> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Akaid Eserleri > Ölüm psikolojisi > Ölçme Araçları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ölçme Araçları  (Okunma Sayısı 2712 defa)
22 Ocak 2012, 11:58:48
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 22 Ocak 2012, 11:58:48 »



II. Ölçme Araçları


1- Araştırmada Kullanılan Ölçekler


Araştırmada kullanılan ölçekler hakkında bilgi vermeden önce, özellikle batı literatüründe ölçek geliştirmek amacıyla ya­pılan çalışmalara tarihi seyri içerisinde değinmek istiyoruz. Zira batı dünyasında giderek emprik tarzda araştırılmaya çalışılan ölüm konusunda, ölümle ilgili tutumları tespit etmek ve ölüm­den duyulan kaygı ve korkuyu ölçmek amacıyla bir çok çalışma yapılmıştır. Bu konuda geliştirilen ilk ölçeklerden biri olan Boyar'ın 18 maddelik “Ölüm Korkusu Ölçeği”, 1964 yılında yayın­lamıştır. Bu ölçeği kullanan Stewart, dindarlık ile ölüm korkusu arasında ters bir korelasyonun olduğunu, yani dindarlık ölçeğin­den yüksek puan alanların Boyar'ın ölüm korkusu ölçeğinden düşük puanlar aldığını tespit etmiştir. [980] Martin ve Wrightsman, 1965 yılında ölüm kaygısıyla ilgili olarak yapmış oldukları ilk çalışmalarında, geliştirmiş oldukları ölçeklerin güvenirlilik ve geçerliliğıyle ilgili olarak birtakım güçlüklerle karşılaşmışlardır [981].

Collet ve Lester, 1969 yılında o zamana kadar geliştirilen ölçeklerden de yararlanarak, ölüm korkusunu dört ayrı boyut­tan ele almışlardır. Kişinin kendi ölümünden hissetmiş olduğu korkuyu, bir ihtimal ve bir süreç olarak ikiye ayıran araştırmacı­lar, insanın yakınlarının ölümünden hissetmiş olduğu korkuyu da, kendi ölümünden hissetmiş olduğu korku gibi bir ihtimal ve süreç olarak iki kısma ayırmışlardır. Orijinali 36 maddeden oluşan ve dört boyutla ilgili maddelerin karışık bir şekilde sıra­landığı bu ölçek, daha sonra tekrar gözden geçirilerek her bo­yutla ilgili olarak 8 maddeye düşürülmüş ve boyutlar birbirle­rinden ayrılarak 32 maddeye indirilmiştir [982]. Ölüm kaygısı ile il­gili olarak 1970 yılında Templer tarafından geliştirilen “Ölüm Kaygısı Ölçeği” batı dünyasında değişik ülkelerde tanatoloji ça­lışmalarında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmıştır. 15 mad­deden oluşan ve ölüm kaygısını tek boyuttan ele alan bu ölçek, ülkemizde de kullanılan şu ana kadar tespit edebildiğimiz tek ölçektir. 1970'li yıllarda, ölüm kaygısı ile dindarlığın derunî ve dışsal boyutu arasındaki ilişki üzerine çalışan Bolt, ölüm kaygı­sını ölçmek için Templer'in “Ölüm Kaygısı Ölçeği”ni kullanmış ve dindarlığın derunî boyutuyla ilgili ölçeklerden yüksek puan alanların, ölüm sonrası hayatla ilgili olarak daha az kaygıya sa­hip oldukları ve sevdiklerinin ölümlerine daha çok üzülüp yas tuttuklarını tespit etmiştir. Bu çalışmada dindarlığın dış güdüm­lü boyutuyla ilgili ölçeklerden yüksek puan alan deneklerin ise, ölüm sonrası hayatla ilgili daha çok kaygıya sahip oldukları tes­pit edilmiştir [983].

Spilka ve arkadaşları, ölümle ilgili perspektifler geliştirme konusunda Gardner Murphy'nin de rehberliğinde yaptıkları çalışmalarda, ölüm kaygısını ölçmek amacıyla oluşturulan ölçek­lerde 10 değişik bakış açısı tespit etmişlerdir. Bunlar ölümün; tabiî bir son, ızdırap çekme, yalnızlık, bilinmezlik, cezalandırıl­ma, bakmakla yükümlü olduğu birini terketme ve başarısızlık .olarak görülmesi ile öldükten sonra mükafatlandırılma, ölüme karşı cesaret ve ilgisizliktir. Zira Spilka, o zamana kadar geliştiri­len ölçekleri çok uzun ve sıkıcı bularak arkadaşlarıyla birlikte onları faktör analizine tabi tutmuş ve madde sayısı dört ile altı arasında değişen sekiz ölçeği geriye bırakmıştır. Buna göre öl­dükten sonra mükafatlandırılma ve cesaret ile ilgili olan ölçek­ler, pozitif duygular; geri kalanlar da negatif duyguları yansıt­maktadır. Daha sonraları bu ölçekler kullanılarak bazı araştırmalar yapılmıştır [984].

