๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Pedagoğum => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 08 Ağustos 2011, 14:04:26



Konu Başlığı: Oğlumun inatçılığı sınır tanımıyor
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 08 Ağustos 2011, 14:04:26
OĞLUMUN İNATÇILIĞI SINIR TANIMIYOR

Mart 2011 66.SAYI

2 yaşında bir oğlum var, yapmak istediği bir şeyi illa yapmak istiyor. Yapacağı şey ona zarar verse de vermese de yine de yapmak istiyor. Israrcılığını bir türlü aşamıyoruz. Bu durumda ne yapmam lazım?

Çocukluk döneminde 2-2,5 yaşlar anne babayı çocuk yetiştirme açısından oldukça zorlayan yaşlardır. 2,5 yaş sendromu diye de adlandırılır.

2 yaşındaki oğlunuz artık yürümekte, merak etmekte ve keşfetmektedir. Evinizin içinde yapacağı keşifleri, kendisi zarar görecek ya da bir şeylere zarar verecek endişesiyle kısıtlamamalısınız. Bunun yerine etrafı, zarar görmeden keşfedeceği bir hale getirebilirsiniz. Ulaşabileceği yerlerde kesici, batıcı ya da ağzına almaya, üstüne devirmeye müsait bir şey bırakmamalısınız. Değerli eşyalarınızı bir müddet kaldırabilirsiniz. Bu dönemde çocuğunuz bir birey olarak kendisini aileye kabul ettirme mücadelesi vermektedir, ancak isteklerini yeterince konuşarak ifade edememektedir. Çünkü düşündükleri, ifade edebildiklerinden daha fazladır. İstediği bir şey konusunda ısrar ederken, aslında “Beni duyun, benim de isteklerim var, ben de sizin gibi bir bireyim” demektedir.
Uygun olan isteklerinde onu onaylayabilirsiniz; biberondan değil, bardaktan süt içmek istiyorsa bırakın içsin veya kıyafetine uymadığı halde ayakkabı değil, çizme giymek istiyorsa bırakın giysin. Uygun olmayan isteklerinde ise başka alternatifler sunabilirsiniz. Kışın kısa kollu tişört giymek istiyorsa “hayır” demek yerine , “uzun kollu bir
gömleğin üstüne giyebilirsin” demek gibi… Israr ettiği şey, alternatifi olmayan bir konu ise; keskin bıçakla, sobayla oynamak veya camdan sarkmak gibi, o zaman ilgisini başka şeylere yönlendirmelisiniz. Bunda da başarılı olamazsanız mekan değişikliğine gidebilirsiniz. Çocuklar bu dönemde kendilerine zarar verenle vermeyeni çok fazla birbirinden ayırt edemezler. Bunları yaparken her çocuğun ayrı ve özel bir dünyaya sahip olduğunu da unutmamalısınız.
Oğlunuz kelime dağarcığı geliştikçe çevresindekilerle rahat iletişim kurmaya başlayacak ve sosyal çevresinin de gelişmesiyle birlikte ısrarcılığı giderek azalacaktır. Bunların olabilmesi için biraz sabır ve zamana ihtiyacı vardır. Bu dönemde çocuğunuzu, diğer çocuklarla rahatça anlaşamasa bile kısa süreli de olsa bir araya getirmeye çalışın.

Günlük yaşantınızda olabildiğince onunla inatlaşmayın, isteklerini sınırsızca yapmasına da izin vermeyin. Anne baba, varsa ailede diğer büyükler, hepiniz benzer tutumlar sergileyin, birbirinizi onaylayın. Birinizin “evet” dediğine diğeriniz “hayır” demezse, kendi iç dünyanızda da tutarlı bir tavır sergilerseniz, bir süre sonra çocuğunuzun daha rahat bir çocuk olduğunu, birlikte vakit geçirmenin son derece eğlenceli olduğunu görebilirsiniz.
Selam ve dua ile…

Perihan GÜL