> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Nurdan Damlalar > Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu  (Okunma Sayısı 726 defa)
07 Temmuz 2010, 14:37:37
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 07 Temmuz 2010, 14:37:37 »



Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu

Yunus Peygamberin Kıssası Örnekliğinde

Sözlükte olay, haber, söz, hikaye, anlatım gibi manalara gelen kıssa kelimesi1 tefsir ıstılahı olarak Allah'ın Kur'an-ı Kerim'den geçmiş ümmetler, peygamberler ve salih kullarla ilgili verdiği bilgi , hadise ve anlatımlar demektir.2 Ayet-i kerimede belirtildiği üzere Allah Hz. Peygambere ve onun şahsında ümmetine düşünülmesi ve ibret alınması için "bir takım kıssalar" anlatmıştır.3 Kur'an'da 25 dolayında peygamberin kıssasına atıfta bulunulmuş, bunların hayatlarından pasajlar aktarılmıştır.

Kur'an'daki kıssalarla ilgili geçmişte ve yakın dönemde bir kısım tartışmalar yapılmış, günümüzde de zaman zaman yapılmaya devam etmektedir. İlk dönemlerden itibaren yazılan tefsir usulü kitaplarında genel metodoloji içerisinde kıssaların nasıl ele alınması gerektiği üzerinde durulmuş, müfessirler telif ettikleri eserlerde bu usuller çerçevesinde yorumlar yapmışlardır. Bazı İslam alimleri ise peygamber kıssalarıyla ilgili müstakil eserler telif etmişlerdir. "Kısasü'l-enbiya" veya "Kasasü'l-enbiya" isimleriyle meşhur olan bu eserlerde muhtelif peygamberlerin kıssaları nakledilmiş, bunlardan çıkartılan dersler verilmeye çalışılmıştır.4

Yakın dönemdeki tartışmalarda -Kur'an araştırmaları yapan oryantalistlerin de etkisiyle- ya bu noktadaki itirazları cevaplandırmaya ya da savunmaya yönelik olarak kıssaların otantikliği meselesi üzerinde durulmuştur. Bazıları bunların otantik değil, ifade ettiği anlam itibarıyla ele alınmasını ileri sürmüş, bazıları da ilahi kelamda yer almış olmaları hasebiyle bunların otantikliğinden şüphe edilemeyeceğini, ancak bu yapılırken fiziki vakıaların arkasındaki asıl mesajın da göz ardı edilmemesi gerektiğini savunmuştur.

Kur'an-ı Kerim'de kıssaların yer alış hikmetiyle ilgili çeşitli hususlar üzerinde durulmuştur. Bunların başlıcaları şöyle özetlenebilir:

1.Hz. Peygamberin nübüvvetini tasdik etmek. Zira herkesçe bilindiği üzere o ümmi bir şahıstı. Her hangi bir bilginden ders almamış, geçmiş ümmetlerle ilgili eserler okumamıştı. Aksine Cebrail kendisine gelmiş ve önceki ümmetler ve bazı peygamberlerin yaşadıkları olaylar hakkında bilgiler arzetmiştir. Ümmi bir insanın asla söyleyemeyeceği anlatımlar, onların vahiy olduğunu, Hz.Muhammed'in de peygamber olduğunu gösterir.

2.Kendisine ve ümmetine örnek teşkil etmek. Önceki ümmetlere gönderilmiş peygamber ya da salih insanların kıssaları, Hz. Peygamber ve onun ümmeti için örnek ve model teşkil etmiştir. Esasen ona diğer peygamberlere verilen mucizelerin tamamı verildiği gibi, aynı zamanda O, bütün peygamberlerin güzel hasleti ile de donatılmıştır.

3.Kendisinin ve ümmetinin şerefini bildirmek, evvelki peygamberlerin çektiği sıkıntıyı hatırlatmak ve yaşanılan sıkıntılara karşı teselli etmek. Zira gönderilen hiçbir peygamber tebliği görevini kolaylıkla yerine getirmemiş, büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmış hatta bu sıkıntılar bazı peygamberlerin kavmi tarafından öldürülmesine kadar varmıştır.

4.Ümmeti irşad ve terbiye etmek. Zira kıssalar peygamberlerin yaptıkları tebliğ görevi karşısında kendilerine uyan, davetlerini kabul eden insanları ve bunların ulaşacağı sonuçlar ile; onlara uymayan ve bildiği hayatı sürdüren kimselerin dünyada karşılaştıkları akıbeti ve ahirette uğrayacakları azabı tasvir eder; bu suretle eğitir, irşad eder.

5.Bu genel hikmetlerden başka her kıssanın özel bir yeri ve ihtiva ettiği hikmetleri bulunmaktadır.5

Kur'an kıssalarının ihtiva ettiği hikmet ve mesajlar, tefsir kaynaklarında müfessirlerin meşreb, ilmi birikim ve metoduna göre farklı biçimlerde tefsir edilmiştir. Bilindiği gibi Kur'an yorumu demek olan tefsir; rivayet, dirayet ve işari tefsir olmak üzere üç temel kategoriye ayrılır. Rivayet tefsirleri, metotları gereği kıssalarla ilgili uzun rivayetlere yer vermiş, söz konusu kıssa etrafında -varsa- Hz. Peygamberin veya sahabenin kavillerini nakletmiştir. Dirayet tefsirleri, kıssalara rivayetlerden başka akli unsurları katarak yaklaşmaya çalışmış; işari tefsirler ise sarih ve zahir manalarının yanısıra tasavvufî hayatla ilgili işaret ve nükteler yakalamaya çalışmıştır.

Kendisine has usûl ve özellikleri olan Risale-i Nur tefsirinin peygamber kıssalarını ele alışı ve hikmetlerini ortaya koyuşu diğer tefsirlerin ortak yönlerini muhafaza ile birlikte, bazı farklı açılımlar sunan bir karakter arzetmektedir. Burada Nurların kıssaları ele alışıyla ilgili metodolojik özellikleri sıralamak amaçlanmadığı için bir temel prensibe işaret edip Hz. Yunus (a.s.)'ın kıssası örnekliğinde bazı tespitler yapmaya çalışmakla yetinilecektir.

Said Nursi'nin İşaratü'l-İ'câz'ın başında belirttiği üzere Kur'an'ın takip ettiği temel maksatlar tevhid, nübüvvet, ahiret, adalet ve ibadet olmak üzere dörttür. Bu maksatlar Kur'an'ın bütününde, surelerinde, ayetlerinde, kelamlarında hatta kelimelerinde sarahaten veya işareten ya da remzen bulunmaktadır.6 Dolayısıyla Kur'andaki peygamber kıssalarının verildiği ayetlere öncelikle bu temel prensip içinde bakmak, asıl hedeflenen hususun bu dört konuyla ilgili olduğunu dikkate almak gerekir.

Kur'an-ı Kerim'de Yunus (a.s)'ın kıssasına üç yerde temas edilir. Kısmen ayrıntılı olarak Saffat suresi'nde 10, Enbiya suresinde 2, Yunus suresinde de 1 ayetle açıklamada bulunulur. Saffat suresindeki (139-148) ayetler şöyledir: "Doğrusu Yunus da peygamberlerdendir. Dolu bir gemiye kaçmıştı. Gemide olanlarda karşılıklı kura çekmiş ve sonuçta yenilenlerden olmuştu, bu sebeple de denize atılmıştı. Kendini kınarken onu bir balık yutmuştu. Eğer Allah'ı tesbih edenlerden olmasaydı tekrar diriltileceği güne kadar balığın karnında kalacaktı. Halsiz bir durumda iken kendisini sahile çıkardık. Onun için geniş yapraklı bir bitki yetiştirdik. Onu yüzbinden daha çok kişiye peygamber olarak gönderdik. Sonunda da inandılar. Bunun üzerine biz de onları bir süreye kadar geçindirdik."

Yunus suresinde (ayet:98) ise şöyle zikredilir: "Bir bölge halkı inanmalı değilmiydi ki imanları kendilerine fayda versin! İşte Yunus'un milleti inandığı zaman dünya hayatında aşağılığı gerektiren azabı onlardan kaldırdık ve onları bir süre daha bu dünyada geçindirdik."

Enbiya suresindeki (ayet:87-88) ayetler de şöyledir: "Zünnun (Yunus) hakkında söylediğimizi de hatırla. O, öfkelenerek, kendisini sıkıntıya sokmayacağımızı sanmıştı; fakat sonunda karanlıklar içinde "Senden başka ilah yoktur. Sen münezzehsin, doğrusu ben haksızlık edenlerdenim" diye yalvarmıştı. Biz de ona cevap vermiş ve üzüntüden kurtarmıştık. İnananları böyle kurtarırız."

Görüldüğü gibi Yunus suresindeki ayette onun kavminden bahsedilmiş, Saffat suresinde gemiye binişi, kurada yenik düşmesi, denize atılması, balık tarafından yutulması, tesbih ehlinden olduğu için kurtarılışı; ;Enbiya suresindeki ayetlerde ise onun öfkeli olarak kavminden ayrılışı, karanlıklar içinde (balık karnında) Allah'a münacaat edişi, Allah'ın da bu münacaatı kabul edip onu kurtarışı anlatılmaktadır.

Tefsir kaynakları söz konusu ayetlerle ilgili geniş yorumlar yapmaktadır. Risale-i Nur (Bakara suresini 33. ayetine kadar tefsir eden İşaratü'l-İ'caz hariç) Fatiha'dan Nas suresine kadar ayetleri sıra ile alıp yorumlayan bir tefsir olmadığı için, bu üç suredeki yaklaşımları inceleme imkânı yoktur. Ancak Said Nursi, Yunus (a.s)'ın balık karnında Allah'a yaptığı münacaatla ilgili bir bahis telif etmiş (Birinci Lem'a), bu vesileyle Enbiya suresindeki 87. ayet çerçevesinde bazı noktalar üzerinde durmuştur. Aynı zamanda dua olarak da okunan ve okunması tavsiye edilen "manacaat"ın pek çok "envarı" bulunduğunu belirtmiş ve bunlardan yalnız birisine temas edeceğini kaydetmiştir. Şu halde bu Lem'a'da ele alının husus Kur'an kıssalarına nasıl yaklaşılacağının tek ve kesin yaklaşımını değil, bunlardan birisini ifade etmektedir.

Said Nursi'nin bu ayet vesilesiyle yaptığı izaha geçmeden önce küçük bir mukayese imkânı vermesi açısından bir rivayet, bir dirayet bir de işari tefsirden örnek vermek isabetli olacaktır.

En önemli rivayet tefsirlerinden olan Taberi'nin "Camiü'l-beyan"ında Yunus'un münacaatıyla ilgili ayet hakkında İbn Abbas, Katade, Vehb b. Münebbih gibi şahıslardan nakiller yapılır ve rivayetlerin farklılığına göre onun 1 gün ile 40 gün arasında değişen bir sürede balık karnında kaldığı aktarılır, bu münacaatı okumanın faziletiyle ilgi hadis zikredilir sonra diğer ibarelerle ilgili nakillere geçilir.7

İslam dünyasında gördüğü rağbet dolayısıyla dirayet tefsirlerinin önde gelenlerinden sayılan Fahreddin er-Razi'nin Yunus'un münacaatıyla ilgili yorumu şudur: Ayette yer alan "en La ilahe" ifadesi "bi ennehü... " takdirindedir ve teyid ifade eder. "Sübhaneke"nin takdiri "Allah'ım seni, bunu bir zulüm olarak veya intikam alma arzusuyla yahut da, beni bu balığın karnından kurtarmaktan aciz olduğun için yapmış olmamdan tenzih ederim. Aksine sen bunu, uluhiyyetin hakkı ve hikmetinin muktezası olarak yaptın" şeklindedir. "İnni küntü mine'z-zalimin" ifadesiyle de O şöyle söylemek istemiştir: Ben zalimlerden oldum, şimdi ise tevbe edip pişman olanlardanım. Binaenaleyh bu sıkıntıyı benden kaldır! Ayrıca Razi bir rivayetten yola çıkarak Yunus'un balığın karnında iken balığın tesbihini duyduğunu sonra da kendisinin Allah'ı tesbih ettiğini anlatır.8

İşari tefsirler içinde özel bir yeri olan "Ruhu'l-meâni" de ise dünya denizine atılan, nefs-i emmare balığı tarafından çiğnenip öğütülen, nefis balığınca da yutulan insan ruhunun durumu, Yunus peygamberin durumuna benzetilir. Bundan kurtulmanın son derece zor olduğu belirtilir ve çarenin Yunus peygamber gibi Allah'ı tesbih ve tenzih etmek olduğu söylenir.9

Yunus kıssasında "onun duası, münacaatı" ile ilgili üç türdeki tefsirlerin yaklaşımı kabaca böyle olmakla birlikte bunlar...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:39:32 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu rüya tabiri,Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu mekke canlı, Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu kabe canlı yayın, Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu Üç boyutlu kuran oku Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu kuran ı kerim, Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu peygamber kıssaları,Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metodu ilitam ders soruları, Risale-i Nur'un Kur'ân-ı Kerim'deki Kıssaları Anlamaya Yönelik Metoduönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes