๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 24 Ağustos 2012, 11:23:24



Konu Başlığı: Zekât Mevzuu Hayvanın Nitelikleri
Gönderen: Sümeyye üzerinde 24 Ağustos 2012, 11:23:24
2- Zekât Mevzuu Hayvanın Nitelikleri:
 
Genel Şartlar:

 

Malı zekâta tâbi tutmak için gerekli genel şartlar [687] burada da aynen geçerliliğini korur. Yalnız tam mülkiyet, nisap ve havelân-ı havi konularında biraz açıklama yapmak gerekir:

 
Tam Mülkiyet:

 

Hayvanların zekâta tâbi olması için aranan en önemli şart­lardan birisi de, tam mülkiyetle elde bulundurulmalarıdır.

Burada üzerinde durulacak konu, hayvanların mülkiyetinde ortaklıktır. Mülkiyette ortaklık konusunda, özellikle ortaklığın tü­rünü belirlemek gerekir. Şayi hisse ve vasıflar açısından olmak üzere, başlıca iki ortaklık bulunmaktadır. Bunlardan birincisinde, ortakların hisseleri -miras mahndaki ortaklık gibi- birbirinden ayrılmayacak şekilde; ikincisinde ise, her ortağın payı -30 koyun, 60 koyun gibi- ayrı ayrı tespit edilecek şekilde bulunmaktadır.

Hayvanlardaki ortaklık konusunda hukukçular görüş ayrılı­ğına düşmüşlerdir: [688]

a) İçlerinde Şafiî ve Malikî Mezheblerinin de bulunduğu Cumhur'a göre, ortak hayvanlarda zekât, şu ayrıntıyla tek bir kişi­nin mülkiyetin d eymiş gibi ödenir:

a) Mükelleflik:

1) Şafiî Mezhebine göre, ortaklar zekâtlarını -yüz kişi bile olsalar ve payları ne olursa olsun- tek kişinin mülkiyetindeymiş gibi öderler.

2) Malikî Mezhebine göre, ortakların her birinin sahip olduğu hayvanlar nisabı bulunca, bu mallar tek kişinin mülkiyetindeymiş gibi ele alınır.

b) Ortaklığın Düzenlenmesi:

1) Şafiî Mezhebine göre,  hayvanlar için ortaklık,  ağıl, sulama, sağılma, erkeğin aynı olması vb. durumlara göre dü­zenlenir.

2) Malikî Mezhebine göre, kova ve sulama yeri, ağıl, ço­ban ve erkeğin aynı olmasıyla düzenlenir.  Bu şartların tü­müyle veya kısmen gerekeceğinin malikîler arasında ihti­laflı olduğu hemen belirtilmelidir.

b) Hanefî ve Zahirî Mezheblerine göre, ortak hayvanlarda ze­kâtın ödenmesi, her ortağın kendisine ve nisabına bakarak düzen­lenir. Payı nisabı bulan öder, bulamayan zekâttan muaftır. Bu, bir ilke olarak şöylece ifade edilir: “Müctemi' (birlikte) olan nisapla­rın tefriki (ayrılması) caiz olmadığı gibi, müteferrik (ayrı) bulu­nan nisapların cem'i (birlikte ele alınması) de caiz değildir.” Buna göre, bir kişinin iki ayrı yerdeki nisabı bulan hayvanları birlikte, ortaklar ise ayrı ayrı ele alınacaktır.

Yusuf el-Kardavî'ye göre, Şafiî Mezhebinin görüşü konuya bir kolaylık ve açıklık getirir, hatta bu görüşü diğer zekât mevzularına da yansıtabiliriz. Yine bu görüş, zekât idaresi gerekli görünce, şir­ketler için de esas alınabilir.




[687] Bkz. yukarıda 25.

[688] Bilmen, HFK, c. IV, s. 88; Kâsânî, BS, c. II, s. 29-30; Malik: Zekât, 25; Maverdî,age, s. 115; Serahsî, age, c.II.s. 153, 184; Şafiî, Umm, c. II, s. 13, 15, 19; Şeybanî,Asl, c. II, s. 8-9, 40, 47-48; Tahâvî, age, s- 44.