๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Pedagoğum => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 15 Ağustos 2011, 17:52:22



Konu Başlığı: Ailem ölecek diye çok korkuyorum
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 15 Ağustos 2011, 17:52:22
ANNEM BABAM ÖLECEK DİYE ÇOK KORKUYORUM


Ocak 2011 64.SAYI

Ben on üç yaşında öğrenci bir genç kızım. Çevremdeki arkadaşlarım annesini ya da babasını henüz bu yaşlardayken kaybediyorlar. Bu beni çok tedirgin ediyor, ölümden korkmuyorum ama ailemsiz de yapamıyorum. Ailemden uzak olduğumda geceleri uyuyamıyor, sürekli ağlıyorum tamamen kaybettiğimde nasıl dayanırım? Annem bana “Şükretmez de onların annesi ya da babası öldü, benimki de ölecek diye ağlarsan Allah hiçbir şey yokken ağlıyor diye senden de alır” diyor. Ben “Ölüm bize erken uğramasın” diye dua ediyor, ağlıyorum. Annem, babam, dayım, teyzem vb. ailemin yaşlanmasını da görmek istiyorum. Çok dua etsem ölüm kaderleri değişir mi? Bu konuda yardımınıza çok ihtiyacım var...
Şimdiden teşekkürler.

B.B


Ayşeciğim, yaşına göre kendini çok güzel ifade etmişin. Medeni cesaretinden dolayı seni kutlarım. Ancak kaygıların hayatını zor yaşanır hale getirmiş. Annenin yönlendirmeleri de yanlış olunca içinden çıkamaz hale gelmişsin.

Gelecekteki olabilecek olaylara tasalanmaya kaygı denir. Kaygı pek çok sebepten ötürü duyulabilir. Başarısız olma kaygısı, ailesinden birine bir şey olacağı, onu kaybedeceği kaygısı, ya da sosyal çevre içerisinde kabul göremeyeceği kaygısı vb. hep insana ait, insanca özelliklerdir. Önemli olan bizim kaygılarımızı kontrol edebilmemizdir. Eğer kaygılarımız bizi, senin ailenden uzakta olduğunda uyuyamayıp sürekli ağlaman gibi, bir işi yerine getirmekten alıkoyuyorsa gereğinden fazla demektir.

Kaygılı annelerin çocukları da genellikle kaygılı olurlar. Bizim toplumumuzda annelerde şöyle yanlış bir düşünde vardır; şükür öğreteceğiz diye, çocuğa değerli şeylerini kaybetme korkusu aşılanır. Örneğin; “Bırakır giderim, annen olmam, hasta olur ölürsem görürsün gününü, annesiz babasız kal da gör” ya da senin annenin söylediği gibi “Allah hiçbir şey yokken ağlıyor diye senden de alır…” Bu tarz sözler çocuk tarafından duyula duyula korkular, kaygılar, bazen de nefretler oluşmaktadır. Çocuklar bağımlı bireyler olarak yetişmekte, ileriki yaşlarda da tek başlarına birçok şeyi başaramamaktadırlar.

Allah’ın (c.c) yardımı ile kendine olan güvenini artırman kaygılarınla baş etmende işini kolaylaştıracaktır. Kaygılarla baş etmenin en kolay yolu zihnini meşgul edecek, bedenini yoracak güzel bir uğraş edinmektir. Çevreni bir gözden geçir. Sanat, spor, müzik gibi katılabileceğin, çevrende ne gibi etkinlikler var. Seçeceğin uğraş, yapmaktan mutlu olacağın bir şey olmalı ki devam edip kendini geliştirebilmelisin. Kaygılı kişiler olumsuz bir şey olacak düşüncesi ile yapacakları işi sürekli ertelerler. Bu da bazen tembellikle karıştırılabilir. Eğer böyleysen kendini zorlamalı ve biraz sabırla gayret etmelisin.

Ailenle birlikte yaşarken bireysel olabilmeyi, anne babanın uzağındayken de mutlu olmayı öğrenmelisin. Bütün gayretlerine rağmen kaygılarının üstesinden gelemiyorsan profesyonel bir yardım almalısın. Dua konusunda Semerkand Yayınları’ndan ilgili kitaplara bakabilirsin. Selam ve dua ile…