Florian ve Kravetz'in israil Yahudilerine uyguladıkları 31 maddelik “Kişisel Ölüm Korkusu Ölçeği” (Fear of Personel Death Scale)'nde ölüm korkusu altı faktöre ayrılmıştır. Bunlar; şah­si olgunluğun kaybı, sosyal kimliğin kaybı, aile bireyleri ve ar­kadaşların akıbeti, aşkın akıbetler (öte dünyada ne olacağı), ki­şilik kaybı ve öldükten sonra cezalandırılma kaygısıdır. Yine bu ölçekte ölüm korkusu, kişinin bizzat iç dünyasına, sosyal müna­sebetlere ve aşkın kaynaklara bağlanmıştır. Kişisel olgunluk ve kişilik kaybı, kişinin iç dünyasında olan (intrapersonal), arkadaş ve aile fertlerinin kaybı ile sosyal kimliğin kaybı sosyal olan (interpersonal) ve öldükten sonra cezalandırılma ve öldükten son­ra neler olacağı konusundaki bilinemezlik de aşkın (transpersonal) olarak mütalaa edilmiştir [985].

Konuyla ilgili diğer birçok ölçekten yararlanılarak Conte, Weiner ve Plutchik tarafından geliştirilen 15 maddelik “Ölüm Kaygısı Ölçeği”, (Measuring Death Anxiety), güvenirlilik ve geçerlilik araştırmaları sonucunda yararlanılan diğer ölçekler ile hemen hemen aynı güvenirlik ve geçerlilik sonuçları ortaya koy­muştur [986]. Ölümle ilgili araştırmalar yapan Westman ve Canter, araştırmalarında bu konuda geliştirilen diğer ölçeklerden olduk­ça farklı bir ölçek geliştirmişlerdir. Daha çok ölümle ilgili tu­tumlar üzerinde yoğunlaşan araştırmacılar, Ölüm korkusuyla birlikte, ölüme verilen mâna üzerinde durmuşlardır. Araştırma­cılar çalışmaya katılan deneklere, vermiş oldukları kontrol liste­lerine yerleştirmiş oldukları ölümle ilgili sıfat kelimelerini, “sı­cak”, “soğuk” ve “tarafsız” şeklinde işaretlemelerini istemişler ve değerlendirmelerini buna göre yapmışlardır [987].

Bütün bu araştırmalar ışığında diyebiliriz ki; ölüm kaygısı ve dindarlık üzerine yapılacak çalışmalarda, kavramların dikkat­li bir şekilde tanımlanması, güvenilir ve geçerli araştırma ölçek­lerinin kullanılması, büyük ve heterojen bir popülasyonun kul­lanılması durumunda daha faydalı bulgular ortaya çıkacaktır. Bütün bunları nazarı dikkate alarak araştırmamızda kullanmayı uygun gördüğümüz ölçeklerle ilgili olarak şunları söyleyebiliriz:

Bilindiği gibi ölüm korkusuyla ilgili olarak geliştirilen öl­çekler, birtakım çeşitlilik ve farklılıklar azretmektedir. Zira “öl­çeklerin bazıları direkt olarak ölümden ne kadar korkulduğunu sorgularken, diğer bazıları da ölümü düşünme sıklığı ve ölümle ilgili tutumları araştırmaktadır. Hal böyle olunca konuyla ilgili araştırmalar çoğaldıkça, aradan geçen zamanla birlikte bu konu­da geliştirilen ölçekler de birtakım değerlendirmelere tabi tutul­muştur. Mesela bunlar arasında Boyar (1964), Collet ve Lester (1969), Templer (1970) ve Dickstein tarafından geliştirilen ölçekler, tanatoioji çalışmalarında en sık kullanılan araçlar olmuşlardır. Maschall, bu konuyla ilgili 32 değişik ölçeği incelemiş ve alt ölçeklerle birlikte bunlarda 71 farklı maddenin olduğunu tespit ederek bu maddeleri de beş kategoriye ayırmıştır. Bunlar;

1- Ölüm deneyimini ölçen ölçekler,

2- Olması yakın (beklenilen) ölümle ilgili ölçekler,

3- Ölüm kaygısı, korkusu ve kabulü ölçekleri,

4- Ölüm imajları, tehlikeli ilgiler ve yaşama isteği gibi ölüm yönelimlerinin diğer elementlerini ölçen ölçekler

5- Ötanazi veya cenaze töreni planlama gibi ölüme gös­terilebilecek tepkiler ve bu konuda yapılacak işlerle ilgili ölçek­lerdir [988].

Ölüm korkusunu ölçmek amacıyla araştırmamızda kul­landığımız ölçek, Thorson ve Powell tarafından geliştirilen “Ölüm Kaygısı Ölçeği” (Revised Death Anxiety Scale)'dir. Bu öl­çeği tercih etmemizde önemli olan en etkili faktör, ölçeğin bu konuda daha önce geliştirilmiş diğer ölçeklerin de göz önünde tutularak hazırlanması ve bu itibarla ölçeğin bu alanda en yeni ölçeklerden biri olmasıdır. Ölçeğin diğer önemli özellikleri ise, ölüm kaygısını değişik boyutlardan ele alması ve yaş farklılıkla­rına duyarlı olmasıdır [989]. Bu ölçek, esasen Nehrke tarafından 1973 yılında, tanatoloji çalışmalarında en meşhur ölçekler olan Templer ve Boyar'm ölçeklerinin birleştirilmesi ve Nehrke'nin kendisinin de ona bir madde ilave etmesiyle oluşmuştur. Nehr­ke, Templer'in ölçeğinden farklı olarak bu ölçeğin yaş farklılık­larına duyarlı bir ölçek olduğunu göstermiştir. Thorson ve Powell ise bu ölçeği yeniden ele alarak bazı değişiklikler yapmış ve ölçeğe son şeklini vermişlerdir. Çünkü Nehrke'nin oluşturduğu ölçeğin yarıdan fazlası, birinci faktöre yüklenmiş ve kapalı yerlerde bulunma fobisini ölçen bir ölçek görünümü almıştı. Thor­son ve Powell tarafından yapılan değişikliklerle ise, ölüm kaygı­sıyla ilgili elementlerin daha geniş bir alana yayılması gözetilmiştir. Bunun gibi bazı konu dışı ve mükerrer maddeler başka bir tarzda ifade edilerek elemine edilmiştir. Mesela çok yönlü düşük seviyeli dört madde (item) bazı farklı faktörlere yüklen­miştir. Netice olarak cevaplardaki önyargıları en aza indirgemek amacıyla 25 maddelik doğru yanlış şeklinde cevaplanabilecek bir ölçek ortaya çıkmıştır. Böylece bu türdeki diğer ölçeklerin çoğunda olduğu gibi skorlar tek olarak verilmiş, mesela muhte­mel ranj 25’ten 75'e kadar oluşarak, yüksek skorlar, daha büyük bir ölüm kaygısını gösterir şekle sokulmuştur [990]. Daha sonra Thorson ve Perkins tarafından 659 yetişkine uygulanan bu öl­çek, tatmin edici güvenirlik ve geçerlilik sonuçları göstermiştir. Bu verilerin faktör analizi sonucunda dört önemli faktör ortaya çıkmıştır. Bunlar;

1- Tecrit olma (tek başına kalma) ve hareketsizlik korku­su

2- Izdırap çekme korkusu

3- Ölümün bir son olma korkusu

4- Toprağa gömülme ve çürüme korkusu.

Önceleri yaşlı deneklere kolaylık olması için doğru yanlış formatıyla uygulanan bu ölçek, daha sonra yapılan araştırmalar­da 5 dereceli Likert formatına dönüştürülmüş, ölçeğin doldu­rulmasında yaşlıların pek problem yaşamadıklarının gözlemlen­mesi üzerine [991] ölçeğin son şekli 5 dereceli Likert formati olarak kalmıştır [992].

Araştırmamızda dindarlığın derûnî boyutunu ölçmek amacıyla kullandığımız ikinci ölçek, De...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ölçme Araçları
« Posted on: 26 Nisan 2024, 18:38:36 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ölçme Araçları rüya tabiri,Ölçme Araçları mekke canlı, Ölçme Araçları kabe canlı yayın, Ölçme Araçları Üç boyutlu kuran oku Ölçme Araçları kuran ı kerim, Ölçme Araçları peygamber kıssaları,Ölçme Araçları ilitam ders soruları, Ölçme Araçlarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes