๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 27 Ağustos 2012, 14:30:05



Konu Başlığı: Zekâtın Güvenilir Müesseselerce Organize Edilmesi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 27 Ağustos 2012, 14:30:05
Zekâtın Güvenilir Müesseselerce Organize Edilmesi: [275]

Gerekli şartları taşıyan her müslüman zenginin ödemek zo­runda olduğu malî-dinî borcu zekâtın, münferiden ve teşkilatsız olarak dağıtılması, hedef ve gayelerinden belki en alt seviyede olanlarını bile gerçekleştiremez. Haddizatında müslümanın zih­nine ibadet fikriyle telkin edilmiş bulunan manevî bir husus, eğer insanlar fakirliği ve sosyal adaletsizliği toplumdan söküp atmak için teşkilatlanmamışsa, tatbikattaki önemini büyük çapta yitire­cektir. Nitekim, günümüz toplumlarında, bu verimsizlik yüzünden zekât, fonksiyonunu yitirmiş alelade bir ibadet gibi karşılanmaktadır.

Zekâttan beklenen önemli faydaların elde edilmesi için, bü­tün müslümanların bir araya gelerek kuracakları güvenilir der­nek, cemiyet ve vakıflarla zekâtların bir elde toplanıp gereken hizmetlerde kullanılması icap eder. Düşünülen manada, ferdin, zekât işlerini organize edemeyeceği aşikardır. Hatta zekât ödeyen müslüman zenginlerin birçoğu, belki de tümüne yakını, zekâtın fakirler sınıfından başka yerlere verileceğini dahi bilmemektedir­ler. Mükellefin zekâtını gereken yerlere adilane bir şekilde tevzi ettiğini düşünsek bile, bu işlem, beklenen faydayı sağlayamaz.

Zamanımızci zekâtların İslâm'ın ana meselelerini kav­ramış ve sağlam bir şekilde eğitilmiş, geçim endişesi bulunmayan, her türlü taassup, ihtiras ve bölücü akımlardan uzak bulunan tarafsız kişilerin kuracakları müesseselere verilmesi daha faydalıdır. Nitekim ülkemizde -arzu edilen seviyede olmasa da- Türkiye Diyanet Vakfı, İlahiyat Fakültesi Vakfı ve Hayra Hizmet Vakfı gibi kuruluşlar bu organizeyi belli oranda gerçekleştirmektedirler. Yayınlanan çeşitli bültenlerle faaliyetlerini kamuoyuna duyuran bu kuruluşların hizmet ve çalışmalarını takdirle karşılamak gerekir. Bu çeşit çalışmalara dayanak olmak üzere ekte bir kanun tasarısı örneği sunuyoruz; bu belge, çeşitli kuruluşlara kılavuz olabilir.

Ülkemizdeki mevzuat, zekât ödemenin şuuruna varmış müs­lüman mükelleflerin bir araya gelerek bu hizmeti yürütmesine el­verişlidir. Sözü edilen Türkiye Diyanet Vakfı, Hayra Hizmet Vakfı ve Marama Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı gibi kuruluşlar da bu mevzuatın oldukça başarılı uygulama örnekleridir.




[275] Yavuz, İZM, s. 436-437.