> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Muvatta > Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler  (Okunma Sayısı 899 defa)
16 Ekim 2011, 16:12:13
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 16 Ekim 2011, 16:12:13 »



35 ŞUF'A (ONALIM) KİTABI[1]


 Şuf'a Hakkının Bulunduğu Yerler


1. Abdurrahman b. Avfın oğlu Ebu Seleme'den: Resûlullah (s.a.v.) ortaklar arasında taksim edilebilen müşterek mallarda şufa olduğuna hükmetti. Ortaklar arasında sınırın bulunduğu yerlerde şufa hakla yoktur.[2]

imam Malik der ki: Bizde amel ittifakla böyledir.

 

2. Saidb. el-Müseyyeb'e soruldu:

«— Şuf ada bir prensip var mı?» Said:

«— Evet, Şufa evlerde, arazide ve yalnız ortaklar arasında olur» dedi.

 

3. Malik'e de Süleyman b. Yesar'dan bu hadisin benzeri riva­yet edildi.

imam Malik der ki: Bir adam, bir köle yahut bir cariye ya da benzeri metalar vererek bir topluluğa ait toprağın bir parçasını al­dı. Sonra ortaklardan biri gelip şufa hakkını kullanarak toprağı geri aldı fakat (bu arada) köle ya da cariye ölmüştü. Hiç kimse bunların kıymetini bilemedi. Bunun üzerine müşteri: «Kölenin ya da cariyenin kıymeti yüz dinar» dedi. Şufa sahibi ortak: «Hayır el­li dinar» dedi.

îmanı Malik (bu konuda) der ki: Müşteri verdiği bedelin yüz dinar kıymetinde olduğuna yemin eder. Sonra şufa sahibi dilerse (bu meblağı vererek, satın alınan toprağı) geri alır, isterse almaz. Ancak şufa sahibinin köle ya da cariyenin kıymetinin müşterinin dediğinden daha aşağı olduğunu isbat ederse o fiyattan alır.

îmam Malik der ki: Müşterek bir toprak ya da evin bir parçası­nı bir kimse hibe etse, hibe edilen kişi de hibe edene hibe edilen şeye karşılık para ya da mal verse, ortaklar isterlerse hibe edilen kişiye verdiğini dinar veya dirhem vererek orasını alabilirler.

imam Malik der ki: Bir kimse müşterek bir toprağı ya da evi hibe eder, karşılığında bir şey almaz ve hibe ettiğini de geri iste­mez, ortağı burasının kıymetini vererek almak isterse, hibenin karşılığında birşey verilmediği müddetçe olamaz. Şayet karşılı­ğında birşey verilirse, ortak olan şufa sahibinin, verilenin bedeli­ni ödeyerek orasını alma hakkı vardır.

imam Malik der ki: Bir kişi, müşterek bir toprağın bir parça­sını satış fiyatına belirli bir zamana kadar veresiye satın almıştır.

Eğer ortak zenginse, aynı fiyata aynı zamana kadar şufa yo­luyla orasını alabilir. Ortağın parayı aynı süre içerisinde vereme­mesinden korkutuyorsa, bu müşterek toprak parçasını sahibin­den satın alabilen adam gibi güvenilir, zengin bir kefil getirirse bu hak ona da tanınır.

imam Malik der ki: (Ölen) Bir adam çocuklarına bir toprağını miras bırakır, sonra çocuklardan birinin de çocukları dünyaya gelir, daha sonra baba ölür, bunun üzerine çocuklarından biri bu topraktaki hakkını satarsa, satanın kardeşi, babasının ortakları olan amcalarından şufa hakkı bakımından önce gelir.

îmam Malik der ki: Hüküm bizce de böyledir. Şufa ortaklar arasında hisseleri miktarıncadır.[3] Her biri hissesi oranında alır. Hissesi azsa az, çoksa çok alır. Bu durum, ortaklar, şufa'da hisse­lerinin fazla olduğunu iddia ettikleri zaman söz konusudur.

Bir adam, hissedarlardan birinden hissesini alıp da, hisse­darlardan başka biri: «Ben şufa dan hissem kadar pay alırım» der, müşteri de: «Ya hepsini alırsın, yahut hiç almazsın» derse, şufa hakkını isteyen, ya tamamını alır, ya da hakkından vazge­çer. Almak istediğinde hak kendisinindir.

îmam Malik der ki: Bir adam bir arazinin tamamını alır ve ağaç dikmek ya da bina yapmak gibi kalıcı birşeyle veya kuyu kaz­mak suretiyle imar ettikten sonra ikindi bir şahıs o arazinin bir kısmında önceden hakkı olduğunu isbat ederek şufa yoluyla arazinin tamamını almak istediği takdirde, bu araziyi o adamın elinden şufa yoluyla imar ettiği şeyin değerini vermedikçe alma hakkı yoktur. Eğer arazide yaptığı şeylerin kıymetini verirse, şufa yoluyla araziyi alabilir.[4]

imam Malik der ki: Müşterek bir ev ya da arazideki hissesini satan bir kimse, hissedarın şufa yoluyla alacağını öğrenince, (en­gellemek amacıyla) müşteriyle kendi isteği üzerine ikale[5] yapsa­lar, hakka engel olamaz, şufa sahibi mal sahibinin sattığı para mukabilinde o hisseyi alma hakkına sahiptir.

Bir kişi, hayvan ve meta'larla birlikte bir pazarlıkla (şuf alı) bir arazinin ya da bir evin bir bölümünü satın alsa, hissedar, şufa

yoluyla yalnız arsa ya da arazideki hisseyi almak istese, müşteri de, «Satın aldıklarımın hepsini al, çünkü ben hepsini birden al­dım» derse bu konuda imam Malik der ki: Hissedar arazi ya da evdeki hisseyi, hepsine verilen bedelden yalnız paylarına düşen miktarı vererek alır. Müşterinin aldığı her şey, müstakil olarak satın alınabileceği bedelle diğerlerinden ayrılır. Sonra, şufa sahi­bi alacağı hisseyi, umumi bedelden payına isabet eden kıymet kar­şılığı alır. İstemezse, hayvan ve meta'lardan hiç birini almayabilir.

imam Malik der ki: Bir kişi ortak arazinin bir parçasını satar, hissedarların bir kısmı buradaki haklarını satıcıya devreder, diğerlerini devretmeyip şufa haklarını kullanarak hisseleri ka­darını almak isterlerse, şufa haklarını devretmeyenler hissenin tümünü alabilir. Hisseleri kadarını alıp geri kalanını bırakma hakları yoktur.

imam Malik der ki: Çok ortaklı bir arsa bulunsa, hissedarlar­dan birisi hazır, diğerleri yokken bir ortak, hissesini satmak ister­se ve mevcut kişiye şufa hakkını kullanarak bu hisseyi alması ya da vazgeçmesi teklif edilir, o da «Ben bu parçadaki hissemi alırım, diğer ortaklarım gelene kadar hisselerini bırakırım. Onlar bu parçadaki hisselerini alırlarsa alırlar, almazlarsa hissenin hepsini ben alırım» derse, bu kişinin derhal hissenin tamamını almak ya da vazgeçmekten başka bir hakkı yoktur. Sonra (alması halinde) ortaklar gelince, isterlerse ondan alırlar ya da ona bıra­kırlar. Eğer bu şahıs kendisine yapılan teklifi kabul etmezse, şufa hakkının devam edeceği görüşünde değilim.



[1] Şufa; lugatta eklemek anlamındadır. Üç kökten gelebilir:

1) Bir hisseyi öteki hisseye eklemek manasını taşır. Ezan lafızlarını iki defa söylemeye ve iki rekatlı bir namaza da şef denir.

2) Şufa tekin karşıtı olan çiftten türetilmiştir. Ortağının hissesini şufa yo­luyla alan kişi çift hisseye sahip olmaktadır.

3) Şefaat kelimesinden türetilmiştir. Bu takdirde, ortağın kendi hissesine diğer ortağının hissesini katması anlamını taşır. İslam'dan önce ortaklar­dan biri hissesini satarsa, diğer komşu ortak müşteriden kendisi almak is­terdi.

Fıkıh dilinde şufa, bir ortağın, ortağının sattığı malı parasını vererek al­mak hakkıdır. Başka deyişle şüfa, bir akarın (taşınmazın), müşteriye mal oluş fîatı karşılığında müşteri istemese de ondan alınmasıdır. Şufa fasid ya da sahih bir satıştan sonra sabit olur. Şufa hakkı, Hanefi mezhebinde sıra­sıyla şu dört kişi için sabit olur.

a) Satılan bir akara ortak olan kimsenin şufa hakkı vardır.

b) Satılan bir malın özel sulama hakkına ortak olan kimsenin şufa hakkı vardır.

c) Satılan bir akarın özel yoluna ortak olan kişinin de şufa hakkı vardır.

d) Akar sahibi bitişik komşu için de şufa hakkı sabittir.

Bir evin duvarında kirişi olan ya da duvar üzerindeki kirişten beraberce is­tifade eden kişi, komşu sayılır. Şufa hakkı, şufa sahihlerinin adedine göre­dir, hisselerine göre değildir. Malikilerde ise hisselerine göredir. Şufa sahi­bi hakkını üç şekilde talep eder:

1. Taleb-i MüvâseBe: Satışın yapıldığını öğrenir öğrenmez o mecliste şufa hakkını kullanacağını hareketleriyle göstermesi ya da söylemesidir.

2. Taleb-i Takrir ve işhad: Akarın yanında veya müşteriye ya da akar sata­nın elindeyse ona şöyle der: «Falanca bu evi satın almıştır. Ben şufa hakkı­mı kullanarak orasını almak istiyorum, şahid olun.»

3. Taleb-i Husumet ve Temlik: Hakime «Falanca falan evi satın almıştır. Be­nim şu sebepten dolayı orada şufa hakim var. Emret de orasını bana teslim etsin» demesidir. Genellikle talebin gecikmesiyle İmam Ebû Hanife'ye göre şufa hakkı düşmez. Fetva böyledir, imam Muhammed'e göre özürsüz bir ay tehir ederse şufa hakkı batıl olur (düşer).

[2] Ibn Abdilber der ki: Çoğu Muvatta ravileri Malik'ten ve başkaları mürsel olarak rivayet etmişlerdir.

[3] Hanefi mezhebinde, hissedarların hisselerine göre değil adedine göredir.

[4] Müşterinin bir araziyi imarı, iki şekilde olur:

aj Yaptığı şeyler ya arazide sabit kalan köklü şeylerdir. Bina yapmak, ağaç dikmek, kuyu kazmak gibi.

b) Ya da sabit kalmayan geçici şeylerdir. Ekin ekmek, araziyi ıslah etmek gi­bi. Bu îkinci kısımda, şufa hakkı yoktur. Birinci kısma giriyorsa, şufa sahi­bi arazi üzerinde yapılan şeylerin kıymetini verirse, şufa hakkına sahip olur. Vermezse hak taleb edemez. Hatta kendi hissesi üzerinde yapılan şey­lerin kıymetini vermedikçe, kendi hissesini alma hakkı da yoktur. Müşteri­ye binayı yıkmasını ya da ağaçlan sökmesini emredemez. Zira alıcı bunları kendi mülkü olduğu kanaatiyle yapmıştır. Eğer hissedar yapılan şeylerin kıymetini vermek istemezse, müşteriden hissedarın hissesinin kıymetini vermesi istenir. O da vermek istemezse, hissedar hissesinin kıymetine kar­şılık, müşteri de üzerine yaptığı şeylere mukabil bu hissede ortak olurlar.

[5] Yapılan bir satışın taraflarca bozulmasıdır.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler
« Posted on: 25 Nisan 2024, 14:23:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler rüya tabiri,Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler mekke canlı, Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler kabe canlı yayın, Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler Üç boyutlu kuran oku Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler kuran ı kerim, Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler peygamber kıssaları,Şufa Hakkının Bulunduğu Yerler ilitam ders soruları, Şufa Hakkının Bulunduğu Yerlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes