85, 97; ki­tabu's-sehv, bab: 29; İbn Mace, Sünen, kitabu ikametı's-salah, bab: 15; Darimî, Sünen, kita­bu's-salah, bab: 71; Malik, Muvatta, hadis: 16, 20, en-nıda; İmam Ahmed, Musned, H/8,18, İV/3, 82, 301,316.

[5] Darimî, Sünen, kitabu's-salah, bab: 78. Bakınız: 896 nolu metnin dipnotuna.



Konu Başlığı: Ynt: Rasulullah'ın Nasıl Namaz Kıldığı
Gönderen: Ramazan. üzerinde 13 Ekim 2015, 18:51:39
Es Selamün Aleyküm . Çok güzel bir konu olmuş . Efendimiz (s.a.v.)'i bizzat gören Sahabe büyüklerimizin ağzından Efendimiz (s.a.v.)'in nasıl namaz kıldığını öğrendik .
ALLAH cc razı olsun .


Konu Başlığı: Ynt: Rasulullah'ın Nasıl Namaz Kıldığı
Gönderen: Ceren üzerinde 13 Ekim 2015, 19:43:42
Aleykümselam.Peygamber efendimiz gibi namaz kılan ,onun gibi tevekkul eden ve namazını hakkıyla kılıp faziletine eren kullardan olalım inşallah...


Konu Başlığı: Ynt: Rasulullah'ın Nasıl Namaz Kıldığı
Gönderen: besiye 8 üzerinde 13 Ekim 2015, 19:59:58
Çok güzel olmuş paylaşım dan dolayı allah razı oksunnn


Konu Başlığı: Ynt: Rasulullah'ın Nasıl Namaz Kıldığı
Gönderen: İkraNuR üzerinde 13 Ekim 2015, 20:05:25
ve aleykümüsselam ve rahmetullah.
Peygamber efendimizi (s.a.v.) in de nasıl namaz kıldığını öğrendim sayenizde. Allah (c.c.) paylaştığınız için razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Rasulullah'ın Nasıl Namaz Kıldığı
Gönderen: ilayda alyaz 7/b üzerinde 13 Ekim 2015, 20:37:49
Ve aleykümüsselam.Peygamberlerimizin hayatını okumayı,araştırmayı,dinlemeyi o kadar çok seviyorum ki!Peygamber (s.a.v) nasıl namaz kıldığınıda öğrenmiş oldum böylelikle.


Konu Başlığı: Ynt: Rasulullah'ın Nasıl Namaz Kıldığı
Gönderen: Mehmed. üzerinde 13 Ekim 2015, 20:57:24
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,  Peygamberimiz ( sallallahu aleyhi ve sellem ) her işini dogru duzgun yapardı. Rabbim ( celle celalühü) bizleri Peygamberimiz'in ( sallallahu aleyhi ve sellem) yolundan ayırmasın.


Konu Başlığı: Ynt: Rasulullah'ın Nasıl Namaz Kıldığı
Gönderen: Mustafa/Samed üzerinde 17 Ekim 2015, 15:34:38
Ve Aleykümüsselam. Bizlerde peygamberimiz nasıl namaz kıldıysa öyle kılmalıyız. Rabbim doğru bir şekilde namazımızı kılmayı nasip eylesin.