> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Nurdan Damlalar > Şeriat Tarikat ve Hakikat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şeriat Tarikat ve Hakikat  (Okunma Sayısı 525 defa)
22 Ağustos 2010, 19:15:50
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 22 Ağustos 2010, 19:15:50 »



 ŞERİAT, TARİKAT VE HAKİKAT

Sözlük mânâsiyla, “insanı su içeceği kaynağa ulaştıran yol” demek olan şeriat, kavram olarak İslâm’ın bütün hükümlerini içine alır. Bu hükümler ikiye ayrılır: Ahkâm-ı asliye denilen ‘itikat” ve ahkâm-ı fer’iyye denilen “ibadet, ahlâk ve muamelat.”

Buna göre, iman hakikatleri, şeriatın birinci ve aslî bölümünü teşkil eder. İslâm’ın yaşanmasıyla ilgili hükümler ise ikinci sırada yer alır.

Bu kısa açıklamadan sonra konumuz olan vecizedeki temel unsurlara, bir başka ifadeyle, ‘anahtar kelimelere’ dikkatle bakalım:

Hakaik-i şeriattan söz ediliyor ve tarikat ve hakikat mesleklerinin bu hakikatlere yardımcı olmaları, vesile ve basamak olmaları gerektiği nazara veriliyor.

‘Hakikat’, uçsuz bucaksız bir kavram. Kâinat kitabı da, Kur‘an-ı Kerim de sonsuz denecek kadar çok hakikatlerle dolu. Her ne kadar konumuz bu ikinci kitap ise de, birinci kitapta ikincinin anlaşılmasını kolaylaştıracak birçok ipucu var.

Bu sebeple kâinat kitabı üzerinde biraz durmamız ve ondaki hakikatlerle Kur’an hakikatleri arasındaki ilgiyi iyi kurarak, hayatımıza mal etmemiz gerekiyor.

Nur Küllîyatının tamamında olduğu gibi özellikle Ayet-ül-Kübra risalesinde birçok hakikate dikkatimiz çekilir. Bunlardan sadece birkaç örnek vermekle yetineceğim:

Bu risalede “uluhiyet ve mabudiyet hakikati” işlenir ve bu varlık âleminde güneşlerden, yıldızlardan, çiçeklere, böceklere kadar her varlığın kendisine verilen İlâhî vazifeyi aksatmadan yerine getirdiğine dikkat çekilir.

Bu hakikati sadece anlamak yetmiyor. Bu noktada kalan bir insan, o muazzam dersin ‘zahirinde kalmış’’,

Üstad Bediüzzaman hazretlerinin de söz konusu vecizesiyle bizden istediği budur.

Bu risalede işlenen bir başka hakikat, bu kâinatın umumunda bir ‘intizam-ı ekmel’ in bulunduğudur. Takvimlerimiz bize bu nizamı her gün haber verirler. Güneş, bulunduğumuz şehirde saat kaçta doğup batacaksa bu görevini aksatmadan yerine getirir. Organlarımızın arasındaki nizamdan, çiçeklerin yaprakları arasındaki intizamdan, bir atomun elektronları, bir tohumun genlerindeki kromozomların diziliş sistemine kadar her şey son derece bir nizam ve intizam üzeredir.

İnsan bu hakikati iyi değerlendirdiğinde, anarşinin, bozgunculuğun, huzursuzluğun her türlüsünden uzak durur. Cansız ve şuursuz varlıkların ve bütün hayvanlar aleminin hassasiyetle uydukları bir İlâhî nizama, akıllı ve şuurlu bir varlık olarak ters düşmenin ne kadar yanlış olacağını çok iyi anlar ve gerek şahsî hayatında, gerek aile ve toplum hayatında daima yapıcı olmaya çalışır.

Bir başka risaleye geçelim:

Uhuvvet Risalesi müminlerin birbiriyle kardeş olduklarını haber veren bir ayet-i kerime ile başlar ve bu güzel meziyeti, çok yönlü olarak, harika bir tahlile tâbi tutar.

Bu dersin hakikatine eren bir Nur Talebesi bütün müminleri sever. Onlara düşmanlıktan, haset ve gıybetten uzak durur. Bunlar şeriatın emirleridir ve bu hakikat dersi, şeriatın bu emirlerini hayatımızla sergilememiz için verilmiştir.

Bu risaleyi çok iyi anladığımız halde, nefsimiz müminleri sevmeye yanaşmıyorsa dersin zahirinde kalmış, hakikatine erememişiz demektir.

Birkaç misal de tarikattan verelim:

Evliya menkıbelerini okumaktan maksat, tasavvuf mesleğinin o güzel meyvelerine benzemeye çalışmaktır. Bunu yapmayan bir insan, okuduğu menkıbelerin zahirinde kalmış, hakikatine erememiştir. Erseydi, o da o büyük zatlar gibi, takva, züht, salahat ehli olacak ve Kur’an ahlâkını bütün şubeleriyle yaşamaya çalışacaktı.

Nefsin terbiyesi ve kalbin terakkisi için tasavvufta birtakım öğütler verilmiştir. Farklı zatlar, değişik zikirlerle, riyazet ve nafile ibadetlerle bu iki temel gayeyi gerçekleştirmeye çalışmışlardır. Demek oluyor ki, tarikat mesleğinin gereklerini yapmak bu hakikate ermek içindir.

Şeyhinin verdiği dersi eksiksiz yerine getiren, ondan ders aldığı zikirleri büyük bir şevk ile yapan insan, böylece en büyük zikir olan farz namazlardan zevk duymaya doğru yol almaktadır. Eğer bu yol o menzile çıkmıyorsa, virtler ve zikirler farzlardan daha fazla bir şevk ile yapılıyorsa, zikrin hakikatine varılamamış demektir. Tarikatın hakikate vesile olması gerekirken, vesile gayeden daha öne çıkmıştır.

Bu yanlışlıkların bir benzeri de ilmî araştırmalarda görülür. Bazı bilim adamları, Allah’ın kudret kalemiyle yazılan şu kâinat kitabından bir cümle yahut bir kelime üzerinde yıllarca durur, onu anlamaya çalışırlar. O kelimedeki derin mânâları keşfe uğraşırlar. Bu gayretleri, onları imânâ ve marifete ulaştırırsa ne âlâ, aksi halde onlar da zahirde kalmış hakikate erememişler demektir.


“Hakikî hakaik-i eşya esma-i İlahiyedir.” buyrulur. Buna göre, meselâ, bir meyve üzerinde araştırma yapan insan, Rezzak ismine varamadığı müddetçe hakikate ermiş olmaz.

Prof. Dr. Alaaddin Başar

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Şeriat Tarikat ve Hakikat
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:17:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Şeriat Tarikat ve Hakikat rüya tabiri,Şeriat Tarikat ve Hakikat mekke canlı, Şeriat Tarikat ve Hakikat kabe canlı yayın, Şeriat Tarikat ve Hakikat Üç boyutlu kuran oku Şeriat Tarikat ve Hakikat kuran ı kerim, Şeriat Tarikat ve Hakikat peygamber kıssaları,Şeriat Tarikat ve Hakikat ilitam ders soruları, Şeriat Tarikat ve Hakikatönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes