๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 25 Ağustos 2012, 15:50:05



Konu Başlığı: Zekâtın Ömrîliği ve Fevriliği
Gönderen: Sümeyye üzerinde 25 Ağustos 2012, 15:50:05
2- Zekâtın Ömrîliği ve Fevriliği: [611]
 
Zekâtın Ömrî Olması:

Hanefi Mezhebinin meşhur görüşüne göre, zekât geniş vakit içinde ödenmesi gerekli bir farzdır. Devletçe tahsil edilmezse, mükellef ödemeyi geciktirebilir. Bilhassa Cessas, bu görüşü savun­maktadır. Ancak Tahâvî; Ebu Hanife, Ebu Yusuf ve Muhammed'den fevrî olarak ödeneceği görüşünü nakletmektedir. Hatta Muhammed'e göre, zekâtını ödemeyi geciktirenlerin tanıklığı kabul edilmez.

Böyle bir ödeme tarzında, mükellef hayatta oldukça, bu borcu­nu istediği zaman ödeyebilir; ancak ödeme yapmadan ölen mükel­lef günahkâr olur.




[611] Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, s. 330; Kardavî, FZ, c. II, s. 821-823; Kâsânî, BS, c II, s. 3-4; Sıddıki, age, s. 168; Şafiî, Umm, c. II, s. 17.