> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Akaid Eserleri > Ölüm psikolojisi > Korku ve Kaygı Kavramları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Korku ve Kaygı Kavramları  (Okunma Sayısı 3459 defa)
22 Ocak 2012, 13:14:54
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 22 Ocak 2012, 13:14:54 »



8- Ölüm Korkusu


a- Genel Olarak Korku ve Kaygı Kavramları

Korku, nedeni ve kaynağı bilinen bir tehlike karşısında gösterilen duygusal tepki olarak tanımlanmaktadır [462]. Korku­nun kaynağı, fiziksel olabileceği gibi, sosyal aşağılanma, alay vb. gibi insanın toplumsal konumunu tehdit eden sosyal nedenler de olabilir [463]. Şiddeti yüksek olsa bile, süreli olan ve dış tehli­keyle orantılı olan korkuya normal, şiddeti yüksek olmakla bir­likte, dış tehlikenin önem derecesine bağlı olmayan (irrasyonel) ve yüksek şiddette devam eden korkuya da normal dışı korku (fobi) denmektedir [464].

Kaygının ne mânaya geldiği konusunda psikologlar ara­sında bir görüş birliğinin olduğunu söylemek zordur. Bunun belki de en önemli nedeni, kaygının, öfke, korku, endişe, keder ve elem gibi heyecanların kompleks bir şekli olarak düşünülme­sidir. Bütün bunlarla beraber kaygı, nedeni belirsiz ve bilinme­yen bir tür korku olarak tanımlanabilir. Buna göre kaygının en önemli özelliği, ferdi tehdit eden açık bir tehlike olmadığı du­rumlarda ortaya çıkmasıdır [465]. Bazı araştırmacılara göre kaygı, her canlı varlığın en temel duygularından birisidir [466] ve doğumla başlamaktadır. Çocuğun alıştığı, rahatça beslenip yaşadığı ana rahminden ayrılmasının, daha sonraki bütün ruhî çatışma­larının çekirdeğini teşkil ettiğini ileri süren bazı araştırmacılar, memeden kesilme ve hadımlık korkusu gibi bütün alışkanlıkla­rımız, ilgilerimiz ve sevdiklerimizden ayrılmamızı, birer kaygı kaynağı olarak değerlendirmektedirler [467].

Korku ve kaygı kavramları arasında bir çok benzerlik var­dır. Korku sırasında meydana gelen fizyolojik oluşumların, kay­gı sırasında da gözlenmesi [468] ve diğer bazı benzerliklerden do­layı bu kavramlar, psikoloji literatüründe çoğunlukla birbirleri­ne yakın ve benzer mânalarda kullanılmaktadırlar. Ancak bu kavramlar arasında küçük de olsa bazı farklılıkların olduğunu söylemek mümkündür.                                                    ,

Korku ile kaygı arasındaki en belirgin fark, korkunun kaynağının belirli, kaygının kaynağının ise belirsiz olmasıdır. Yani kaygıda da bir korku mevcuttur. Fakat bu korku şahıs tara­fından bilinmemekte, dışardan gelmeyen tembihlerden ayrı ola­rak ortaya çıkmaktadır. Zira kaynağın belirginleşmesi durumun­da kaygının yerine korkudan bahsedilecektir [469]. Yine korkunun kaygıdan daha kısa süreli ve daha şiddetli olması, kaygının ise daha hafif ve daha uzun bir zamana yayılması [470], korkunun nesnel, kaygının öznel bir tehdit karşısında gösterilen bir tepki olması, korku ile kaygı arasındaki belirgin farklılıklardan bazıla­rıdır. Ayrıca kaygıda insanın iç çatışmalarının önemli bir yer tut­ması ve kaygının korkutucu bilinç dışından kaynaklanması kay­gıyı korkudan ayırmaktadır. Korkunun daha rasyonel, kaygının ise irrasyonel olması yani korkunun görünen tehlikeyle orantılı, kaygının ise orantısız bir iç reaksiyon olması, korkmuş bir insa­nın korkmakta olduğunu bilmesi, kaygı durumunda ise duru­mun bu kadar açık olmaması [471] bu iki kavram arasındaki diğer bazı farklılıklardır.

Birçok ortak noktası bulunan bu iki kavramla ilgili netice olarak şunları söyleyebiliriz. Korku, tehlikenin varlığını ve ta­nınmasını gerektirirken, kaygı bizzat ve özellikle bilinmeyen tehlike ihtimalinden ve beklentisinden kaynaklanmaktadır. Kor­ku aynı zamanda bir nedenin bulunmasıyla kaygıdan kurtulmuş kaygı demektir. Kaygı bütün insanlarda bulunan bir tür gizli eğilim olup, içerik bekleyen bir boşluk biçimidir. Bu içerik bu­lunduğunda, yani belirli bir nesne, kararsız kaygıyı ele geçirdi­ğinde, kaygı korkuya dönüşmektedir. Kaygı da korku gibi dere­ce farklılıkları göstermekte, zamana ve mekana bağlı olarak bir ölçüde değişmektedir. Fakat sorumlu bir etkenin bulunmaması, onu korkuda bulunabilen yeterince kolaylıkla saptanabilir bir özellikten yoksun bırakmaktadır. Bu nedenle kaygıdan genelde tekil olarak bahsedilirken, korku ise daha çok çoğul olarak kul­lanılmaktadır.

Ayrıca ne kadar çok korku nesnesi varsa, o kadar çok korku vardır. Bu iki ruhsal durum, ne kadar yakın olurlarsa ol­sunlar, karşılıklı olarak birbirlerini dışlarlar. Aynı psişizm içinde, ikisinin de aynı anda varolduklarına hiçbir zaman rastlanmaz. Buna karşılık sık sık birbirlerini izlerler, birisi yerini diğerine bı­rakabilir. Mesela kaynak belli olduğu anda kaygı yerini korkuya bırakır ve bunu genellikle bir rahatlama izler. Zira kaygı daha ızdıraplıdır ve adaptasyon bozucudur. Halbuki korku kaygı ka­dar ızdıraplı değildir ve adaptasyon sağlayıcı bir özelliği vardır. [472]


[462] Krş. Adnan Erkuş, Psikolojik Terimler Sözlüğü, Doruk Yayınları, Ankara 1994, s. 66.; Karen Horney, Çağımızın Tedirgin İnsanı, Çev. Ayda Yörükan, Tur Yayınları, İstanbul 1980, s. 52; Ayhan Songar, Psikiyatri, Serhat Yayınları, 4. Baskı, İstanbul 1980, s. 382.

[463] Krş. Erkuş, Psikolojik Terimler Sözlüğü, s. 66.

[464] Bk. Mahir Özcan, 15-17 Yaş Ergenlerinde Görülen Kaygı ve Korkular, Ba­sılmamış Y. Lisans Tezi, Ankara Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 1984, s. 3; Erkuş, Psikolojik Terimler Sözlüğü, s. 66.

[465] Bk. Arthur I. Jersild, Gençlik Psikolojisi, Çev. İbrahim N. Özgür, Eko Matbaası, 4. Baskı, İstanbul 1983, s. 193-194; Cüceloğlu, İnsan ve Dav­ranışı, s. 276; Erkuş, Psikolojik Terimler Sözlüğü, s 15

[466] Krş. Kaufman, Existentiali:sm and Death, s. 50.

[467] Krş. Songar, Psikiyatri, s. 79; Mehmet Tevfik Özcan, Ruhi Bunalımlar ve İslâm Ruhiyatı, Güven Matbaası, Ankara, 1985, s. 188; Eugene E. Levitte, “Endişe ve Sıkıntının Psikolojisi”, Der. M. Ulaş, Tıp Dünyası, 46 (4), s. 271-3 s. 272; Özcan Köknel, Zorlanan İnsan. Altın Kitaplar Yayınevi, 3. Basım, İstanbul 1993, s. 120; Zulüger, Çocuklarımızın Korkuları, s. 2-9.

[468] Krş. Cüceloğlu, İnsan ve Davranışı, s. 277.

[469] Bk. Levitte, Endişe ve Korkunun Psikolojisi, s. 178-179; Krş. Cüceloğ­lu, İnsan ve Davranışı, s. 277; Erkuş, Psikolojik Terimler Sözlüğü, s. 15.

[470] Krş. Cüceloglu, İnsan ve Davranışı, s. 277.

[471] Krş. Horney, Çağımızın Tedirgin İnsanı, s. 53; Özcan, 15-17 Yaş Ergenlerinde, s. 2.

[472] Krş. Mannoni, Korku, s. 37-40; Lepp, Death and Its Mysteries, s 47. Yrd. Doç. Dr. Faruk Karaca, Ölüm Psikolojisi, Beyan Yayınları: 145-147.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Korku ve Kaygı Kavramları
« Posted on: 28 Mart 2024, 14:22:48 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Korku ve Kaygı Kavramları rüya tabiri,Korku ve Kaygı Kavramları mekke canlı, Korku ve Kaygı Kavramları kabe canlı yayın, Korku ve Kaygı Kavramları Üç boyutlu kuran oku Korku ve Kaygı Kavramları kuran ı kerim, Korku ve Kaygı Kavramları peygamber kıssaları,Korku ve Kaygı Kavramları ilitam ders soruları, Korku ve Kaygı Kavramlarıönlisans arapça,
Logged
19 Nisan 2015, 22:51:14
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2015, 22:51:14 »

Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Saniye abla.Ölüm korkusu insanın asla geçiremediği korkularıdır.Bunu yenmenin tek yoluda Allaha sonsuz teslimiyet ve sonsuz bağlılık.Ve iman duygusunu geliştirmekden gelir...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes