๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Nurdan Damlalar => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 29 Ocak 2012, 01:02:25



Konu Başlığı: Manevî kışa da dikkat
Gönderen: Sefil üzerinde 29 Ocak 2012, 01:02:25
Manevî kışa da dikkat    
   
Bu şiddetli maddî ve manevî kıştaki galâ ve varlık içinde kaht ve derd-i maişet fukaralara ağır basması cihetinde, ekseri fakirü’l-hal olan Risâle-i Nur şakirtlerinin bu dehşetli hale karşı sarsılmaları ve
tesanütleri bozulması ihtimaliyle ziyade endişe ediyordum.

 Aziz, sıddık kardeşlerim,

Bu şiddetli maddî ve manevi kıştaki galâ ve varlık içinde kaht ve derd-i maişet fukaralara ağır basması cihetinde, ekseri fakirü’l-hal olan Risâle-i Nur şakirtlerinin bu dehşetli hale karşı sarsılmaları ve tesanütleri bozulması ihtimaliyle ziyade endişe ediyordum. Sizler her zamandan ziyade bu fırtınada tesanüdünüzü ve ittihadınızı ve birbirinin kusuruna bakmaması, birbirini tenkit etmemesi, Risâle-i Nur’un vazife-i kudsiye-i imaniyesi hesabına mükellef ve muhtaçsınız.
Sakın birbirinizden gücenmeyiniz ve tenkit etmeyiniz. Yoksa az bir zaaf gösterseniz, ehl-i nifak istifade edip sizlere büyük zarar verebilirler. Derd-i maişet zaruretine karşı, iktisat ve kanaatle mukabele etmeye zaruret var. Menfaat-i dünyevîye, çok ehl-i hakikati, ehl-i tarikatı dahi bir nevî rekabete sevk ettiği için endişe ederim. Risâle-i Nur şakirtleri içinde şimdiye kadar bu cihet onları zedelememiş. İnşaallah yine zedelemez. Fakat herkes bir ahlâkta olamaz. Bazıları meşrû dairede rahatını istese de, itiraz edilmemeli. Zarurete düşen bir şakirt zekâtı kabul edebilir. Risâle-i Nur’un hizmetine hasr-ı vakit eden rükünlere ve çalışanlara zekâtla yardım etmek de Risâle-i Nur’a bir nevî hizmettir.
Hem yardım edilmeli. Fakat hırs ve tamah ve lisan-ı hal ile istemek olmamalı. Yoksa, ehl-i dalâlet ki, hırs ve tamah yolunda dinini feda etmiş; onlar nazarında kıyas-ı binnefs cihetiyle, “Risâle-i Nur’un bir kısım şakirtleri dahi, dinini dünyaya âlet ediyorlar” diye çirkin bir ithamla taarruzlarına meydan açar.
Sizler, ara sıra, İhlâs ve İktisat Lem’alarını ve bazan Hücumat-ı Sitte risâlesini mâbeyninizde beraber okumalısınız. Sizin şimdiye kadar fevkalâde sebat ve metanet ve tesanüt ve ittifakınız, bu memlekete medâr-ı iftihar olacak ve istikbalini kurtaracak derecededir. Dikkat ediniz, bu yeni fırtına sizin tesanüdünüzü bozmasın.
Kastamonu Lâhikası, s. 172
 
LÛGATÇE:
 
derd-i maişet: Geçim derdi.
ehl-i nifak: Münafıklar, ikiyüzlülük yapanlar.
fakirü’l-hal: Muhtaç ve fakirlik içinde olmak.
galâ: Pahalılık, bir şeyin haddini aşması.
hasr-ı vakit: Vaktini tamamen vermek.
kaht: Kıtlık, kuraklık.
kıyas-ı binnefs: Kendisiyle kıyas ederek.
mâbeyn: Ara, arası.
metanet: Metin olma, dayanıklılık, sağlamlık, kararlılık.
tamah: Aşırı arzu, hırs, açgözlülük.
tesanüd: Dayanışma.
vazife-i kudsiye-i imaniye: İmanî kudsî vazife.