> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Nurdan Damlalar > Risâlei Nur da başarının formülleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Risâlei Nur da başarının formülleri  (Okunma Sayısı 796 defa)
09 Eylül 2010, 21:51:31
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 09 Eylül 2010, 21:51:31 »



Risâle-i Nur’da Başarının Formülleri

(BÖLÜM 1: BİR FORMÜL ARAYIŞI)

Başarının formülünü ortaya koyduklarını iddia eden bu kitaplar Allah, kader, nefis, şeytan, duâ, inayet gibi kavramları hesaba katmadığı için bence tam olarak gerçekleri yansıtmıyordu. Her şeyi elinde bulunduran ve insanın yaratıcısı olan Yüce Allah’ı hesaba katmadan ortaya konan formül nasıl başarılı olabilirdi ki? Kısacası batıda dikilmiş olan elbise bize dar geliyordu.

Bundan yaklaşık 10 yıl önceydi. Yani 98’li yıllardı. Üniversite sınavına dolu dizgin hazırlanıyor bir yandan deliler gibi kitap okuyordum. Türk-dünya klasikleri ile kişisel gelişim kitapları daha çok ilgimi çekiyordu. O zamanlar başarının formülünü ortaya koymaya çalışan kişisel gelişim kitapları Türkiye’de yeni yeni revaç buluyordu. Ve piyasaya çıkan kişisel gelişim kitapları çok büyük oranda çeviri kitaplardı.



Türk yazarlar kişisel gelişim konusuna henüz ağırlıklı olarak eğilmemişti. İlk hızlı okuma kitabı piyasaya çıkalı 3 yıl olmuştu. Üzerinde göz resmi olan o ilk kitabı sanırım görmüşsünüzdür. Mümin Sekman ve Adil Maviş gibi kişisel gelişim uzmanlarının hocalarından olan ve bahsettiğim ilk hızlı okuma kitabının yazarı Mustafa Ruşen o yıllarda hayattaydı. Kişisel gelişim alanının pirlerinden sayılan Mümin Sekman’ın ilk kitabı Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç, Ya da Yoldan Çekil o yıllarda yeni yayınlamıştı. NLP uzmanı Oğuz Saygın’ın Negatif Limanlardan Pozitif Sulara kitabı ilk baskısını yine 1998 yılında yapmıştı. Kişisel gelişim ilkelerini İslami değerler çerçevesinde ele alan Muhammed Bozdağ’ın ilk kitabının yayınlamasına daha bir sene vardı.  Adil Maviş hızlı okumaya dair olan ilk kitabını 2 yıl sonra yazacaktı. Akademik dünyaya kişisel gelişim kavramını taşıyan Prof. Dr. Üstün Dökmen de kitap yazmaya henüz başlamamıştı.


98’li yıllar aynı zamanda Nur Risâleleri ile tanıştığım yıllardı. Bir yandan Risâleleri diğer yandan kişisel gelişim kitaplarını okuyordum. O yıllarda aklımda hayal meyal de olsa şu soru yeşermeye başlamıştı: Acaba Üstad Bedîüzzaman Hazretleri’nin ve Risâle-i Nur’un bir başarı formülü var mıydı? Varsa bu formül neydi?
Bu formülü bulmak benim/bizim için önemliydi çünkü ilk kişisel gelişim kitapları çeviri olduğu ya da yabancı kaynaklar esas alınarak yazıldığı için bizim kültürümüze uymuyordu. Bu formüller başarıyı tamamen insanın omzuna yüklüyordu. Başarının formülünü ortaya koyduklarını iddia eden bu kitaplar Allah, kader, nefis, şeytan, duâ, inayet gibi kavramları hesaba katmadığı için bence tam olarak gerçekleri yansıtmıyordu. Her şeyi elinde bulunduran ve insanın yaratıcısı olan Yüce Allah’ı hesaba katmadan ortaya konan formül nasıl başarılı olabilirdi ki? Kısacası batıda dikilmiş olan elbise bize dar geliyordu.


Bu dünyada, geçmişte ve gelecekte dostun ve düşmanın ittifakıyla en başarılı insan şüphesiz Efendimiz Hz. Muhammed’di (asm). Acaba Efendimiz’in (asm) binlerce yıla yayılan başarısı formülüze edilebilir miydi?  Onun başarılı kılan faktörleri bulup kendi hayatımıza uygulayarak hedeflerimize daha çabuk ulaşabilir miydik? Ve Efendimiz’i (asm) başarılı kılan formülleri Nur Risâleleri içinde bulabilir miydik?


Ben tüm kalbimle böyle bir formülü bulabileceğimize inanıyordum ve hâlâ inanıyorum. Üstad’ın böyle önemli bir noktaya değinmiş olduğuna kesin kanaatim var. Ve böyle bir formüle şu zamanda başarıya muhtaç olan bizlerin oldukça ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Risâleler arasında ‘İslâmî Başarı Formülü’nü ararken yine Risâle-i Nur’dan istifade eden Muhammed Bozdağ kitaplarını yayınlamaya başlamıştı.  Yazar Düşün ve Başar, Ruhsal Zeka ve İstemenin Esrarı adlı kitapları ile İslam temelli başarı formülünü oluşturmaya çalışıyordu. Ve kanaatimce bunda başarılı da oluyordu. Ama o bunu yaparken var olan başarı kriterlerini İslami usuller çerçevesinde yeniden şekillendiriyordu. Yeri geldiğine eklemeler ve çıkarmalar yapıyordu. Ben ise tamamen Risâle-i Nur merkezli bir başarı formülü arıyordum.


Kafamda bu soru ile Risâleleri okudukça zihin cebimde başarının formülü yavaş yavaş oluşmaya başladı. Ve aradan on yıl geçtikten sonra elde ettiğim formülün parçalarını paylaşmaya karar verdim. Çünkü biliyordum ki tek başıma benim gayretim bu formülün tüm bileşenlerini bulmaya yetmez. Bulduğum formülü anlattıkça daha bilgili ve bakış açısı farklı ağabey ve kardeşlerimin bu formüle katkıları olacağına inanıyorum.


Şimdi bunca sözden sonra “Artık şu formülü açıkla da bir görelim!” dediğinizi duyar gibiyim. Açıklayacağım ama bir başka yazıda. Eminim içinizde bu konuda zihin jimnastiği yapmış olan aağabey ve kardeşlerim vardır. Sizlerden küçük bir dileğim var: Aklınızda bu konu ile var olan küçük ya da büyük tüm bilgi parçalarını e-posta hesabıma göndermeniz. “Çorbada tuzunuz olsun!” demiyorum, “Gelin bu çorbayı beraber yapalım!” diyorum.



M. TEBER
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Risâlei Nur da başarının formülleri
« Posted on: 19 Nisan 2024, 18:54:47 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Risâlei Nur da başarının formülleri rüya tabiri,Risâlei Nur da başarının formülleri mekke canlı, Risâlei Nur da başarının formülleri kabe canlı yayın, Risâlei Nur da başarının formülleri Üç boyutlu kuran oku Risâlei Nur da başarının formülleri kuran ı kerim, Risâlei Nur da başarının formülleri peygamber kıssaları,Risâlei Nur da başarının formülleri ilitam ders soruları, Risâlei Nur da başarının formülleri önlisans arapça,
Logged
25 Mart 2016, 19:23:13
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #1 : 25 Mart 2016, 19:23:13 »

basariinin dormulu iananmak azmetmek,mutlak basariya degil de daha cok hatta tamamiyle gayrete odaklanmak.cunku bizim soeumlu olsughmuz kisim gayretimiz.basarisi ise supheaiz Allah tandir.
Bu bnm sahsi goruaum fakat Risaledeki bu formulu gercektwn merak ettim.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

25 Mart 2016, 19:28:57
Hatice 08
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 378


« Yanıtla #2 : 25 Mart 2016, 19:28:57 »

Allah c.c. razı olsun inşAllah emeğinize sağlık
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
25 Mart 2016, 19:36:26
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #3 : 25 Mart 2016, 19:36:26 »

Aleykumselam.Basarinin formulu cok çalışıp inanarak devam etmekden gelir.Sen inanarak her seyi yap tevekkul et Rabbim sana karsiligini verir.Rabbim razi olsun paylasimdan kardesim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes