๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Muvatta => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 16 Ekim 2011, 16:11:04



Konu Başlığı: Şufa Hakkı Bulunmayan Yerler
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 16 Ekim 2011, 16:11:04
2. Şufa Hakkı Bulunmayan Yerler



4. Osman b. Alfan (r.a.) der ki: «Sınırları belli olan arazide (evin bahçesinde), kuyuda ve erkek hurma[6] ağacında şuf a yok­tur.»

imam Malik der ki: Hüküm bizce de böyledir.

îmanı Malik der ki: Taksim edilebilsin veya edilemesin, yol­larda ve evin bahçesinde[7] şuf a olmaz.

İmam Malik der ki: Bir adam, muhayyer olması şartıyla müş­terek arazinin bir parçasını satın almıştır. Satıcı ortağın sattığı bu yeri, müşteri, almayı kesin olarak kabul etmeden şuf a yoluyla ortakları almak istemeleri halinde, müşterinin o parçayı kesin olarak alıp satış sabit olana kadar şuf a haklan sabit olmaz. Satış kesinleşirse, şuf a haklan da sabit olur.

imam Malik der ki: Bir kimse, bir araziyi satın alır ve arazi elinde bir müddet kalır, sonra başka bir adamın miras yoluyla o arazide hissesi olduğunu iddiası neticesinde hissesi olduğu ortaya çıkarsa, şuf a lıakkı sabit olur. Arazi gelir getirirse, bu gelir hakkının sabit olduğu güne kadar ilk müşterinindir. Çünkü, ara­zideki dikili ağaçlar telef olsa ya da sel götürse, ilk müşteri sinesi­ne çeker.

Zaman uzar veya şahidler ölür veya satıcı ya da alıcı ölür ve­yahut her ikisi de sağdır, uzun zaman geçtiği için alış veriş unu­tulmuş olursa şufa hakkı kalmaz. Adam sadece sabit olan hissesi­ni alır. Adamın durumu, satışın yakın bir zamanda olması konu­sunda yukardaki gibi olmazsa ve bayiin arazinin bedelini, şufa sahibinin hakkını iptal etmek maksadıyla gizlediğini düşünürse, arazi tahmini bedeli üzerinden değerlendirilir ve arazinin bedeli yeni değere göre olur. Sonra arazi üzerine eklenen binalara ağaç­lara ve diğer tamirata bakılır. Böylece önce müşterinin belirli be­delle aldığı arazinin durumu, sonra bu arazide yaptığı bina ve diktiği ağaçlar değerlendirilmiş olur. Bundan sonra şufa sahibi araziyi alır.

îmanı Malik der ki: Şufa hayattaki bir kişinin malında oldu­ğu gibi, ölü bir kişinin malında da olur. Vereseler ölenin malının değeri (şufalı olduğu için) azalacağından korkarlarsa önce malı taksim ederler, sonra da satarlar. Böylece, bu kişilerin malda şufa haklan kalmaz.

imam Malik der ki: Bizce kölede, cariyede, devede, inekte, ko­yunda, diğer hayvanlarda, kumaşta ve susuz bir kuyuda şufa yoktur. Şufa taksim edilebilen ve sınır çekilebilen arazidedir. Taksimi kabul olmayan şeylerde şufa yoktur.

İmam Malik der ki: Bir kimse hissedarların huzurunda bir araziyi satın alırsa (hissedarların şufa hakkını iptal etmek ister­se), onları hakimin huzuruna çıkarır. Böylelikle, ya şufa hakkına sahip olurlar, ya da hakim bu haklarını iptal ederek araziyi müş­teriye teslim eder, şayet müşteri onları mahkemeye vermezse, on­lar da müşterinin (bu araziyi) satın aldığını bildikleri halde ara­dan uzun zaman geçinceye kadar şufa hakkı talep etmezler, sonra gelip şufa haklarını isterlerse, kanaatimce bu haklan kendilerine verilmez



[6] Hurma bahçesi ortaklar arasında müşterek olup diğer hurmaları aşılamak için ihtiyaç duyulan erkek hurmada şuf a söz konusu değildir. Şayet aşıla­nacak bir bahçe yoksa, o zaman bunun hükmü bir hurma gibidir ki şuf alı olabilir.

[7] Evin bahçesinde şuf a olmaması şu şekilde olur: Bahçe ve içinde bulunan ev­ler, ortaklar arasında müşterek olur, ortaklardan biri ev veya bahçesindeki hissesini satmış olsa, diğer ortakların bu arsada şuf a hakları yoktur. Çün­kü evlerin taksim edilmesiyle arsa şufah olmakta, evlere tabi olmaktan çık­mıştır.