๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Pedagoğum => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 02 Ağustos 2011, 11:08:49



Konu Başlığı: Oğlumun uykusu olduğu halde uyumuyor
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 02 Ağustos 2011, 11:08:49
OĞLUM UYKUSU OLDUĞU HALDE UYUMAMAK İÇİN DİRENİYOR

Haziran 2011 69.SAYI

Benim 21 aylık bir oğlum var ve yaklaşık üç aylıkken hastalandı. Ondan bu yana uyku problemimiz var. Uykusu olduğu halde uyumamak için direniyor. Gecenin 3’ü, 4’ü, 5’inde kalkıyor; mama istiyor, su istiyor, emmek istiyor. Saatlerce sallıyoruz uyumuyor. Bir şey bulamazsa elleriyle oynuyor. Şımarıklık yapıyor, yüz vermiyorum hatta çok kızıyorum, bağırıyorum ve ne yazık ki canını acıttığım bile oluyor. Bu durum psikolojimi alt üst etti. Ona karşı kendimi suçlu hissediyorum ki öyleyim, ama tahammül sınırlarımı çok zorluyor. Çok hareketli bir çocuk; 4 saat uyanıksa yarım saat oturduğu olmamıştır. Bir iki defa arkadaşıma bırakmıştım, benim olmadığım zaman çok sakin bir çocukmuş, yaramazlık, huysuzluk, şımarıklık yapmıyormuş. Neden benle birlikte iken oraları buraları döküyor,  şımarıklık yapıyor,  hiç oturmama izin vermiyor ve neden hep uyumamak istiyor? Ayakta duracak hali yok ama huysuzluk ediyor, uyumamak için direniyor. Bu durum eşimle olan iletişimimi de kötü etkiliyor. Oğluma bağırmak, canını acıtmak, kişiliğini zedeler diye düşünüyorum; ama tahammül edilmez bir hal alıyoruz, kızmadan uyumuyor.  Benden korkarak bir şeyler yapmasını istemiyorum, her anne gibi ben de oğlumu güzel yetiştirmek istiyorum, lütfen acil cevap bekliyorum.

Hatice…

Değerli hanımefendi, her çocuğun uyku düzeni ve süresi birbirinden farklıdır. Genellikle uyku ile ilgili yaşanan sorunlarda anne ve baba tutumları da önemlidir. Çocuğunuz muhtemelen bir güven sorunu yaşıyor olabilir. Sizinle kendisi arasında olumlu yönde geliştiremediği ilişkiyi, sizin de ifade ettiğiniz olumsuzluklar üzerinden kurmaya çalışıyordur. Bu yaşlarda çocuğu olan annelerin, çocuklarının talepleri karşısında daha sabırlı olmaları gerekir. İstemeyerek de olsa bağırmanız, canını acıtmanız, henüz konuşmayı yeterince bilmeyen bir çocuk için travmatik sonuçlar doğurabilir. Uyuyamama veya sık uyanma sebeplerinden biri de budur. Bu sebeple anne baba olarak çocuğunuzun sözel olmayan mesajlarını iyi okumanız gerekir.

Çok hareketli, çok ağlayan, uyumamak için direnen bebeklerde hiperaktivite şüphesinden bahsedilebilir, ancak arkadaşınıza bıraktığınızda sakin olduğunu, sizinle birlikte iken gösterdiği davranışları yapmadığını yazmışsınız. Dolayısıyla böyle bir şüpheden bahsetmek anlamlı olmaz.

Bebekler 9-10 aydan sonra gece boyu uyuyabilirler. Oğlunuz uykuya direndiğine ve sık uyandığına göre uykuya dalabilmek için muhtemelen sizin yardımınıza ihtiyacı vardır. Öncelikle yeniden iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmak için mümkün olduğunca aynı saatlerde yatırmaya çalışın. Uyuduğu odanın gündüzden iyi havalandırılmış, gürültüsüz, loş bir oda olmasına ve çocuğunuzun, uyumadan önce yeterli beslenmiş olmasına dikkat edin. Yatmadan önce hareketli aktiviteler yaptırın, oyun, jimnastik vs.

Uyku öncesi temizliğini yapın, altının kuru olmasına özen gösterin. Kendi yatağında yatırın ki oranın bir uyku alanı olduğunu anlasın. Sevdiği bir objeyi (oyuncak vs) yanına almasına izin verin. Dinleyebildiği süre kadar korkutucu olmayan, güzel masallar anlatın. Gece uyandığında onunla oyun oynamayın. Her ağladığında hemen yanına gitmeyin. Ona bir süre zaman tanıyın, bazen kendi kendine uykuya dalmayı başaracaktır. Uyuyamıyorsa uzun süre ağlatmayın. Yanına gidin ve onu yatağından kaldırmadan sakinleştirmeye çalışın. Kucağınıza almanız gerekirse sakince tutun, yumuşak bir sesle ona güven verin, sallamayın. Taleplerinde ısrar ediyorsa sakince karşılayın. Bunları uygularken eşiniz de sizinle benzer tutumlar sergilemelidir. Önce gündüz anne sütü vermeyi, sonra da gece anne sütü vermeyi azaltıp kesebilirsiniz. Zamanla çocuğunuzun rahatladığını, uykularının düzene girdiğini görebilirsiniz.

Perihan GÜL