๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:14:51



Konu Başlığı: Zekâtın Tebliği
Gönderen: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:14:51
32. Zekâtın Tebliği: [524]

Verginin tarhından sonra tebliği işlemine geçilir. Tebliğ, kısa bir şekilde belirtilecek olursa, mükellefin vergi ödemeye çağ-rılmasıdır. Gerçekten, gerek karineler, gerek beyanname usulüne göre vergi daireleri tarafından tarhedilen verginin, ödemek üzere, ilgili mükellefe veya Sorumluya bildirilmesine tebliğ denir. Tebliğ, vergi ile diğer bildirimleri de içine alır.

Tebliğ, birçok durumlarda, mükellefe tanınan itiraz süresi­nin başlangıcıdır. Vergilendirme ile ilgili bir tebliği usulüne göre tebellüğ eden bir kimse, bu tarihten başlamak üzere ancak belirli süreler içinde itirazda bulunabilir. Bu sürenin geçmesi, hakkın düşmesine, yani verginin kesinleşmesine yol açar. Buna karşılık, tebliğ yapılması halinde, mükellefin lehine tahakkuk veya tahsil zamanaşımı işler.

Tebliğ, yalnız mükellefe değil, vergi işleminin şekline göre mükellefin kanunî temsilcilerine, umumî vekillerine veya vergi cezası kesilenlere de yapılır. Tüzel kişiliği olan kuruluşlarda teb­liğ, bunların başkan, müdür veya kanunî temsilcilerine; buna kar­şılık, vakıf veya cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan kuruluş­larda ise bunların idarecilerine veya temsilcilerine yapılmak ge­rekir. [525]

Tebliğ konusu işlemler çeşitlidir; bunlar arasında vergi bor­cunun miktarı ve ödenmesi gereğine ait yazılar, ikmalen veya re'sen yapılan tarhiyata ait ihbarnameler, vergi mahkemeleri vb.'nin kararı, düzeltme fişleri, vergi inceleme raporları, ödeme emirleri vb. sayılabilir.

Bazan vergi tahakkukunun yapılması halinde, vergi tebliğ edilmiş sayılır. Örneğin, gelir vergisinde tahakkuk fişinin kesilip beyannameyi veren kişiye tevdi edilmesi, tebliğ mahiyetindedir.

Tebliğ esas itibarıyla posta ile yapılır, ancak ilan yoluyla da yapılması mümkündür.

Önceden de belirttiğimiz gibi tarihî uygulamasında zekâtın tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil işlemleri aynı anda yapılmıştır.

Libya Zekât Kanunu, muhtelif maddelerinde zekâtın tebliği konusunu ele almıştır. [526] Benzer hükümler, başka düzenlemeler için de örnek oluşturabilir.




[524] Erginay, Vergi Hukuku, s. 82-84; Nadaroğlu, age, s. 236.

[525] VUK, m. 94.

[526] LZK, m. 28, 42; LZK Uygulama Talimatna­mesi, m. 18, 22, 24, 26, 29, 30.