> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Muvatta > El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler  (Okunma Sayısı 648 defa)
27 Ekim 2011, 15:08:42
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 27 Ekim 2011, 15:08:42 »



11. El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler


32. Habban oğlu Yahya oğlu Muhammed'den: Bir köle bir ada­mın bahçesinden bir hurma fidanı çalarak efendisinin bahçesine dikti. Fidan sahibi hurma fidanını aramaya çıktı. Bulunca köleyi Mervan b. Hakem'e şikâyet etti. Mervan da onu hapsederek elini kesmek isteyince kölenin efendisi Hadîc oğlu Rafi'e giderek bunun hükmünü sordu. Râfî':
«— Resûlullah (s.a.v.)'ın 'Ağaçtaki meyve ve hurma göbe­ğinin çalınmasından dolayı el kesme gerekmez,' buyurduğu­nu işittim» deyince, adam:
«— Mervan b, Hakem kölemi hapsetti, elini kesmek istiyor. Benimle bareber gidelim de Resûlullah (s.a.v.)'den işittiğin hadisi ona haber ver» dedi. Râfî' adamla beraber Mervan b. Hakem'e gi­dip:
«— Bu adamın kölesini mi yakaladın?» dedi. Mervan:
«— Evet» deyince Rafı':
«— Peki ona ne yapacaksın? dedi. Mervan:
«— Elini kesmek istiyorum» deyince Râfi ona;
«— Resûlullah'in 'ağaçtaki meyve ve hurma göbeğinin çalınmasından el kesilmez' buyurduğunu işittim' dedi. Bunun üzerine Mervan emretti, köle serbest bırakıldı.[49]
 
33. Yezîd oğlu Sâib'den: Abdullah b. Amr el-Hadramî bir köle­sini Ömer b. Hattab'a getirerek:
«— Şu kölemin elini kes, çünkü hırsızlık yaptı.» dedi. Hz. Ömer:
«— Ne çaldı?» diye sorunca Abdullah:
«— Hanımımın altmış dirhem değerindeki bir aynasını çaldı» dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer:
«—- Onu serbest bırak, elinin kesilmesi gerekmez. Eşyanızı ça­lan hizmetçinizdir.»[50]
 

34. İbn Şihab'dan: Mervan b. Hakem'e (sahibinin gafletinden yararlanarak) bir eşyayı alıp kaçan bir adam getirildi. Mervan eli­ni kesmek istedi. Bir de bunun hükmünü, haber göndererek Zeyd b. Sabit'ten sordu. Zeyd b. Sabit de;
«— (Sahibinin gafletinden yararlanarak) alınıp kaçılan mal­dan dolayı el kesme cezası yoktur» dedi.
 
35. Said oğlu Yahya'dan: Hazm oğlu Amr oğlu Muhammed oğlu Ebû Bekir demir yüzükler çalmış olan Nebatlı bir köleyi ya­kalayıp elini kesmek için hapsetti. Abdurrahman'ın kızı Amre, Ümeyye ismindeki cariyesini Ebû Bekir'e gönderdi. Ebû Bekir: 'Ben insanlar arasında iken cariye bana geldi ve teyzen Amre sana: Ey yeğenim değersiz bir şeyi çalan hırsızı yakaladığın bana bildirildi, sen bunun elini mi kesmek istiyorsun diyor' dedi. Ben de evet, deyince, cariye: 'Amre sana: el ancak çeyrek ve daha fazla dinar değerindeki malın çalınması halinde kesilir diyor» dedi. Bu­nun üzerine ben de köleyi salıverdim»

îmam Malik der ki: Bizdeki ittifaka göre, kölelerden kim bir şeyi kendi aleyhine itiraf ederse, bu itirafından dolayı kendisine bedenî had ve ceza uygulanır. Çünkü kendi aleyhine itirafı caiz­dir.
îmam Malik der ki: Ama efendisine zarar verecek bir şey itiraf ederse bu caiz değildir. (Efendisi sorumlu olmaz.)
îmam Malik der ki: Bir toplulukla beraber bulunup onlara hizmet eden amele veya bir adam, onlardan bir şey çalsa elleri ke­silmez. Çünkü bunların durumu hırsızın durumu gibi değil, ema­nete hıyanet eden kimsenin durumu gibidir. Bu gibilerin eli kesil­mez.
îmam Malik der ki: Aldığı emaneti inkâr eden kimsenin eli ke­silmez. Bu, aldığı borcu inkâr eden kimse gibidir, inkârından do­layı eli kesilmez.
îmam Malik der ki: Bize göre, üzerinde ittifak edilen görüş şu­dur: Evde çalacağı eşyaları toplayıp henüz dışarı çıkarmamış ola­rak yakalanan hırsızın eli kesilmez. Bu, önüne içmek için şarap koyup da henüz içmemiş, kadınla zina yapmak için bir araya gel­miş de henüz yapmamış olan kimselerin durumu gibidir. Bunlara had gerekmediği gibi, hırsızlık yaptığı evde yakalanana da gerek­mez.
imam Malik der ki: Değeri el kesmeyi gerektirecek miktara ulaşsın veya ulaşmasın, (sahibinin yanından) alınıp kaçırılan maldan dolayı el kesilmez.

 

[49] Ebu Davud, Hudud, 37/13; Tirmizî, Hudud, 15/19; Nesai, Katu's-Sârık, 46/13; îbn Mace, Hudud, 20/27. Ayrıca bkz. Şeybanî, 684.
[50] Hz. Ömer (r.a.)'m elini kesmeyişinin sebebi, hizmetçinin ev halkından sayılmasıdır. Çaldığı ayna da normalde saklı, gizli olmayıp meydanda olan ev eşyasmdandır.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler
« Posted on: 26 Nisan 2024, 21:30:55 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler rüya tabiri,El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler mekke canlı, El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler kabe canlı yayın, El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler Üç boyutlu kuran oku El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler kuran ı kerim, El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler peygamber kıssaları,El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeyler ilitam ders soruları, El Kesmeyi Gerektirmeyen Şeylerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes