๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Pedagoğum => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 01 Ekim 2011, 14:33:48



Konu Başlığı: Anaokulu okuldan soğutmasın
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 01 Ekim 2011, 14:33:48
ANAOKULU OKULDAN SOĞUTMASIN!..

Eylül 2009 48.SAYI

Merhaba, benim 12 yaşında bir oğlum var. 7 yıl önce anaokuluna başladığı ilk gün müdire hanım onu bırakıp çıkmamızı rica etmişti. Annelik içgüdüm bunun yanlış olduğunu söylediği halde, o kişinin eğitimine güvendiğim için eşimle birlikte oğlumu bırakıp çıkmıştık. Oğlum bizi göremeyince çok ağlamış. Onu almaya gittiğimizde bacaklarımıza sarılıp ağladı. Sonraki günlerde de okula gitmemek için hep eziyet etti. Şu an 7. sınıfa geçti. Hala okula gitmeyi sevmiyor. Çok zeki olmasına rağmen okul ve dersler ona itici geliyor. Dolayısıyla okul başarısı da düşük. 4 yaşında bir kızım var. Bu yıl ana okuluna vermeyi planlıyorum. Onun da aynı sıkıntıları yaşamaması için neler yapmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim.

Melek Yenimol / İstanbul


Sevgili Melek Hanım, yuva eğitimi ciddi bir iştir ve çocuğunu yuvaya başlatacak ailelerin bilmeleri gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle çocuğunuzun yuva olgunluğuna erişmiş olması gerekir. Çocuklar 3-4 yaşlarında bu olgunluğu edinebilmektedirler. Bazen aşırı koruyucu kollayıcı ailelerde yetişen çocuklar aileden ayrılmada daha çok zorlanabilmektedir. Ancak uygun bir  şekilde yuvaya başlatıldıklarında bu  çocuklar bile belirli sürelerde alışabilmekte ve eğitimine devam etmektedir. Bahsettiğiniz müdire hanım gibi maalesef bu işin içinde olan insanlar da bazen donanımsız veya tecrübesiz olabiliyor, aileleri yanlış yönlendirebiliyorlar. Dikkatli olmak gerekir.

3-4 veya 5-6 yaşlarında bir çocuk ailesinden “böyle daha kolay alışıyorlar” diye bir anda ayrılıp tanımadığı  ortamda tek başına bırakılamaz. Bu durum her çocuk için olmasa bile  bazı çocuklar için ileride yaşayacağı okul fobisinin temelini oluşturmaktadır. Okul fobisi çocuğun sosyal uyumunu ve ders başarısını derinden etkilemekte, bu etkiler daha ileriki okul yaşantısını ve mesleki hayatını da kapsayabilmektedir. Dolayısıyla 12 yaşındaki oğlunuz için  ailenin de dahil edileceği bir yardım almanız iyi olur. Zeki olmasına rağmen ders başarısını düşüren başka faktörler var mı buna da bakmak gerekir.

4 yaşındaki küçük hanımın yuvaya daha kolay adapte olabilmesi için öncelikle şartları uygun bir yuva bulmalısınız. Sonrasında kararlı olmak gerekir. Anne babanın ve diğer aile büyüklerinin yumuşak ama kararlı bir tutum sergilemeleri çocuğun yuvaya alışmasını kolaylaştırır. Yuva eğitimi hiçbir zaman yap boz haline dönüştürülmemelidir.

Oğlunuzda olduğu gibi ilk gün bırakıp çıkmak yerine birlikte birkaç saat geçirmekle işe başlayın. 4 yaşındaki bir çocuk için annenin çalışması gibi bir gereklilik yoksa yarım gün yuva eğitimi yeterlidir. Çocuğunuz yeni ortamında kendini güvende hissedene kadar onunla birlikte olun. Bir gün veya birkaç gün sınıfta, bir gün bekleme salonunda, diğer gün arada gelip ziyaret etmek şeklinde kademeli olarak ondan ayrılın. Bu çabalarınızın sonunda da onun ağladığını görebilirsiniz, ancak bu durumda çocuğunuz yoğun bir korku ve stres yaşamayacaktır.

Perihan GÜL