๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Muvatta => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 26 Ekim 2011, 15:55:22



Konu Başlığı: Kasden Adam Öldürmede Davacılarından Yemin Etmeleri Caiz Olanlar
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 26 Ekim 2011, 15:55:22
2. Kasden Adam Öldürmede Kan Davacılarından Yemin Etmeleri Caiz Olanlar

 
îmam Malik der ki: Kasden adam öldürmedeki kasamede ka­dınlardan hiç biri yemin etmez. Hatta maktulün velileri sadece kadınlar olsa, bunlara yemin gerekmez. Affetme yetkilen de yok­tur.
îmam Malik der ki: Kasden öldürülen erkeğin asabesi (baba tarafından erkek akrabaları) veya yakınları kalkıp: «Biz yemin edip ölümüzün kanına hak kazanacağız» deseler, hak kendileri­nin olur.
îmam Malik der ki: Kadınlar affetmeyi isteseler de afları ge­çerli olmaz. Asabesi ve yakınları bu hususta kadınlardan daha çok söz sahibidirler. Çünkü ölüye yemin eden ve kana hak kaza­nan bunlardır.
îmam Malik der ki: Ölünün asabesi yahut yakınları ölünün kanına hak kazandıktan sonra affetseler de, kadınlar afdan kaçı­nıp: «Ölümüzün katilini serbest bırakmayız» deseler, o zaman söz kadınlarındır. Çünkü kan sabit olup kısas kesinleşince, kadınlar ve asabeden kısası isteyenler, istemeyenlerden daha çok hak sahi­bidirler.


îmam Malik der ki: Kasden adam öldürmede davacılara ye­min ettirilebilmesi için, yemin etmeleri gerekenlerden en az iki kişi ve daha fazla olması gerekir[11] Yeminin adedi elli oluncaya kadar bu iki kişiye tekrar ettirilir. Elli yemin edince kana hak kazanır­lar. Hüküm bizde böyledir.
îmam Malik der ki: Bir grup insan hep beraber bir adamı ölünceye kadar dövseler, öldürülen bir kişi yerine hepsi öldürülür. Fakat dövmelerinden sonra ölürse yemin gerekir.[12] Yemin yoluy­la ise ancak bir adam kısasen öldürülür. Birden fazla öldürülmez.[13]



11] Davacı bir kişi olursa yemin ettirilmez. O zaman yemin davalıya teklif edi­lir. Davalı bir kişi de olsa yemin ettirilir. Çünkü davacıya yemin ettirme­mekle hak zayi olmaz. Halbuki davalıya yemin ettiriîmezse maktulün kanı boşa gitmiş olur.
[12] Yani adam dövülürken iki kişi şahit olur, dövülmeden sonra bir müddet ya­şayıp da ölürse o zaman bu dövmeden dolayı ölüp Ölmediğine dair kasaıne gerekir.
[13] Hanefîler'e göre, kasame (yemin) neticesinde kısas gerekmez, sadece diyet gerekir. Dava kasden öldürme davası ise, davalılar diyeti kendi malların­dan verirler. Şayet dava hata yoluyla öldürme davası ise, o zaman diyeti davalıların âkıîesi (baba tarafından erkek arkabaları verir. (Meydanı, Lübâb, c.3, s. 172).