> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Muvatta > Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması  (Okunma Sayısı 556 defa)
05 Kasım 2011, 17:01:57
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 05 Kasım 2011, 17:01:57 »



22. Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması

50. Süleyman b. Yesâr'dan: Sa'd b. Ebî Vakkas'ın eşeğinin yemi tükenince kölesine:
«— Evden buğday al. Götür, buğday miktarı arpayla değiş, üzerine fazla alma»[47] derdi.
 
51. Süleyman b. Yesâr'dan: Abdi Yegûs oğlu Esved oğlu Ab-durrahman, hayvanının yemi tükenince kölesine:
«— Evden buğday al. Sonra da bu buğday karşılığında (pazar­dan) eşit miktarda arpa al.» derdi/'2
 
52. îbn Muaykıb ed-Devsî'den de yukardaki hadisin bir benze­ri rivayet edilmiştir.
imam Malik der ki: Bize göre de hüküm böyledir.
Yine îmam Malik der ki: Bize göre Üzerinde ittifak edilen görüş karşılıklı olarak buğdayla buğday ve hurma ile hurma, buğ­dayla hurma ve hurma ile kuru Üzüm, kuru üzümle buğday ve her çeşit gıda maddelerinin ve katıklıkların karşılıklı satışı ancak pe­şin olmaları şartıyla caizdir. Bunların birbirleriyle vadeli değişti­rilmeleri haramdır.
imam Malik der ki: Gıda maddelerini ve katıkları, kendi cinsleriyle farklı olarak satmak caiz değildir. Mesela bir ölçek buğdayı iki ölçek buğday, bir Ölçek hurmayı iki ölçek hurma, bir Ölçek kuru üzümü iki ölçek kuru üzüm karşılığında ve bunlara benzer bütün hububat ve katıkların aynı cinsinin bir ölçeğini iki ölçeği karşılı­ğında peşin de olsa satmak caiz değildir. Çünkü bu, gümüşle gü­müş ve altınla altının değiştirilmesi gibidir. Fazlalık ve vade caiz değildir. Eşit ve peşin olması gerekir.
imam Malik der ki: Yenilip içilecek maddelerden ölçülüp tar-tılabilenler çeşitli sınıflardan olup aradaki farklılık fazla ise, o za­man peşin olarak farklı miktarlarla satışları caizdir. Mesela iki ölçek buğday karşılığında bir ölçek hurma ve iki ölçek kuru üzüm karşılığında birxölçek hurma, yine iki ölçek tereyağ karşılığında bir ölçek buğday almada, peşin olması kaydıyla bir mahzur yok­tur, vadeli olursa caiz değildir.
imam Malik der ki: Miktarı belli olmayan buğday yığınını, birbaşka buğday yığını ile ölçmeksizin değiştirmek caiz değildir. Fakat buğday yığını ile hurma yığınını peşin olarak değiştirmek caizdir. Çünkü hurma karşılığında buğdayı kabala (götürü) satın almada bir mahzur yoktur.
imam Malik der ki: Farklılıkları belirgin çeşitli gıda madde­leri ve katıkların bir kısmının diğeri karşılığında kabala alınma­sı caizdir. Ancak peşin olmaları gerekir. Böyle kabala alınmaları­nın caiz olması bunlardan birinin altın ve gümüşle kabala alın­ması gibidir.
îmam Malik der ki: Mesela gümüşle kabala buğday ve altınla kabala hurma satın alınsa bu helâldir, bir mahzuru yoktur.
îmam Malik der ki: Kim miktarını bildiği buğdayı yığıp bunu müşteriden gizleyerek kabala satarsa caiz değildir. Müşteri ister­se bunu mal sahibine miktarını gizlediği ve aldattığı gerekçesiyle geri iade edebilir. îslâm bilginleri böyle bir satışı yasaklamışlar­dır.
îmam Malik der ki: Biri diğerinden büyük değirmi bir ekmeği iki ekmekle ve büyüğünü küçüğü ile değiştirmek uygun değildir. Ama birbirlerine eşit olduğu biliniyorsa, o zaman tartılmadan da bu şekilde değiştirilmesi caiz olur.
îmam Malik der ki: Bir ölçek sütle bir ölçek kaymağı, iki ölçek kaymak karşılığında satmak doğru değildir. Bu, daha önce belirt­tiğimiz iki ölçek kebîs (lüks kalite) hurma karşılığında satılması gibidir. Zira bunu yapan, iki ölçek kebîs ile üç ölçek acve değiştiril­mek istenmeyince, denkliği sağlayıp alış-verişi caiz kılmak için bir ölçek de adi hurma ilave etmiştir. Süt sahibi de böyledir. Sütle kaymağı, daha fazla kaymak elde etmek için vermiştir.
imam Malik der ki: Buğdayı, un ile eşit olarak değiştirmede bir mahzur yoktur.[48] Şayet Ölçeğin yarısını buğday, yarısını da un doldurup bir ölçek buğday karşılığında verse, daha önce belirtti­ğimiz gibi bu caiz değildir. Çünkü bu durumda, buğdayını kaliteli sayarak ölçeğin yarısını unla doldurmuştur. Bu da caiz değildir.



[47]  buğday ile arpa bir cins sayılmaktadır fazlalık caiz değildir, . Peşin olmak şartıyla fazlalık caizdir.
[48] Hanefilere göre buğdayı un ile değiştirmek caiz değildir. Çünkü ikisi aynı cinstir ve ölçekle Ölçülmeleri gerekir. Ölçekde de unla buğday eşit olmaz. Birinin fazla olma ihtimali vardır. Aynı cins şeylerde fazlalık faiz olur. (Mavsılî, el-ihtiyar, c.2, s. 32).

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması
« Posted on: 25 Nisan 2024, 11:45:42 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması rüya tabiri,Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması mekke canlı, Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması kabe canlı yayın, Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması Üç boyutlu kuran oku Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması kuran ı kerim, Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması peygamber kıssaları,Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılması ilitam ders soruları, Yiyecek Maddelerinin Birbirleri İle Eşit Olarak Alınıp Satılmasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes