๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Nurdan Damlalar => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 16 Ağustos 2010, 12:10:07



Konu Başlığı: Allahın şe’nlerine işaret edenler
Gönderen: Sefil üzerinde 16 Ağustos 2010, 12:10:07
Rahmaniyet, rahîmiyet, hakimiyet, âdiliyet gibi tabirler, Cenab-ı Hakk’ın hem isim, hem fiil, hem sıfat, hem şe’nlerine işaret ederler.” (Şualar) Cümlesini açıklarmısınız?


Allah’ı tanımak ve Onu ibadet etmek üzere yaratılmış bulunan insanın mahiyetine, Allah’ı tanımasına vesile olacak birçok manevî cihaz yerleştirilmiştir. İnsan bunların yardımıyla, Cenab-ı Hakk’ın isim, fiil, sıfat ve şuunatını bir derece bilmektedir. Bu sebeple, konumuz olan vecizeyi, insandaki bu özellikten hareket ederek anlamaya çalışmak daha kısa bir yoldur.

Meselâ, ikram etmek bir fiildir. Bu fiili icra eden kişiye ‘mükrim’ ismi verilir. Bir kişi ikram etme özelliğine sahipse, bu onun için güzel bir sıfattır. İkram edicilik ise güzel bir hal ve yüksek bir meziyettir. Buna göre, Mükrim ‘isim’, ikram ‘fiil’, ikram edici olma ‘sıfat’, ikram edicilik ise bir hal, bir ‘şen’dir.

Bu misâl gibi, Cenâb-ı Hakkın, mesela, rezzakiyeti yani rızık verici olması onun mukaddes şuunatındandır. Allah, mahlukatına rızk verici olma sıfatına sahiptir. Bu sıfatını icra etmeği dilediğinde terzik (rızıklandırma) fiilini icra eder ve Rezzak ismi böylece tecelli etmiş olur.

Diğer bir misâl: Âdil olma, İlâhî şuunattandır. Allah, adil olma sıfatına sahiptir. Adaletini göstermesi fiildir. Âdil ise esma-i hüsnâdan bir İlâhî isimdir.

Kanaatimizce buradaki sıfat kelimesi, sözlük mânâsıyla kullanılmıştır, ıstılah mânâsıyla değil. Istılahta Allah’ın sıfatları denilince sıfat-ı zatiye ve sıfat-ı selbiye anlaşılır. Burada geçen sıfat kelimesi, o mânâda değildir.

Rahîm Allah dediğimizde Allah’ı Rahîm olmakla tavsif etmemiz dolayısıyla burada Rahîm ismi, sıfat vazifesi görmüştür.

Her isim, bu yönüyle, aynı zamanda bir sıfattır.