๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Nurdan Damlalar => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 08 Aralık 2011, 15:26:58



Konu Başlığı: Risalei Nurdan bahsetmek suç değil
Gönderen: Sefil üzerinde 08 Aralık 2011, 15:26:58
Risale-i Nur’dan bahsetmek suç değil   
   
Birgün adlı gazetenin "Dersimiz Said-i Nursi" manşeti hakkında CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin bir soru önergesi vermesiyle Said Nursî Meclis gündemine taşındı. Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından cevaplanması istenen soru önergesinde Said Nursî'nin görüşlerinin gizlice okullarda öğretildiği iddia ediliyor.
 
HABER BAŞTAN AŞAĞI YANLIŞLARLA DOLU
Önergeye dayanak teşkil eden Birgün gazetesinin haberinde, bir MEB görevlisinin ağzından okullarda gösterilmek üzere hazırlanan eğitim materyallerinde Risale-i Nur eserlerinden metinlere ve Said Nursî'nin görüş ve fikirlerine yer verildiği ve bunun için cemaatlerden destek istendiği ifade ediliyor.
 

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Birgün Gazetesi'nin iddialarını bir soru önergesiyle Meclis'e taşıdı.
 
Said Nursî, Meclis gündeminde
 
Bİrgün gazetesi 2 Aralık tarihli manşetinde “Dersimiz Saidi Nursî” başlığı altında, “Said Nursî’nin Kur’ân tefsiri ile ayetlere getirmiş olduğu kişisel yorumlarından oluşan ve adına Risâle-i Nur denen öğretileri okullardaki derslerde kullanılmaya başlandı” ifadeleriyle çeşitli iddiaları gündeme getirmişti. Gazetenin bu iddiaları ve manşet haberi üzerine CHP Gurp Başkanvekili Muharrem İnce de sözkonusu haberi delil göstererek, Meclis Genel Kurulu’nda bir soru önergesi verdi. Önceki gün Meclise sunulan önergede bir Milli Eğitim Bakanlığı görevlisinin Risale-i Nur adlı eserleri eğitim aracı olarak kullanıp kullanmadığı soruldu. Bunun yanısıra Bakanlık görevlisi olduğu belirtilen İ. D. adlı şahsın, “Risalei Nur metinlerinin yakın zamanda ders kitaplarına gireceğinden” bahsettiği ifade edilerek, Bakanlığın böyle bir çalışması olup olmadığı da soruldu. Birgün Gazetesi’nin sözkonusu haberi, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün televizyon bölümünde üç yıl önce göreve başlamış olduğu iddia edilen İ. D. adlı şahsın, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın 29 Haziran 2011’de düzenlediği “Bediüzzaman Ne Yapmak İstemiştir” sempozyumuna sunduğu “Risâle-i Nur’da Görsellik ve Sinema” konulu tebliğde dile getirdiği görüşlere dayandırdığı belirtiliyor.
Birgün Gazetesi’nin haberinde ayrıca Risâle-i Nur eserlerinden bashedilirken, “Said Nursî’nin Kur’ân tefsiri ve âyetlere getirmiş olduğu kişisel yorumlarının tümüne verilen addır. Said Nursî’nin Kur’ân yorumuna ve öğretilerine bağlı olan Sünnî İslâm grubuna ise Nurcular denmektedir. Nur Cemaati, İslami esaslara (şeriat) dayalı bir devlet düzenini savunmaktadır.” şeklindeki tartışmalı bazı iddialara da yer verildi.
Konuyu Meclis gündemine getiren CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin danışmanı tarafından gazetemize de iletilen soru önergesinde, gazetenin iddialarını temel alarak, konuyu Meclis gündemine taşıdığı görülüyor. İnce, Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından cevaplanmasını istediği önergede Millî Eğitim Bakanlığı’nın Alevilikle ilgili olarak hazırlayacağı ve okullarda gösterilecek filmlerde Risâle-i Nur’dan metinlere yer verileceğine dair iddiaların doğru olup olmadığını da sorması dikkatleri çekiyor. Ayrıca İnce, “Eğitim amacıyla hazırlanan filmlerin senaryolarının dinî cemaatlerden mail yoluyla istendiği doğru mudur?” şeklindeki soruyla da, cemaatlerden materyal desteği alınıp alınmadığı da soruyor. Önergenin bir başka maddesinde ise, “Bakanlık görevlisi İ. D, “Risâle-i Nur” adlı metinlerin yakın zamanda ders kitaplarına gireceğinden söz etmektedir? Bakanlığın böyle bir çalışması bulunmakta mıdır?” deniliyor.
Sözkonusu önergenin hali hazırda beklediği ve Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından henüz konuyla ilgili herhangi bir cevap verilmediği ifade ediliyor.
 
 Umut Yavuz