> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Akaid Eserleri > Ölüm psikolojisi > Dindarlıkla İlgili Bulgular
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dindarlıkla İlgili Bulgular  (Okunma Sayısı 1240 defa)
20 Ocak 2012, 00:03:15
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Ocak 2012, 00:03:15 »



Araştırmada Elde Edilen Bulguların Değerlendirilmesi

1- Dindarlıkla İlgili Bulguların Değerlendirilmesi

Araştırmaya katılan deneklerin dindarlık düzeyleri ile il­gili bulgulara baktığımızda, genelde dindarlık düzeyinin yüksek olduğu görülmektedir. Şöyleki araştırmaya katılan deneklerin “Derunî Dinî Motivasyon Ölçeği”nden aldıkları ortalama puan 32.69 (SD=6.86) ile yüksek düzeydedir. Bu durum denekleri “yüksek” ve “düşük” düzeyde dindar şeklinde iki kategoriye ayırdığımızda [1113] da kendini göstermektedir. Zira bu şekildeki sınıflamada toplam popülasyonun büyük çoğunluğu, yüksek düzeyde dindar grupta yer almıştır. Durumun bu şekilde olma­sında, araştırma yaptığımız yörenin genelde dindar bir yöre ol­masının etkili olduğu düşünülebilir. Bununla birlikte deneklerin dindarlık düzeylerinin birçok faktörle ilişkili olduğu tespit edilmistir. Buna göre dindarlığın ilişkili olduğu faktörlerden birisi yaştır. Zira 23-39 yaş grubu ile genç yetişkinler ve 40-59 yaş grubuyla orta yaşlıların, ergenliğin son döneminde olanlar ve yaşlılardan daha dindar oldukları tespit edilmiştir. Bu bulgular, yaş ilerledikçe dine olan ilginin arttığı yönündeki genel kanaatle çelişir vaziyettedir. Ancak burada şunu ilave etmek gerekir ki, bu iki yaş grubunun dindarlık düzeylerinin ergen ve yaşlılardan daha yüksek olmasına rağmen, aralarında çok büyük bir fark bulunmamaktadır. Nitekim yaş ile dindarlık düzeyi arasındaki ilişki istatistiki açıdan anlamlı olsa da anlamlılık düzeyi çok yüksek değildir[1114]. Yine bu konuda artan yaşla birlikte dine olan eğilimin çok fazla olmadığı sonucuna ulaşan başka araştır­malar da yok değildir [1115].

Dindarlıkla ilişkili olan diğer bir faktör, cinsiyet faktörü­dür. Şöyleki araştırmadan elde edilen bulgulara göre yine genel kanaatin aksine erkekler, bayanlardan daha dindar gözükmekte­dir. Durumun böyle olmasında araştırmaya katılan bayan de­neklerin hepsinin yüksek öğrenim görmüş veya halen görmekte olmalarının etkisi olabilir. Zira bayanların erkeklerden daha din­dar olduklarını ortaya koyan araştırmalar, genelde eğitim düzeyi düşük popülasyonlarda uygulanmıştır. Ayrıca araştırmamızın küçük de olsa bir bölümünü eğitim düzeyi itibariyle ortaokul veya lise mezunları oluşturmaktadır. Nitekim eğitim düzeyinin dindarlığa olan etkisinde de görülebileceği gibi, ortaokul veya lise mezunu denekler, yüksek öğrenim görmüş deneklerden da­ha yüksek dindarlık düzeyi göstermişlerdir.

Medeni hale göre de deneklerin dindarlık düzeyleri değiş­mekte olup, evli deneklerin bekar olanlardan daha dindar ol­dukları tespit edilmiştir. Bu durum, evlilikle beraber hayatın biraz daha durulmuş olması ve dine yönelmenin biraz daha üst düzeylere tırmanması ile açıklanabilir. Zira bekar denekler, evli olanlara nispetle daha genç bir yaşta bulunmaktadır. Ayrıca evli deneklerin sahip oldukları çocukların eğitimi de bunda etkili olabilir. Çünkü toplumumuzda ve bilhassa dindar bir çevre olan Erzurum yöresinde çocukların formal ve informal eğitimi, din eğitimiyle çoğu zaman aynı paralelde gitmekte ve ondan büyük oranda etkilenmektedir.

