> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Nassın Uygulanışı > Hakkında nass bulunan mesele
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hakkında nass bulunan mesele  (Okunma Sayısı 783 defa)
20 Aralık 2010, 16:15:58
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 20 Aralık 2010, 16:15:58 »



Hakkında Nassın Bulunduğu Meselede İctıhad Edilmez


Cenab-ı Allah, sadece Rabbimizden bize inen vahye uymamızı em­retmiş, başkasına uymaktan ve onun hakkında bilmediğimiz şeyle­ri söylemekten menetmiştir. Rabbimizden bize vahiy olarak inen sadece Kur'an ve onu açıklayan Resulullah'ın sünnetidir. "O, ken­diliğinden konuşmamaktadır. Onun konuşması, ancak bildirilen bir vahiyledir."[88] "Ben ancak bana vahyolunana uymaktayım"[89] Bilmediğimiz şeyler Allah ve Resulünün hakkında bilgi vermediği şeylerdir. Çünkü bir hadîste "ilim üç şey­den ibarettir: muhkemâ âyet, kat'î sünnet ve lâedrî yani bilmiyo­rum" deniîmiştir.

Şüphesiz Kitab, sünnet veya mefhumlarına dayanmayan gö­rüşü savunmak ve hiçbir asla dayanmayan kıyas yapmak haramdır. Hatta "Muhakkak o (şeytan) size kötülüğü hayasızlığı, Allah'a kar­şı da bilmediğiniz şeyi söylemenizi emreder" [90] âyetin­den anlaşıldığı gibi büyük günahların en büyüğüdür.

Hadis "lâedrî" (bilmiyorum)'u bir ilim saymıştır. Çünkü o, sükutu gerektiren bilmemenin farkında olup bilmiştir. Bilmediği mesele hakkında kendi görüşü veya başkasının görüşü ile hüküm veren her kim olursa olsun Allah'tan başkasının hükmüyle hük­metmiş olur. Allah, indirdiği hükümle hükmetmeyenin hükmü "tağutun hükmü" ile adlandırmıştır. "Tağutun önünde mahkeme olunmalarını isterler. Oysa onu inkâr etmekle emrolunmuşlardı. Şeytan onları derin bir sapıklığa saptırmak ister" [91] âyet-i kerîmede açıklandığı gibi, şeytan da bir tağuttur.

Şeytanın bir alime hiç Kur'an ve sünnete dayanmadan kendi görüşünü söylemeyi vesvesesi verir ve alim onu güzel görüp görü­şüne göre hüküm verirse, şeytan olan tağut hükmüyle hüküm et­miş olur. Şeytanın hükmü şeytanın alime Allah'a karşı bilmediği şeyi söylemesi emretmesidir. Alîm ve cahil arasında tağutun hük­müyle hükmetmekte hiçbir fark yoktur. Çünkü alim masum delil­dir. Ne zaman kî Resulullah'ın sözünün dışına çıktı, hata ve sapık­lığa düşer. Hatta bu durumda cahil bile ondan daha iyi olur. Çün­kü cahil öyle doğmuştur. Resulullah (s.a.v.) şöyle buyuruyor: "Ali­min hatasından korunun. Şüphesiz onun hatası insanları ateşe sü­rükler." Çünkü alime başkası uyar ve onlar da saparlar. Dolayısıyla alim sapıtma imamı olur ve "Onları ateşe çağıran önderler kıldık" âyet-i kerimesinin kapsamına girer. Cahil ise böyle değildir. Çünkü insanlar onun nereye gideceğini bilmeyen bir şaşkın olduğunu bili­yorlar. Ona uymazlar, fakat alime karşı böyle yapmazlar. Hatta sö­zünü tevil edip onun muhakkak Kitab ve sünnetten bir bildiği var­dır, derler.

Bu yüzden selef ve özellikle mezhep imamları taraftarlarını Kitab ve sünnete çağırıp onların çizgisinden çıkmaktan sakındırmışlardır. Dört mezhep imamlarının bu çağrılarını geçen konularda size aktarmıştık.

Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Şer'î bir delile dayan­madan fetva veren, fetvasının günahını kendisi taşır" ve Resulullah "Onlar hahamlarını, papazlarını ve Meryem oğlu Mesih'i rableri olarak kabul ettiler. Oysa tek Tanrıdan başkasına kulluk etmemek­le emrolunmuşlardı" [92] âyet-i kerimesini açıklarken, "Al­lah'ın indirmediği bir hükümle hükmeden rabliğini ilan etmiş, o hükmü kabul eden hüküm vereni kendine rab kabul etmiş olur" buyurmuştur.

Tabiî kî bu, içtihadın tarifi ve kıyasın sıhhati için nassın bu­lunmaması şartından anlaşıldığı gibi, bir nassla çelişmeyen görüş hakkındadır. Çünkü görüş nassın bulunduğu bir mesele hakkında ise nassı reddetmiş olur. Mesele hakkında nass bulunmuyorsa, ya­ni "meskut-u anh" durumundaysa Allah'ın bağışını ve Resulullah'ın "Allah onu affetmiş, bağışlamış, bağışını kabul edin" sözleri­ni reddetmiş olur. Bu böyleyse ya bir nassla çelişen görüşü savu­nup kabul etmek ne durumdadır?

Bu yüzden insanların kendilerini taklit ettiklerini sandıkları ilk devir alimleri görüşleriyle çelişen bir nassı bulduklarında he­men o görüşten vazgeçer ve taraftarlarını o görüşü terketmeye ça­ğırır.

İnsanlardan öylesi var ki hidayet üzeredir. Hüküm, ancak Allah ve Resulü'nündür. "Hüküm ancak Allah'ındır" [93]di­yerek hakk'ı ehline bırakır. Selefin tavsiyelerini yerine getirir, onla­rın yollarını izleyerek nassa muhalif düşen görüşlerinden vazgeçer.

Ve insanlardan kimi vardır ki kibirlenerek mezhep imamının sözlerini; tâbi olsunlar diye değil, ancak tevazu babından söylemiş­tir, diyerek yorumlar. Şüphesiz böylesi bir insanın aklından kuşku duyulur. Çünkü bu mezhep imamının, "Resulullah da bizim gibi bir insandır, sözleri alınır ve reddedilir. Bu yüzden onun sözüne ters düşen görüşlerimizden vazgeçemeyiz," dedikleri ve bu inançta oldukları mânâsına gelir. Bu ise hiçbir Müslümanın söyleyemeye­ceği bir sözdür. Ve imamlara çok büyük bir hakarettir. Halbuki hiçbir Müslüman ilk devir alimlerinin "Biz değil sahabe alimleri ve sürekli Resulullah ile beraber olanları, bir kere bile Resulullah'ı gö­ren sahabenin derecesine ulaşamayız" dediklerinden kuşku duy­maz ve Sahabe görüşü varken bu alimlerin görüşüyle değil sahabe görüşüyle amel edilir", inancının dışında olamaz.

Resulullah (s.a.v.) şöyle buyuruyor: "Rabbime sahabemin benden sonra düşecekleri ihtilafı sordum. Bana 'Ey Muhammed, sahabilerin yıldızlar gibidirler, her birisi diğerinden daha parlaktır. Onların söyledikleriyie amel eden hak üzere olur." dedi." Bu yüz­den Resulullah (s.a.v.): "Sahabilerim yıldızlar gibidir, hangisine uyarsanız doğru yolu bulursunuz" demiştir.

Bu da, Kitab ve sünnetten nass bulunmayan meselede başka­larının değil, ancak sahabenin görüşünün hüccet olduğunu göster­mektedir. Şüphesiz bu, sahabenin Resulullah'ı görmüş olmasından kaynaklanıyor.

Sahibini saçma sapan sözler söylemeye götüren cehaletten Al­lah'a sığınırız.

Bu konunun geniş açıklaması taklit konusunda gelecektir. [94]



[88] Necm: 53/3-4.

[89] Ahkâf: 46/9.

[90] Bakara: 2/169.

[91] Nisa: 4/60.

[92] Tevbe: 9/31.

[93] En'am: 6/57.

[94] Şeyh Senusi, Nassın Uygulanışı, İnsan Yayınları, İstanbul, 1995: 93-96.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hakkında nass bulunan mesele
« Posted on: 19 Nisan 2024, 01:27:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hakkında nass bulunan mesele rüya tabiri,Hakkında nass bulunan mesele mekke canlı, Hakkında nass bulunan mesele kabe canlı yayın, Hakkında nass bulunan mesele Üç boyutlu kuran oku Hakkında nass bulunan mesele kuran ı kerim, Hakkında nass bulunan mesele peygamber kıssaları,Hakkında nass bulunan mesele ilitam ders soruları, Hakkında nass bulunan meseleönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes