> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Nurdan Damlalar >  İman kurtatmaya adanmış bir mücahit
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İman kurtatmaya adanmış bir mücahit  (Okunma Sayısı 467 defa)
06 Eylül 2010, 19:25:44
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 06 Eylül 2010, 19:25:44 »



Said Nursî, hayatını iman kurtatmaya adamış bir mücahit

Geçtiğimiz aylarda elime bir kitap geçti: “Su Üstüne Yazı Yazmak” kitabını biraz karıştırdıktan sonra yazarının Amerikalı bir profesör olduğunu ve kitabında da İslâmiyetle tanışma hikâyesinin yer aldığını gördüm.

Kitabın her sayfasında ayrı bir heyecana sürüklenirken kendisine bir şekilde ulaşıp suâller sormak istedim. İnternette kısa bir araştırma sonrasında kendisine ulaşabildim ve röportaj talebimi ilettim. Kitabında olduğu gibi alçakgönüllü olan Şekur, soruları gönderdiğim takdirde cevapları yollayacağını ifade etti. Soruları göndermemiz akabinde uzun bir süre bekledik. Ki cevapları gönderdiğinde ailesinden bir yakınının vefatı dolayısıyla geciktiğini belirtip özür diliyordu. Bütün Yeni Asya camiası olarak Üç Ayların yüzü suyu hürmetine Şekur’un yakınını Cenâb-ı Allah’ın rahmetiyle kuşatmasını niyaz ediyoruz.

Şu an Amerika’da ne yapıyorsunuz?

Müslüman olduktan sonra kendimi yazmaya adadım. Şu anki hayalim Sufi serisi olarak başlattığım “Su Üstüne Yazı Yazmak”ın devamını getirmektir. Geçen zaman içerisinde üniversitedeki görevimden emekli oldum. Halihazırda psikoterapi ve akıl hastalıkları üzerine çalışan birkaç doktora öğrencim var. Zaman zaman seyahat ediyorum, fakat zamanımın çoğunu ailem ve cemaatimle sessiz, tefekkürî bir hayat şeklinde geçiriyorum.

Psikoloji profesörüsünüz. Yıllarca aile kavramı üzerinde çalıştınız. Sizin için ‘ideal aile’ dendiğinde aklınıza ne geliyor?

Bu sorunun birden çok cevabı var, fakat özetle şunları söyleyebilirim. Dünya genelinde aile kurumunun sarsıntıda olduğunu ifade etmek gerekiyor. Boşanma oranları astronomik rakamlara ulaşmış durumda. Sizin anlayacağınız aile kurumu uçurumun eşiğinde. Aile kurumunun mimarları konumundaki karı ve kocanın her şeyin yaratıcısı olan Cenâb-ı Allah ile olan bağlantısı ise zayıflamakta. Bu bağ zayıfladıktan sonra da karşılıklı sevgiden, muhabbetten insanlar uzaklaşıyor. Aile kurumunu ayakta tutan bu altın koruyucular sabote edildikten sonra da zaten ‘ben’ merkezli bencillik bunların yerini alıyor. Bazen bu kayıplar telâfi edilebilir olsa da maalesef bunun giderek daha da arttığını söylemek durumundayım.

Said Nursî, eserlerinde aile hayatı ile ilgili şu

ifadeyi kullanıyor: “İnsanın, hususan Müslümanın tahassungâhı ve bir nevî cenneti ve küçük bir dünyası aile hayatıdır.” Bu cümle ile ilgili bir şey söylemek ister misiniz?

Öncelikle belirtmeliyim ki, gerçek mânâdaki güzellikleri çok özlü bir şekilde ifade eden bir cümle. Bunun yanı sıra, bir önceki soruyla birlikte cevaplamak gerekirse başta Müslümanlar olmak üzere yuva kurmak isteyen herkes, bir nevî cennet hayatına ulaşmak için evlenirken niyetlerini yukarıda bahsetmiş olduğumuz değerler çerçevesinde dikkate almalıdırlar.

Said Nursî, eserlerinde aile hayatı ile ilgili şu

ifadeyi kullanıyor: “İnsanın, hususan Müslümanın tahassüngâhı ve bir nevî cenneti ve küçük bir dünyası aile hayatıdır.” Bu cümle ile ilgili bir şey söylemek ister misiniz?

Öncelikle belirtmeliyim ki, gerçek mânâdaki güzellikleri çok özlü bir şekilde ifade eden bir cümle. Bunun yanı sıra, bir önceki soruyla birlikte cevaplamak gerekirse başta Müslümanlar olmak üzere yuva kurmak isteyen herkes, bir nevî cennet hayatına ulaşmak için evlenirken niyetlerini yukarıda bahsetmiş olduğumuz değerler çerçevesinde dikkate almalıdırlar.

Said Nursî hakkında ne düşünüyorsunuz?


