๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Nurdan Damlalar => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 11 Ekim 2010, 15:57:06



Konu Başlığı: Saidi Bediüzzaman yapan medreseler
Gönderen: Zehibe üzerinde 11 Ekim 2010, 15:57:06
Said'i Bediüzzaman yapan medreseler

(http://www.risalehaber.com/images/news/60276.jpg)

Kadri Karagöz'ün yazısı

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Bediüzzeman ve Risale-i Nur Sempozyumu'nda değişik ulus ve dinlerden yüzü aşkın bilim insanı, Bediüzzaman'ın hayatını, felsefesini, eserlerini, hayat görüşünü kendi pencerelerinden anlattılar. Bu sempozyuma katılmayı çok istediğim halde gidemedim. Basından takip edebildiğim kadarıyla sempozyumda, Bediüzzaman hazretlerinin, günümüzün kangrenleşmiş sorunlarına getirdiği çözüm yolları tartışılmış ve görüşlerinin muhteşemliği üzerinde hemfikir olunmuştur. Gerçekten de Üstadın çağımıza kazandırdığı insaniyetle iç içe geçmiş iman ve iman hakikatleri mükemmel olduğu kadar elzemdir de. Bu noktada sempozyumun tertip komitesi, üstadın anlaşılabilmesi anlamında önemli bir faaliyette bulunmuştur ki kendi namıma teşekkür ederim…

Giriş paragrafımda sempozyuma katılamadığımı üzülerek belirtmiştim, yalnız takip edebildiğim kadarıyla sempozyumda önemli bulduğum bir konu gözden kaçmıştır.

Üstadın fikirleri, lem'alar ve şualar kadar parlak ve tesirlidir ki bunda aklı başında herkes hemfikirdir.

Benim garibime giden şey şudur; Üstadın fikirleri, ilmi ve dünya görüşü bu kadar şiddetli tartışılırken, üstadın fikir ve ilim menbaı ve kaynağı olan Kürt medreseleri ve tahsil şekli asla bir araştırma konusu veya sempozyum gerekçesi olmadı. Üstadın tasavvuf anlayışının olgunlaşmasında Nakşibendiliğin, Nekhet-ul Efkar'ın tesiri, ilminin tekamülünde Norşin Divanxanelerinin etkisi, felsefesinin inşasında Mele Ehmed-i Xani'nin Akida İmané eserinin muaveneti, şefkatinin genişliğine Melayé Cezeri'nin yankısı... Bunlar araştırılma konusu yapılmadan üstadın anlaşılması kolay olmayacaktır. Bunlar Said'i Bediüzzaman yapan yapı taşlarıdır.

Bir çok alanda öncülüğü elden bırakmayan Diyarbakır'da bahsi geçen sempozyumun bir benzeri tertip edilmelidir. Bu sempozyumda üstadın ilmi ve felsefi olgunluğuna kaynaklık etmiş Kürt medrese ve alimleri tartışılmalıdır. Üstad Bediüzzaman gibi deryaları içinden çıkarabilmiş bu medreselerde nasıl bir tahsil biçimi var, ne tür sıralı kitaplar okutulur, talim ve terbiyeleri ne şekildedir diye geniş kapsamlı bir araştırma, üstadın anlaşılması ve doğru tanınması yönünden bir ihtiyaç haline gelmiştir.