๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 25 Ağustos 2012, 15:31:02



Konu Başlığı: Zekâtın Farz Olmasından Sonra Malda Tasarruf
Gönderen: Sümeyye üzerinde 25 Ağustos 2012, 15:31:02
5- Zekâtın Farz Olmasından Sonra Malda Tasarruf: [636]

a) Hanefi Mezhebine göre, kendisine  zekât farz olduktan sonra malda tasarrufta bulunmak, -msl., satış- caizdir. Böyle bir du­rumda tasarruf misliyle değişim suretiyle olursa, zekât değişimden sonraki mala, tüketim suretiyle olursa zimmete ait olur. Ebu Hanife, öşrü, zimmîlerin ödediği haraca karşılık tutar ve -hem malla, hem zimmetle ilgili olduğundan- bu ürünlerin satışını caiz görmez. Diğerlerinin satışı halinde müşteri, satışı infaz (kabul) ya da red­detmekte serbesttir.

b) eş-Şafiî ve Ahmed'e göre, bu gibi malların satışında satış akdi geçersizdir; zira malik olunmayan bir mal satılmıştır.

c) Bir nakilde eş-Şafiî'ye göre, böyle bir durumda tasarruf -zekât miktarı kendi mülkü içinde sahip olmadığı mal olduğundan-caiz değildir; satış halinde zekât miktarı için satış geçersizdir, ka­lanın geçerli veya geçersiz olması konusunda her iki görüşü de bu­lunmaktadır.

d) Malik'e göre, zekâtın ödenmesi, satıcıya aittir.

e) Ebu Sevr'e göre, zekâtın farz olmasından sonra malın sa­tılması halinde, zekât memuru, zekâtı bizzat maldan tahsil eder, müşterinin de satıcıya rücu hakkı vardır.