๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Muvatta => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 16 Ekim 2011, 16:36:17



Konu Başlığı: Mazeretten Dolayı Orucunu Tutamayanın Fidye Ödemesi
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 16 Ekim 2011, 16:36:17
19. Bir Mazeretten Dolayı Ramazan Orucunu Tutamayanın Fidye Ödemesi




51. imam Malik'ten: Duyduğuma göre Enes b. Malik oruç tu­tamayacak kadar yaşlandığı zaman fidye verirdi. (Tutamadığı her gün için bir fakiri doyururdu.)

imam Malik'ten; Bana kalırsa, tutamadığı oruçlar yerine fid­ye vermesi icabetmez, iyileşince tutar. Şayet fidye vermesi gerekir­se hergün için bir fakire bir Müdd-i Nebi (bir müd, yarım kilo'dur) miktarında yiyecek verir.

 

52. îmam Malik'ten: Abdullah b. Ömer'e

«—Oruçlu bir hamile kadın, oruç tutmasından dolayı karnın-laki çocuğa bir zarar gelebileceğinden korkarsa ne yapar?» diye soruldu. Abdullah:

«— Oruç tutmaz, tutmadığı her gün için bir fakire bir müd buğday verir.» cevabını verdi.

imam Malik der ki:

Alimler, Cenab-ı Allah'ın ayeti kerimedeki: «Sizden biri hastalanır veya bir yolculuğa çıkarsa tutmadığı günleri kaza eder»  ana karnındaki çocuk için du­yulan korkunun da bir nevi hastalık olduğunu ve bu sebeple hami­le kadının tutmadığı oruçları kaza etmesi gerektiğini savunurlar.

 

53. Abdurrahman'ın babası Kasım'dan: Her kim kazaya ka­lan Ramazan orucunu sıhhatine kavuştuğu ve ertesi yılki Rama­zan da geldiği halde hâlâ kaza edememişse, kazaya kalan her oruç için bir fakire bir müd buğday verir, ayrıca oruçlarını da kaza eder.

İmam Malik'den; Said b. Cübeyr'in buna benzer bir fetvasını duymuştum.





Konu Başlığı: Ynt: Mazeretten Dolayı Orucunu Tutamayanın Fidye Ödemesi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 31 Ekim 2014, 12:32:33
s.a.. , tutamadigimiz oruçlarimizi sagligimiz oldugu müddet fidye vermeyip kendimiz kazasini yapmaliyiz..Kolayliga gidip de hemen fidye verenlerden olmayalim insaallah..