Eğitim düzeyine göre yukarıda da belirtildiği gibi orta­okul veya lise mezunlarının, fakülte mezunları ile akademisyen­lerden daha dindar oldukları gözlenmiştir. Bu durum diğer iki gruba nispetle avam sayılabilecek bu grubun, dine karşı daha teslimiyetçi tavırlarıyla açıklanabilir. Zira eğitim düzeyi arttıkça, din ile ilgili şüpheler de yoğunluk kazanmaktadır.

Meslek gruplarına göre ise “polis memurları”nın en din­dar grup olduğu tespit edilmiştir. Bu durum yukarıda eğitim düzeyi ile ilgili olarak sunulan gerekçelerle açıklanabilir. Ancak burada şunu da ilave etmek gerekir ki, anketimize bu grubu temsilen dahil ettiğimiz polis memurları, “özel harekât timinde” çalışmakta olup, sürekli ölümle yüz yüze olan insanlardan te­şekkül etmiştir. Dolayısıyla bu insanların diğer meslek grupları­na nispetle dinî inançlarını biraz daha içselleştirmeleri oldukça normal karşılanabilir Nitekim ölümle yüz yüze gelmek, denek­lerin dindarlık düzeylerine olumlu yönde etkide bulunan diğer bir faktördür. Polis memurlarından sonra en dindar grup olan “öğretim elemanları”nın dindarlık düzeylerinin diğer gruplara nispetle daha yüksek olmasında, bu grup içerisinde “İlahiyat Fakültesi”nde görev yapmakta olan öğretim elemanlarının bulun­ması etkili olabilir.

Deneklerin dindarlık seviyeleri, bireysel idealleri gerçek­leştirme oranına göre de değişiklik arzetmektedir. Zira ideallerinin tamamına ulaşan denekler, bu düzeyde ideallerini gerçekleş­tiremeyenlere nispeten daha yüksek dindarlık skorları göster­miştir. Bunda tespit edilen hedeflere ulaşmayı mümkün kılan Allah Teala'ya olan şükran borcunun etkisi olabileceği gibi, özel­likle yaşın ilerlemesiyle insanların bazı şeyden geri kalmaları ve yönelecek şeyler aramalarının etkisi olabilir.

Araştırmaya katılan deneklerin dindarlık düzeyleri, ölü­mü düşünme, mezar ziyareti ve ölümle ilgili sohbet yapma sıklı­ğına göre de değişiklik arzetmektedir. Buna göre ölümü düşün­me, mezar ziyareti ve ölümle ilgili sohbetler yapma sıklığı arttıkça, deneklerin dindarlık seviyesi de artmaktadır. Durumun böy­le olması İslâm dininin ölümü düşünme ve mezar ziyaretine at­fettiği önemle açıklanabilir. Ayrıca ölüm düşüncesi ve ölüm te­malı sohbetlerin, ölümün insanları sürükleyeceği belirsizlik or­tamını da çağrıştırması ve bu gerginlik ortamının insanların sığı­nacak bir yer arama istekleriyle birleşmesi de insanları dine yö­neltmiş olabilir. Ölüme verilen mânaya göre deneklerin dindar­lık seviyesinin değişmesi de aynı paralelde yorumlanabilir. Zira, ölümü dinin emrettiği gibi “alınyazısı” olarak değerlendiren de­nekler, ölümü diğer şekillerde algılayanlara oranla daha yüksek düzeyde dindar olarak tespit edilmiştir. [1116]


[1113] Dindarlık ölçeğinden 0-24 arası puan alanlar düşük, 29-40 arası puan alanlar yüksek düzeyde dindar olarak kabul edilmiştir.

[1114] (F=3.05,p<.05).

[1115] Bk. Ûzbaydar, Din ve Tanrı inancının, s. 17-60.

[1116] Yrd. Doç. Dr. Faruk Karaca, Ölüm Psikolojisi, Beyan Yayınları: 346-349.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dindarlıkla İlgili Bulgular
« Posted on: 24 Nisan 2024, 18:57:59 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dindarlıkla İlgili Bulgular rüya tabiri,Dindarlıkla İlgili Bulgular mekke canlı, Dindarlıkla İlgili Bulgular kabe canlı yayın, Dindarlıkla İlgili Bulgular Üç boyutlu kuran oku Dindarlıkla İlgili Bulgular kuran ı kerim, Dindarlıkla İlgili Bulgular peygamber kıssaları,Dindarlıkla İlgili Bulgular ilitam ders soruları, Dindarlıkla İlgili Bulgularönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes