๑۩۞۩๑ İslamda Bayanlar Dünyası (Tıbbi & İlmi Konular) ๑۩۞۩๑ => Müslüman Bayanlar İçin Fetvalar => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 14 Ocak 2011, 15:41:40



Konu Başlığı: Kadın ve çeşitli cevaplar
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 14 Ocak 2011, 15:41:40
   KADIN VE ÇEŞİTLİ CEVAPLAR


Bu bölümde 136 cevap vardır:

1- Kadının sesi: Aslı avret değildir. Konuşmayı artırmazsa ve sesini yumuşatmazsa onun sesini duymak haram değildir. Aksi halde kocasından başkalarına haram olur. (el-Lecnetud Daime)

2- Bir kadının diğer bir kadınla aynı örtü altında yatması caiz değildir. Hadisi şerifte: “Yatakta aralarını ayırınız” buyrulmuştur.

3- Ahlaksız dergiler ve zararları:

— Dergiler fitneye düşürücü resimleri kapsayan bir pakettir.

— Kadınlar en kamil şekilde süsleriyle fitneye taşınırlar.

— Adi aşk hikâyeleri anlatılır.

— Mümine kadınlara açık saçık elbiseler sunulur.

Cevap: Böyle bir derginin yayınlanması, hangi aşamasında olursa olsun bu dergi için çalışmak, reklâmını yapmak, almak, satmak ve edinmek haramdır. (el-Lecnetud Daime)

4- Şoförün arabada veya başka bir yerde bir kadınla yalnız kalması: Ccaiz değildir. Zira mahremi olmayan erkek ile yalnız kalmak haramdır. Bunun evde, arabada, çarşıda, dükkânda olsun fark etmez. Ama yanlarında iki veya daha fazla kadın varsa sakınca yoktur. Zira bu güvenilir olması ve yolculukta olmamaları şartıyla halvet değildir. (İbn Cibrin)

5- Halvet olmaması için üçüncü kişinin çocuk olması yetmez, büyük olmalıdır. (İbn Fevzan)

6- Erkeğin yabancı kadına, musafaha etmeksizin, yalnız kalmaksızın ve tebessüm etmeden selam vermesinde sakınca yoktur. (el-Lecnetud Daime)

7- Kadının çalışmasının şartları:

— Yalnızca kadınların bulunduğu bölümde çalışması

— Erkeklerle kadınların bir arada olduğu bir yerde çalışmaması

— Yabancı erkekle yalnız kalmaması, çalışmasına kocasının izninin olması

— Tam anlamıyla şer’i tesettüre uyması (el-Lecnetud Daime)

8- Hizmetçi edinmenin şartları:

— Dine riayet eden Müslüman kadın olması, evdeki erkeklere karşı tam anlamıyla tesettürlü olması. Yüzünü açması veya açılıp saçılması caiz değildir.

— Ev sahibinin hizmetçiyle yalnız kalması haramdır.

— Onunla beraberinde yanlarında mahrem birisi bulunması gerekir. (İbn Useymin)

9- Kadının, güvende olsa bile yanında mahremi olmadan uçağa binerek sefere çıkması caiz değildir. (İbn Useymin)

10- Münkeratla dolu bir yerde yaşayan genç kızlar: Güçleri yettiğince hoş sözlerle ve yumuşaklıkla kötülüklere engel olmalı, onların yaptıklarına iştirak etmemeli ve mümkün olduğunca onlardan uzaklaşmalıdır. (İbn Baz)

11- Riya korkusuyla insanlara nasihat etmeyi terk etmek: Bu şeytanın Allah’a davetten alıkoymak için kurduğu tuzaklardandır. Mümin bir kadının Allahın vacip kıldığı bir şeyi riya korkusuyla terk etmesi caiz değildir. (İbn Baz)

12- Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Halık’a (Allah’a) isyan olan hususta mahluka itaat yoktur” buyurmuştur. Bu ister anne baba, ister başkaları olsun eşittir. (İbn Baz)

13- Bazı dualarda müzekker (erkek sıfatı) olan ibareler geçiyor. Bunları kadın söyler mi?: Mesela: “Allah’ım! Ben senin kulunum, erkek kulunun oğluyum ve kadın kulunun oğluyum…”duasında olduğu gibi. İnşallah bu konuda genişlik vardır. “Allah’ım ben senin kadın kulunum, erkek kulunun kızıyım ve kadın kulunun kızıyım…” demesi güzel olur. Fakat hadiste geldiği şekilde okursa bir zararı olmaz inşallah. Zira o da Allah’ın kullarından bir kuldur. (İbn Baz)

14- “Yedi kişi Allah’ın gölgesinden başka hiçbir gölgenin olmadığı günde Allah’ın gölgesinde olacaktır..” hadisinin kapsamına kadınlar da girer. Ancak imamet (yöneticilik) erkeklerin özelliklerindendir. Aynı şekilde cemaatle namaz da erkeklere has olup, kadının namazı evde kılması daha faziletlidir. (İbn Baz)

15- İslam, kadınların haklarının korunması, mertebesinin yüceltilmesi, mirasta erkeklere ortak olması, nikâhta izninin alınması, reşit ise malında mutlak tasarruf sahibi olması, kocasına karşı pek çok haklara sahip olması, yabancıların bakışların karşı tesettürün farz kılınması ve bunun gibi diğer hususlarda onlara ikramda bulunmuştur. (İbn Baz)

16- İhtiyar kadın ile örtü ardından musafaha etmek: Mahremi değilse eldiven giymiş olsa bile onunla el sıkışmak caiz değildir. Kötülüklerin önüne engel koymak hakkındaki delillerin genelliğinden ötürü arada bir örtü olsa da caiz değildir. (İbn Baz)

17- Kadının televizyondaki erkeğe bakması: Kadın için hayırlı olanı erkekleri görmemesi, onların da kendisini görmemesidir. Bu konuda güreş, maç, filimler veya başka yerde görmesi fark etmez. Zira kadının tahammülü zayıftır. Çoğunlukla bakışlar şehvetlere sebep olur ve fitne ortaya çıkar. Bunun sebeplerinden uzaklaşmak selamete en yakın olanıdır. (İbn Cibrin)

18- Dergilerdeki çıplak kadın resimlerine bakmak caiz değildir. (İbn Cibrin)

19- Anneler günü: Bu ve diğer bidat bayramları kutlamak caiz değildir. (el-Lecnetud Daime)

20- Kadınlar cehennem halkının çoğunluğunu teşkil eder: Zira onlar çokça lanet eder, söver, hakaret eder, kocalarına nankörlük ederler. (Buhari rivayet etmiştir.)

21- Akıl ve dindeki eksiklikten maksat:

— Aklın eksikliği: hafızalarının zayıflığı bakımındandır. İki kadının şahitliği bir erkeğin şahitliği yerine geçer.

— Dindeki eksikliği: Zira onlar hayız ve nifas dönemlerinde namaz kılamaz ve oruç tutamazlar. Orucu kaza ederler fakat namazı kaza edemezler. Bu da dindeki eksiklikleri sayılmıştır. (İbn Baz)

Uyarı: Bu eksiklikten dolayı kadınlar sorumlu tutulmazlar. Bu ancak Allah’ın meşru kılmasıdır.

22- Aklı ve dinindeki eksiklik her konuda eksik oluşunu gerektirmez. Aynı şekilde her konuda erkeklerden aşağı oldukları ve erkeklerin her konuda kadınlardan üstün oldukları anlamına da gelmez. (İbn Baz)

23- Müminin her hususta kadını eksiklikle suçlaması, her konuda dindeki eksikliğiyle suçlaması yakışmaz. Peygamber sallallahu aleyhi ve selemin sözünü uygun manaya hamletmeli ve ona güzel davranmalıdır. (İbn Baz)

24- Televizyon seyretmek: Onu eve hiç koymamayı tavsiye ederim. Lakin ondan hayırlı istifade edebilme kuvvetine sahipse ve onunla şerre sürüklenmeyecekse bunda bir engel yoktur. Ondan hoş şeyler dinleyip şarkılardan ve filmlerden uzak durabilir. Lakin genellikle televizyon kötülüklere sürüklemektedir. (İbn Baz)

25- İnsan mecbur olduğu ve muhayyer olduğu durumlar:

— Mecbur olduğu durumlar: Allah’ın yazılmış kaderi hasebince mecburdur. Şüphesiz Allah kaderlerin takdir edicisidir. Gökleri ve yeri yaratmadan elli bin sene önce âlemde olacaklara hükmetmiştir.

— Muhayyer olduğu durumlar: Allah’ın kendisine bağışladığı akıl, irade ve ihtiyar bakımından muhayyerdir. Hayrı veya şerri yapmak arasında tercih sahibidir. (İbn Baz)

26- Ölüye hediye etmesi caiz olan ameller: Sadaka, dua, borcun ödenmesi, hac ve umre bütün bunlar dinde ölüye hediye edilmesi varit olan amellerdir. (İbn Baz)

27- Ölüye hediye etmesi caiz olmayanlar: Namaz, tavaf, Kur’ân okumak. Bu hususlarda delil olmadığı için terk edilmesi daha faziletlidir. Bazı alimler dua ve sadakaya kıyas ederek cevaz verdiler ise de terk edilmesi ihtiyatlı olanıdır. (İbn Baz)

28- Kişinin hayatta olan ana babası adına sadaka vermesi caiz midir?: Bu caizdir. Kalp ile buna niyet etmesi yeterlidir. Eğer dil ile: “Allah’ım! Bu sadakayı babamdan kabul et” derse sakınca yoktur. (İbn Cibrin)

29- Kalp ile zikir, her zaman ve her yerde meşrudur: Allah’a tazim gereği hamam gibi yerlerde dil ile zikretmek mekruhtur. (İbn Baz)

30- Bir kimsenin gıybetini yapmanın hükmü: Gıybet haramdır. Büyük günahlardandır. Gıybet edilen husus o şahısta mevcut olsun veya olmasın hüküm aynıdır. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’e gıybet hakkında sorulunca: “Kardeşini hoşlanmayacağı şekilde anmandır” buyurmuştur. (İbn Baz)

31- Gıybet ve dedikodu meclisleri: Kadının münkere karşı çıkması gerekir. Kabul etmezlerse oradan ayrılıp onlarla oturmaması gerekir. (İbn Baz)

32- Gıybetin kefareti: Gıybetini yaptığı kimseden müsamaha etmesini talep etmelidir. Aksi halde bu ona başka türlü ulaşırsa mefsedet daha büyük olur. Onun için bağışlanma dilemesi, onda olan şeylerle övmesi yeterlidir. (İbn Fevzan)

33- Şu kıssadan ibret al: Anlatılır ki yaşlı bir kadın insanların gıybetlerini yaparak etlerini yermiş. Ölüm anında oğlu kadının başı hizasında durup kelime-i şehadeti telkin etmiş. O da reddetmiş. Birkaç defa tekrar edildikten sonra ikrar etmiş ve demiş ki: “Vallahi ey oğul! Bunu söylemek bana çakılı dağlardan daha ağır geldi.” La havle vela kuvvete illa billâh.

34- Besmelenin kâğıda yazılmasının meşruiyeti: Üzerinde Allah zikri olan veya ayet olan kâğıdın çöp gibi yerlere atılması caiz değildir. (İbn Baz)

35- Üzerinde ayetler veya Allah zikri olan gazete kâğıtlarını sofra altı olarak kullanmak veya ambalaj yapmak caiz değildir.  (İbn Baz)

36- Üzerinde ayetler yazılı olan gazete, dergi vb. ne yapılır?: Bunlar lazımsa saklanır. Değilse yakılır veya insanların uğramadığı bir yere gömülür.  (el-Lecnetud Daime)

37- Veya bir torba içinde bağlanıp diğer ev atıkları ile beraber uzak bir yere atılır. (İbn Useymin)

38- Musiki de içeren faydalı şeyleri dinlemek: Müzik başladığı anda bitene kadar sesi kapatılırsa bunda sakınca yoktur. (İbn Baz)

Nükteler Hakkında Tafsilat:


39- Eğer içeriği doğru ise fazla olmamak şartıyla şakayı tasdiklemekte sakınca yoktur. Nitekim Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem mizah yapar ve ancak doğru söylerdi. 

40- Ama şaka yalan içeriyorsa bu caiz değildir. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: “İnsanları güldürmek için yalan söyleyene yazıklar olsun” buyurmuştur. (Ebu Davud) (İbn Baz)

41- İşlemeksizin haramı düşünmenin hükmü: İnsan nefsi kötü düşüncelere düşer de bir şey yapmazsa bu ondan affedilir, günahı işlemedikçe yazılmaz. (İbn Baz)

Nazik Davranışlar İle İlgili Tafsilat:

42- Eğer bu nezaket hakkı inkâr veya batılı ispat içeriyorsa caiz olmaz.

43- Ama böyle bir şey söz konusu değilse, herhangi bir kimsenin hakkına tecavüz yoksa bu güzel söz kapsamında olur. Bunda bir sakınca olduğunu bilmiyorum. (İbn Baz)

44- Günahlar bereketin yok olmasına sebep olur. Bu aynı zamanda Allah’ın gazap etmesinin, yağmurların kesilmesinin ve düşmanların musallat olmasının sebeplerindendir.  Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyuruyor ki: “Şüphesiz kul işlediği günah yüzünden rızıktan mahrum bırakılır.”

Kadının, günahlardan sakınması, geçmiştekilerden tevbe ederek Allah’a hüsnü zanda bulunması gerekir. (İbn Baz)

Bina Yapımının Bitmesi Üzerine Kurban Kesmek:


 45- Bununla maksat onu cinlerden veya kötülüklerden korumak ise caiz değildir.

46- Eğer Allah’ın nimetlerine şükür olarak kesilip, akrabalarını ve komşularını toplarsa bunda sakınca yoktur. (İbn Baz)

47- Altın ve gümüş kaplar: Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurmuştur ki: “Altın ve gümüş kaplardan yiyip içen kimse, ancak cehennem ateşini midesine indirmiş olur.” (Müslim)

Bu yasak, büyük küçük bütün altın veya gümüş kapları, çay kaşığı, çatal gibi şeyleri kapsamaktadır, bunları kullanmak caiz değildir. (İbn Baz)

48-  Hastalık sebebiyle ağlamak, başkalarına bunu anlatmak: eğer sesli değil de sadece gözyaşları ile ağlıyorsa bunda sakınca yoktur. Bununla beraber Allah’a hamd ve şükreder, O’ndan afiyet ve sabır ister. (İbn Baz)

49- Hatırlamak amacıyla resimleri saklamak: Caiz değildir. İnsan, hayvan gibi ruh taşıyan canlıların resimlerin yok edilmesi vaciptir. Ama dağ, ağaç, manzara gibi resimlerde sakınca yoktur. (İbn Baz)

50- Resim asmak: Ruh taşıyan canlıların resmini asmak caiz değildir. (İbn Baz)

51- Kabirlere yazı yazmak: Ne Kur’ân ayetlerini ne de başka bir yazı yazmak levha üzerine veya başka bir şey üzerine olsun fark etmez, caiz değildir. (İbn Baz)

52- Şaban ayının ortasındaki gece (Berat gecesi): Bu konuda sahih bir hadis yoktur. Bu gecenin bir özelliği yoktur. Bu gece için ne özel bir kıraat ne de özel bir namaz varit olmamıştır. Bu konuda gelen bütün hadisler zayıftır. (İbn Baz)

53- İmanı kuvvetlendiren vesileler:

— Kur’ân okumak, onu düşünüp dersini yapmak

— Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in sünnetinin derlerini yapmak, din bilgilerini detaylıca öğrenmek

— Allah’ı kalpte murakabe ederek azametini düşünmek.

— Ahiret gününü, orada karşılaşılacak şeyleri, hesabı, amellerin karşılığını, cezayı hatırlamak

— Salih kimseler arasına katılıp günahkâr kimselerden uzaklaşmak. (el-Lecnetud Daime)

54- İnsan, cinlerin eziyetinden ve kötülüklerinden nasıl korunur?

— Allah Tealayı her durumda zikrederek

— Sabah, akşam ve uyumadan önce okunacak zikirleri okumaya devam etmek

— Günahlardan uzak durup vacipleri yerine getirmek (el-Lecnetud Daime)

55- Sigorta: Araba, sağlık, hayat ve mal sigortası caiz değildir. Zira bunda garar (yanıltma) vardır. Sigorta yaptıran, az mal verip çok mal almaktadır. Nitekim şirket büyük zarara uğradığında bir şey alamaz. (İbn Baz)

56- Ömrün uzaması için dua etmek: Bunda sakınca yoktur. Faziletli olanı: faydalı olacak olanı isteyerek dua etmektir. Mesela: “Allah falanın ömrünü Allah’ın taatinde uzatsın” demek gibi. Malumdur ki, dua kaderi değiştirmez. Bilakis bu da kaderdendir. Allah’ın şer’ine muhalif olmayan bütün sebepler kaderdendir. (İbn Baz)

57- Hayvanların ve kuşların içini doldurmak: Caiz değildir. Bunda hayvan doldurmak için mal harcayarak zayi etmek vardır. Allah israftan yasaklamıştır. Ayrıca bu ruh taşıyan canlının suretini asmaya vesile olmak söz konusudur. (el-Lecnetud Daime)

58- Ölüm anındaki kimseye Yasin suresi okumak: Bu konudaki hadis zayıftır. Bu durum için Yasin suresini tahsis etmeye delil yoktur. (İbn Baz)

Faizli Bankalarda Para Durdurmak

 59- Faiz, büyük günahlardan ve haramlardandır. Allah faiz yiyene, müvekkiline, kâtibine ve şahidine lanet etmiştir. (hadis)

60- Bankadan aldığın fazlalığı kullanamaz ve geri iade edemezsin. Aksine onu fakirlere sadaka gibi iyilik yolunda vermelisin. (İbn Baz)

61- Faizsiz yatırım da olsa, faizli bankaya para bırakmak caiz değildir. (İbn Baz)

62- Ev, ilaç, evlenme veya borçları kapama gibi kıymetli işler için de olsa Faizli borç (kredi) almak caiz değildir. (İbn Baz)

63- Hasta ziyaret eden kimseye: “tahammül edilmez” demenin hükmü: Caiz değildir. Zira bu, kullarının durumlarını en iyi bilen Allah’a itirazdır. Meşru olanı: “Sakınca yok, temizliktir inşaallah” demesidir. (İbn Baz)

64- Hastaya çiçek hediye etmek: Caiz değildir. Zira bunda malı haksız yere savurmak ve bu işte Allah’ın düşmanlarına benzemek vardır. (el-Lecnetud Daime)

65- Kadının çarşıya çıkmasının şartları:

— Şer’i tesettüre tamamen riayet etmek

— Dini edepleri gözetmek

— Erkekler arasına karışmaktan uzak durmak

— Kocasının izni (el-Lecnetud Daime)

66- Yeni ürünleri bilmek için çarşıya gitmeyi tekrarlamak: Bu, evden çıkmasını gerektirecek bir ihtiyaç değildir. Bunda büyük tehlike vardır. Özellikle de kötülüklerin attığı bu zamanda. Kadınlardan talep edilen şey, evinde kalması, işlerini tutması, ancak zaruret halinde çıkmasıdır. (İbn Fevzan)

67- Kadının çarşıya çıkmasında yanında mahremi bulunması şart değildir. Ancak fitneden korkulması halinde yanında kendisini koruyacak bir mahremi bulunmalıdır. Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem zamanında kadınlar çarşıya yanlarında mahremi olmadan çıkıyorlardı. (İbn Useymin)

68- Müslümana darılıp ayrılmak: Dini bir sebep olmadan müslümandan darılıp ayrılmak haramdır. (İbn Cibrin)

69- Kâğıt üzerinden dua okumak: Eğer ezberleyemiyorsa buna bir engel yoktur. Lakin ezberlemesi kolaysa ve kalp huzuru ile huşuyu sağlayacaksa bu daha iyidir. Ama namazda layık olanı ezberden okumaktır. Ezberlemesi zor oluyorsa kâğıttan okumasında sakınca yoktur. (İbn Baz)

70- Kadınlar Erkeklerin Şıklarıdır: Ebu Davud’un rivayet ettiği bu hadis sahihtir. Allahu a’lem bunun anlamı şudur: Haklar ve yükümlülükler hususunda kadınların statüsü erkeklerin aynısıdır. Ancak Şarî (Allah) miras, şahitlik vb. delil gelen konularda onları istisna etmiştir. (İbn Baz)

71- Allah’a tevbe: Tevbe: Allah’a isyandan, o’nun taatine dönmektir.

Şartları:

— Allah için ihlâs: bundan Allah’ın rızasını, sevabını ve azabından kurtuluşu amaçlamak

— İşlediği günahtan pişman olmak, bundan dolayı üzülüp bir daha işlememeyi temenni etmek

— Günah işleme düşüncesini atmak, eğer bir mahlukun hakkında işlenmişse onun hakkından kurtulmak veya ondan müsamaha etmesini istemek

— Bu günaha ileride dönmemeye azmetmek. (İbn Useymin)

72- Tevbe edip de sonra tekrar günah işlemenin hükmü: Eğer tövbesi sahihse ve bu günahı bir daha işlememeye azmetmişse, bu günahı tekrar işlediği zaman ilk tövbesini bozmuş olmaz. Aksine tövbesi sahihtir. Günahından her tevbe edişinde Allah onun tövbesini kabul eder. (İbn Useymin)

73- Burçları okumak ve fincan kapamak: Bütün bunlar kehanete ve göz bağcılığındandır. Bu sihir ve gayb ilmini iddia etme türündendir. İnsanların akidelerini bozmaya yönelik hiledir. (İbn Fevzan)

74- “Kadın eğri kaburga kemiğinden yaratılmıştır” Hadisinin anlamı: bu hadisteki eğrilikten maksat, kadının huy olarak kaburga kemiği gibi eğri olması, onu düzeltmek isteyenin boşamadıkça buna güç yetirememesidir. Meşru olanı onun eğriliklerine sabretmesi, tekrarlaması halinde nasihat ederek onu yönlendirmesidir. (el-Lecnetud Daime)

75- Recep ayında oruç tutmak: Özellikle recep ayına mahsus orucun faziletine dair hadisler sabit olmamıştır. (el-Lecnetud Daime)

76- Tesettür ile alay etmek: Kim Müslüman kadın ile, İslam dinine tutunduğu için dalga geçerse o kafirdir. (el-Lecnetud Daime)

77- Görüş hürriyeti denen şey batıldır, İslam’da aslı yoktur. Bilakis batıla mani olmak, hakka müsamaha göstermek vaciptir. Hiç kimsenin şialığa, putçuluğa, zinaya, kumara ve bunun gibi kötülüklere çağırmaya müsamaha göstermesi caiz değildir. Aksine mani olunması ve tedip edilmeleri gerekir. (İbn Baz)

78- Burçlara inanmayı neşreden gazeteler: Burçlar, güneşin menzilleridir. Koç, arslan, ikizler burcu gibi on iki burç zikredilir. Bunlar sıradan aylardır. Allah’ın bunlarda ne meydana getireceği bilinmez. Her kim “Boğa burcunda şu olacak, akrep burcunda şu olacak..” gibi bir iddiada bulunursa o, Allah’tan başka kimsenin bilmediği gaybı bildiğini iddia etmiş olur. (İbn Cibrin)

79- Bahisin hükmü: Bu, iki kişinin bir işte sözleşip birinin diğerine: eğer şu iş dediğim gibi olursa şöyle şöyle yap, eğer senin dediğin şekilde olursa şöyle şöyle yap der. Bu haramdır. Zira kumardır. (İbn Useymin)

80- İnsanların en şerlisi ikiyüzlü olandır: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: “İnsanların en şerlisi olarak ikiyüzlüleri bulursunuz. Şunlara bir yüzüyle gelir, bunlara bir yüzüyle gelir.” Bunun anlamı şudur: dünyalık bir amacına ulaşmak için kişiyi yüzüne karşı över, sonra onun arkasından insanlara onu kötüler. Bu münafıkların sıfatıdır. (İbn Cibrin)

81- Gizli adet: Bu el ile istimna etmek olup haramdır. Uzman Tabiplerin de belirttiği gibi bunun büyük zararları vardır ve kötü sonuçlara götürür. Bunu yapanın gusletmesi gerekir. (İbn Baz)

82- Sılayı rahim yapılması gerekenler: Bunlar ana ve baba cihetinden akrabalardır. Şu ayette anlatıldığı gibi: “Rahim sahipleri (anne tarafından akrabalar) da Allah’ın Kitabında birbirlerine öteki mü'minlerden ve Muhacirlerden daha yakındırlar.”(Ahzab 6)

Ama kocasının akrabalarına gelince bunlar böyle değildir. Fakat aralarında akrabalık varsa o başka. (İbn Baz)

83- Şu beş şey ölümlerinden sonra ana babaya iyiliktir:

— Onlar için dua etmek

— Onlar için bağışlanma dilemek

— Vasiyetlerini yerine getirmek

— Onların arkadaşlarına ikramda bulunmak

— Onlar vasıtasıyla akraba olduğu kimselere sıla yapmak (İbn Useymin)

84- Kazancı haram olan baba: Ona nasihat etmek gerekir. Eğer bu tesir etmezse onun kazancından sadece zaruret miktarı alınır. Bu durumda size günah olmaz. Lakin kazancı haram olan kimsenin kazancından yemedeki şüpheden dolayı ihtiyaç fazlasını almamanız gerekir. (İbn Useymin)

85- Faiz alıp verenin davetine icabetin hükmü: Eğer davet edenin yemeğinin tamamının faiz veya başka bir haramdan olduğunu biliyorsan onun davetine icabet etmen ve yemeğinden yemen caiz değildir.

86- Ama yemeğinde haram ile başkası karışıksa ve onun haramdan olduğunu bilmiyorsan o yemekten yemende sakınca yoktur. (İbn Fevzan)

87- Müslümanın müslümana: “ey ahmak ey budala” diye hitap etmesi: Mümin için meşru olanı, Müslüman kardeşine güzel sözlerle ve kendi isimleriyle hitap etmesidir. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: “Mümin hakaret edici, lanet edici, çirkin ve müstehcen konuşan bir kimse değildir.” (Tirmizi) (İbn Baz)

88- İsraf hayatın kötülüklerindendir: Mümin, her işte orta yolu tutmalıdır. Nitekim Allah Sübhanehu ve Teala saçıp savuranları şöyle anlatıyor: “Gereksiz yere de saçıp savurma. Zira böylesine saçıp savuranlar şeytanların dostlarıdırlar. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.”(İsra 17/26-27)

Saçıp savurmak: Malı, gerek günah için gerekse faydasız oyun eğlence için gereksiz yere harcamaktır. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem malı zayi etmekten yasaklamıştır. (İbn Baz)

89- Üzerinde Allah’ın adı yazan kâğıtla hamama girmek: Bu kâğıt açıkta değil de örtülü ise caizdir. Genellikle Abdullah gibi isimlerde olduğu gibi Allah’ın adı (nüfus cüzdanı gibi belgelerde) bulunur.(İbn Useymin)

90- Üzerinde Allah’ın ismi bulunan kolye takmak: Caizdir fakat terki daha uygundur. Zira zaruret halinde hamama girmesi gerekebilir. Bu kolye ile girmesi caiz olmaz. Allah’ın ismini hafife almamış olmak için yatarken de çıkarılması gerekir. (İbn Cibrin)

Gelen Etler İçin Üç Durum Söz Konusudur:
91- Eğer şer’i olarak, üzerine Allahın ismi anılarak kesildiğini biliyorsak bu helaldir.

92- Eğer şer’i olarak kesilmediğini biliyorsak yenmesi caiz değildir.

93- Nasıl kesildiğini bilmiyor ve şüphe ediyorsak, bu etteki hüküm helal olmasıdır. Nasıl kesildiğini, besmele çekilip çekilmediğini araştırmamız da gerekmez. (İbn Useymin)

Jelatinlerin Hükmü:

94- Eğer domuz gibi veya onun derisi, kemiği vb. parçaları gibi haram bir şey bulunuyorsa bu haramdır.

95- Ama jelatinin yapısında haram bir şey yoksa bunda sakınca yoktur. (el-Lecnetud Daime)

96- Kadının yanında mahremi olmadan kendi memleketi dışında ikameti: Eğer bir tehlike söz konusu değilse, erkeklerden ayrı olup kadınlar arasında Allah’ın mübah kıldığı bir işte çalışıyorsa bunda sakınca yoktur. (İbn Baz)

97- Kalbin temiz olduğu öne sürülerek erkeklerle kadınların bir arada bulunması: Bu caiz değildir. Zira bu önüne geçilemeyen kötülüklere sebep olur. Bunun iş yerinde, yemekte, aile toplantısında olması fark etmez, kadın erkek karışması haramdır. (İbn Baz)

98- İki cinsin yazışması: Caiz değildir. Zira bu ikisinin arasında şehvete, buluşma isteğine sebep olur. (İbn Cibrin)

99- Telefonda kadınla konuşmak: Yabancı kadınla telefonda konuşmayı incelterek, şehvete sebep olacak şekilde, cilveli konuşmak caiz değildir. Ama kötülükten selamette olacak şekilde zaruret gereği konuşmakta sakınca yoktur. (İbn Cibrin)

100- Telefon konuşmasında “Alo” kelimesini kullanmak: Bu kelimenin Fransızca olup diğer dillere geçmiştir. Kullanmak gerekmez. (Bekr Ebu Zeyd)

101- Kadın kurban kesmek isterse taranması veya yıkanması caizdir. Eğer kılı düşerse bunda sakınca yoktur. Zira bundan maksat, kasten kılı gidermektir. (İbn Cibrin)

102- İnsan bir şeye şaşırınca ne yapar?: Erkek veya kadının etkileyici bir şey gördüğü veya duyduğu zaman el çırpmadan tesbih ve tekbir etmesi meşrudur. Bu Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e uymaktır. Zira o, kendisini şaşırtan bir şey gördüğü veya duyduğu zaman “Subhanallah” veya “Allahu ekber” derdi. Münker bir şey işittiği zaman da böyle yapardı. (el-Lecnetud Daime)

103- Resim haram mıdır?: Eğer bununla ağaçların, denizlerin, yıldızların vb. ruh taşımayanların resimleri kastediliyorsa bu caizdir. Ama insan, deve, kuş gibi ruh taşıyanların resmi haramdır. (İbn Useymin)

104- İçerisinde suretler bulunan kitapları ve dergileri saklamak: İçinde bazı resimler de olsa bunları saklamakta bir engel yoktur. Ama kadın resimleri varsa bunları silmek gerekir. Erkek resimlerinde başının silinmesi yeterlidir. (İbn Baz)

105- İçerisinde resimler olan faydalı gazete ve dergileri okumanın hükmü: Bu tür dergi ve gazeteleri okuyup dini, edebi ve ahlaki konularda istifade edebilirsin. Ama resimleri mürekkep ile kapatmalı, yüz suretlerini gidermelisin. Veya bunları kapalı halde bırakıp dolaba, sandığa kilitleyebilirsin. Eğer ihtiyacın yoksa bunları yakmalısın. (İbn Cibrin)

106- Kadının asansörde bir erkekle yalnız kalması halvet olur mu?: Halvet: bir kadınla bir erkeğin başkalarının görmediği bir yerde kalmalarıdır. İnsanın şüpheli yerlerden sakınması gerekir. (İbn Mun’î)

107- Borçlu olduğu kimseyi bulamamak: Gücün yettiği kadar onu araman, eğer bulamazsan da alacaklı adına o malı sadaka vermen gerekir. Eğer bundan sonra o gelirse durumu haber verirsin. Eğer razı olursa sevabı ona aittir. Eğer razı olmazsa ona malını verirsin, sadakanın sevabı da sana ait olur. İnşallah. (el-Lecnetud Daime)

108- Müzik melodileri kullanmak: Cep telefonu ve diğer cihazlarda müzik kullanmak caiz değildir. (el-Lecnetud Daime)

109- Fotoğrafın hükmü: Delillerin gösterdiği sahih olan görüşe ve âlimlerin cumhuruna göre ruh taşıyan canlıların sureti ister fotoğraf makinesiyle çekilsin, ister el ile çizilsin, ister heykel şeklinde olsun, ister olmasın haramdır. Bu konudaki yasak umumidir. (el-Lecnetud Daime)

Nazar Değen Çocuk Nasıl Tedavi Edilir?

Meşru tedavi şekli ile beraber şunlar uygulanmalıdır:

110- Muavvizateyn (Felak ve Nas surelerini), Ayetel Kürsi, Kafirun, Fatiha ve Bakara suresinin son iki ayetini (Amener Rasulü) okumak

111- Gözü değen kimsenin yıkandığı sudan, nazar değen kimseye serpmek. (İbn Useymin)

Haram Kelimesinin Kullanımı

112- Allah’ın haram kıldığı bir şey içinse:  Mesela: “Şu adam zina etmekle haram işledi” demek gibi. Bu işi haram diye vasıflamak doğru olur.

113- Eğer haram olmayan bir şeyse: Ona kelime olarak da olsa haram demek caiz değildir. Zira bu Allah Azze ve Celle’nin helal kıldığı şeyin haram olduğunun zannedilmesine sebep olur. (İbn Useymin)

114- Müslüman olmayanlara sadaka vermenin hükmü: Caizdir, eğer buna muhtac iseler bunun ecrini de alır. Lakin vacip olan sadaka yani zekât müellefe-i kulub dışında gayri Müslimlere verilmez. Sadaka verirken de o gayri müslimin, Müslümanlara karşı savaşan birisi olmaması lazımdır. (İbn Useymin)

115- Sihiri sihirle çözmenin hükmü: Sihir en büyük günahlardan, hatta eğer büyücü, sihrinde şeytani hallerden yardım alıyorsa küfürdendir.

Büyülenmiş kimseden sihri çözmek iki çeşittir:

116- Ama mübah olan dualar ve Kur’ân ile büyü çözülürse bu caizdir, sakınca yoktur.

117- Büyüyü, büyü ile çözmek caiz değildir. (İbn Useymin)

118- Sihir gerçek midir? Evet gerçektir. Sihirbazlar şeytanlara kulluk ve itaat ederler. Allah Teala, şeytanlara garip güçler vermiştir. (İbn Cibrin)

119- Psikolojik rahatsızlıklar temaim ile tedavi edilmez. (Temaim: fayda temin etmek veya zararı def etmek için boyuna asılan muska, nazarlık gibi şeylerdir.) Bu rahatsızlıklar ancak şu şekilde tedavi edilir:

— Kur’ân-ı Kerim okumak ve Sahih hadislerde gelen duaları okumak

— Allah’ı zikretmeyi ve Salih amelleri artırmak

— Günahlardan ve masiyet ehlinden uzaklaşmak.

Bütün bunlar rahatı, huzuru ve mutlu hayatı sağlayan şeylerdir. (İbn Cibrin)

120- Sigara içmenin hükmü: Pek çok zararı olduğu için caiz değildir. (İbn Baz)

121- Sevgililer gününü kutlamak: caiz değildir. Zira bu İslam dininde aslı olmayan bir bayram olup aşka ve tutkulara çağırır. Müslümanın, dini ile izzet sahibi olması, her sesin peşinden giden bir uydu olmaması gerekir. (İbn Useymin)

122- Riyanın tarifi:

Riya: Kişinin Salih bir ameli insanların kendisini görüp övmeleri için yapmasıdır. Bu amel geçersiz olduğu gibi bundan dolayı ceza da vardır. Bu kalpte olan bir şeydir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bunu “gizli şirk” olarak isimlendirmiştir.

Alametlerinden bazısı: Kişinin, insanların gördüğü yerde amelini dinç bir şekilde yapması, yalnız kaldığı zamanlarda ise tembelce yapması veya terk etmesidir. (İbn Fevzan)

123- Kadın, kocasının akrabaları yanında şu şartlarda oturursa sakınca yoktur:

— Halvet (erkekle yalnız kalması) olmamalıdır.

— Eller ve yüz de kapanmak şartıyla tam bir tesettür içinde olmalıdır.

— Konuşması ve oturmasında ciddiyet içinde olmalıdır. (İbn Fevzan)

124- Şeytanın tuzakları nelerdir?: Bütün günahlar, haram şehvetler, vesveseler, imanda şüphe, kötülerle arkadaşlık, müstehcen filmlere bakmak gibi bakması caiz olmayan suretlere bakmak, harama götüren bütün vesileler, dinlemesi caiz olmayan: müzik, gıybet, dedikodu, hakaret… Bütün bunlar şeytanın insanları avlayıp cehenneme düşürmek için kurduğu tuzaklardır. (İbn Fevzan)

125- Tesettür gibi zahir olan bir şeye ikaz edildiğinde “İman kalptedir” diyenin hükmü: Bu söz bazı cahiller tarafından söylenmektedir. Bu batılın kastedildiği hak bir sözdür. Bunu söyleyen kişi, yaptığı kötülüğü temize çıkarmak peşindedir. Böylece, işlemesi gereken taatleri yapmadığında veya bazı günahları işlediğinde kendisine kalpte bulunan imanın yeteceğini iddia etmektedir. Bu saçmalığı ortada olan bir demagojidir. Zira iman sadece kalpte olmaz. Bilakis iman ehl-i sünnet vel-cemaatin tarif ettiği gibi: “dil ile söylemek, kalp ile inanmak ve organlarla amel etmektir.”

Günah işlemek ise kalpte iman zayıflığının ve eksikliğinin göstergesidir. Zira iman, taat ile artar ve günah işlemekle eksilir. (İbn Fevzan)

126- Sorunları çoğalan bir ailenin hizmetçisinin çantasında bazı saçlar bulunursa: Bunlar alınıp yok edilir, hizmetçiden bunun açıklaması istenir ve şehirden uzaklaştırılır. Ne kendi haline, ne yanlarında ne de başkalarının yanında bırakılmaz. (İbn Fevzan)

127- Riya korkusu ile Salih amel terk edilir mi?: Riya korkusu ile Salih amelin terk edilmesi caiz değildir. Zira bu şeytanın bir yanıltmasıdır. Müslümanın Salih ameli işlemesi ve amelinde niyetini Allah için halis kılması gerekir. (İbn Fevzan)

128- İnsanın hayatında yaptıkları ile ölümünden sonraki yoluna hükmedilebilir mi? Salih ameller ve taatler, kişi için hayırlı akıbet ummanın sebeplerindendir. Aynı şekilde günahlar işlemek ve vacipleri terk etmek de kötü sondan korkulmasına sebeptir. Kötü son da, iyi son da şüphesiz Allah’ın kaza ve kaderine bağlıdır. Kişinin güzel sonuca götüren amellere sarılması, kötü sona götüren amellerden sakınması gerekir. Herkese, takdir olunduğu şey kolaylaştırılır. (İbn Fevzan)

129- Kalbinde haset olanın çaresi:

— Bil ki haset ettiğin bu nimet, Allah’ın bir fazlıdır. Haset ise Allah’ın takdirine öfkelenmektir.

— Bil ki, haset etmekle eline ancak kötülüklerinin artması ve iyiliklerinin azalması geçer.

— Bil ki, hased, haset ettiğin kişiden nimetin gitmesini sağlamaz. Bunun faydası yoktur. Bilakis Allah kuluna nimetini artırdıkça senin tasan artar. (İbn Useymin)

130- Kâhinlere ve benzerlerine gidip çare aramak: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: “Kim bir arrafa veya kâhine gider de onun söylediğini tasdik ederse Muhammed’e indirileni inkâr etmiştir.” (Tirmizi)

— Kâhinler, arraflar (medyumlar) ve büyücüler aynı hükümdedir. İnsanları kandırırlar ve Allah hakkında gerçek dışı şeyler söylerler. Onlardan sakınmak, bir şey sormamak ve onlardan çare ummamak vaciptir. (İbn Baz)

131- Uyarı: Kim hastanın adını ve hastanın annesinin adını sorarsa o cinlerle irtibat kurmaktadır. (İbn Baz)

132- Bir kimsenin bir şey yerken, başkasının ona bakması sebebiyle onu atması: Bu fasit bir inançtır. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şu hadisine de aykırıdır: “Biriniz lokmasını düşürürse, onu alıp üzerindeki ezayı temizlesin ve yesin” (Müslim) (İbn Useymin)

133- Nazar değmesi için tütsü yakmanın hükmü: Caiz değildir. Zira bu nazarın sıradan çaresi değildir. Bu işte şeytanları ve cinleri razı etmek, onlardan şifa için yardım istemek amaçlanır. Nazar ancak meşru yollarla tedavi edilmelidir. (el-Lecnetud Daime)

134- Eşiyle cima etmesi bağlanan kişinin çaresi:

1- Yedi tane yeşil sidr (Zizyphus Jojoba: Arabistan kirazı veya dağ selvisi olarak bilinir) yaprağı alınır, taş gibi bir şeyle dövülür, bu bir kaba koyularak üzerine yıkanmaya yetecek kadar su dökülür.

2- Bu kaba Ayetel Kürsi, muavvizateyn, ihlas ve kafirun sureleri, sihir çözme ayetleri olan: A’raf 117-122. ayetleri, Yunus 79-82. ayetleri ve Taha 65-69. ayetleri okunur.

3- Bunlar okunduktan sonra bu suyun bir kısmı içilir, kalanı ile gusledilir. Allah’ın izni ile bu şifa olur. Eğer gerekirse bu şifa buluncaya kadar birkaç kez tekrarlanır, bunda bir sakınca yoktur. (İbn Baz)

135- Suya nefes vermenin hükmü: bu iki kısma ayrılır:

1- Bununla, nefes verenin tükürüğü ile teberrük etmek amaçlanırsa şüphesiz haramdır. Bu bir şirk türüdür. Zira insan tükürüğü bereket ve şifa sebebi değildir. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem dışında kimsenin izleri ile teberrük edilemez.

2- Kişi Kur’ân-ı Kerim okuyarak suya üflerse bunda sakınca yoktur. Nitekim bu bazı selef tarafından yapılıp Allah’ın izni ile faydası tecrübe edilmiştir. Peygamber sallallahı aleyhi ve sellem yatarken ellerine felak ve nas surelerini okuyup üfler, vücudunu bunla mesh ederdi. (İbn Useymin)

Uyarı: Bu meselede, bazı kadınların nefeslerinin bereketli olduğunu zannederek bazı şeyhlerden Kur’ân okuyup üflemesini istemelerinin yanlışlığına uyarıda bulunmamız da gerekir.

136- Meşru Rukyenin (Hastaya Okumanın) şartları:

— Rukye, Allah’ın kelamını, isimlerini veya sıfatlarını içermelidir.

— Arapça veya manasını bildiği bir dilde olmalıdır.

— Rukyenin bizzat etkili olduğuna değil de, Allah’ın şifa verdiğine inanmalıdır.

— Rukye haram bir surette olmamalıdır. Mesela yabancı erkek ile kadın yalnız kalmamalı, hastanın avreti açılmamalıdır. Aksine tesettüre dikkat etmek vaciptir.



Konu Başlığı: Ynt: Kadın ve çeşitli cevaplar
Gönderen: Zehra Hüner üzerinde 01 Ekim 2018, 00:25:10
Maşallah subhanallah...bir yazida kaç çeşit bilgi ve birikim..akıldaki bir çok soruya cevap veriyor bu kadar açıklayıcı güzel hizmeti yazandan,sunandan ve vesile olandan Rabbim razi olsun insallah..