Öncelikle Said Nursî ile alâkalı bilgilerimin oldukça kısıtlı olduğunu söylemeliyim. Eserlerini okuduğumda onun ne kadar parlak bir zekâya sahip olduğuna şahit oldum. Bunun yanı sıra onu tarif ederken, insanların imanlarını kurtarmalarına yardımcı olmak için kendisini sadakatle bu yola adamış bir mücahid sıfatını kullanabilirim.

Bir çok İslâm ülkesini dolaştınız. İslâm âleminin hâlihazırdaki durumu hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Peygamber Efendimiz’in (asm) bize bırakmış olduğu muazzam bir miras var. İslâmiyet Hz. Muhammed’den (asm) önceki tüm peygamberlerin ortaya koymuş olduğu değerleri kucaklıyor. Gittiğim her yerde, bir yolcu olarak her ne ihtiyacım varsa maddî ve manevî olarak yerine getirildi. Sonuç olarak kim ne derse desin, ne söylerse söylesin ben beni yaratan Rabbime ve bize gönderdiği Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (asm) minnettarım.

İslâm âleminin hâlihazırda kaybetmiş değerleri olduğunu söyleyebilir misiniz?

Bu aslında bardağa ne tarafından baktığınızla alâkalı. Bardağın yarısı dolu mu veya bardağın yarısı boş mu? İslâm âlemi ile alâkalı dürüst olmak gerekirse, var olan veya koruyabildiğimiz değerlerin kaybettiğimiz veya unutulan değerlerden çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim. İslâm toplumlarının ne kaybettiği sorusunun cevabını her mü’min kendi kalbine sorduğu zaman rahatlıkla bulabilecektir.

Said Nursî Hazretlerinin eserlerinde geçen fen ve din ilimlerinin birlikte okutulmasını hayal ettiği ve adını da “Medresetüzzehra” dediği bir projesi var. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Böyle bir üniversitenin kurulması fikri kulağa çok hoş geliyor. İslâmiyet, bizi sürekli araştırmaya sevk etmektedir. Din ve fen ilimlerinin birlikte okutulması fikri çok mantıklı. Eğitim sistemi ile ilgili benim düşüncem de İslâmiyetin yaşanılan zamanın en iyi değerlerini kucaklaması yönünde. Bununla birlikte sadece kendi zamanının en iyilerini değil bununla birlikte geleceğin fırsat ve risklerine karşı da insanları hazırlamalı. Yaşanan tüm büyük, küçük güzel şeyler için Allah’a hamd ediyorum.

Âyetü’l-Kübra”yı okuduğunuzu söylemiştiniz.

Âyetü’l-Kübrâ veya Risâle-i Nur’u ilk okuduğunuzda ne hissettiniz?

Güvendiğim bir Türk arkadaşım vesilesiyle “Âyetü’l-Kübrâ”yı okuma fırsatını elde ettim. Arkadaşımın değerlendirmeleri benim için önemliydi. Kitap İngilizce’ye tercüme edilmişti, fakat anlatımındaki gücü ile üslûbundaki samimiyeti benim için yeterliydi diyebilirim.

Muhyiddin Şekur kimdir
?

1973’te ABD Kent Eyalet Üniversitesinde Psikolojik Danışmanlık bilim dalından doktora derecesi aldı. Ohio, Cleveland’da doğan Muhyiddin Şekûr, çeşitli akademik görevlerde bulundu ve geçtiğimiz aylarda emekli oldu. Bireysel terapi ve aile terapisi alanlarında bir öğretmen ve uygulamacı olarak, ABD’de ve diğer ülkelerde akıl sağlığı sorunları üzerine makaleler yazdı ve ders verdi. Hayatın sadece dış anlamını değil iç anlamını da aktif olarak sorgulayan Şekûr, 18 yıl kadar önce Tarikat mesleğine girdi. Doğu’da uzun seyahatlere çıktı ve Mekke ve Medine’yi gerek umre, gerekse hac niyetiyle birkaç kez ziyaret etti. Hüseynî Hayati Rufâî tarikatına mensup olan Şekûr, halen şeyhinin yakınında oturup, ömrünü İslâmı anlamaya adamıştır.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İman kurtatmaya adanmış bir mücahit
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:59:28 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İman kurtatmaya adanmış bir mücahit rüya tabiri, İman kurtatmaya adanmış bir mücahit mekke canlı, İman kurtatmaya adanmış bir mücahit kabe canlı yayın, İman kurtatmaya adanmış bir mücahit Üç boyutlu kuran oku İman kurtatmaya adanmış bir mücahit kuran ı kerim, İman kurtatmaya adanmış bir mücahit peygamber kıssaları, İman kurtatmaya adanmış bir mücahit ilitam ders soruları, İman kurtatmaya adanmış bir mücahitönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes