> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler  (Okunma Sayısı 428 defa)
18 Ağustos 2012, 09:00:21
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 18 Ağustos 2012, 09:00:21 »



Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler:


Zahirî Mezhebine mensup İbn Hazm ile Şevkânî ve Sıddık Hasen Han'a göre, haklarında âyet ve hadis bulunmadığı, hukuk­çular böyle bir şeyi benimsemediği ve oturulan ev, meslekî âletler, binek hayvanı ve ev eşyası gibi mallara, gelirleri çok yüksek ra­kamlara ulaşsa da, zekât gerekmediği için, bu gibi' mallar da ze­kâta tâbi tutulmaz; ancak, onlardan elde edilen gelir, yıllandıktan sonra nakit statüsüyle zekâta tâbi olur. Havelân-ı havlin sonuna kadar nisap veya onu tamamlayacak malı bulunmazsa zekât ge­rekmez. [1104]

Bu görüştekilere göre, Hz. Peygamber, zekâta tâbi olan mal­ları tahdit etmiştir. Bu mallar arasında bina, akaret, sanayi tesisi, nakliye araçları ve benzeri mallar yoktur. Beraet-i zimmet asıldır. Yani, bir konuda açık bir âyet veya hadis yoksa müslümanların sorumluluktan beri olmaları esastır. Açık bir âyet veya hadis bu­lunmadıkça, yalnız Hz. Peygamber devrinde zekâta tâbi olduğu be­yan edilen malların zekâta tâbi olacağı esasından ayrılmak ve bu mallara yenilerini eklemek mümkün değildir.

Oysa Hz. Peygamber, kendi yaşadığı devirde gelir getiren ve büyüyen malları zikrederek, bunlardan zekât ödemek gerektiğini açıklamıştır. O devirde Arap yarımadasında zekât ödenmesi gerek­li mallar koyun, sığır, deve, arpa, buğday, hurma, kuru üzüm, gü­müş ve altın paralardır. Bununla birlikte, müslümanlar, sonradan ortaya çıkan ve Hz. Peygamber'in zikretmediği, fakat bu esaslara uyan mallardan da zekât ödemeyi farz kılmışlardır. İmam Şafiî'­nin er-Risale'sinde açıkladığına göre, Hz. Peygamber, gümüş para­lardan zekât ödemek gerektiğini açıklamış, sonradan müslüman­lar gümüşe kıyasla altın paralardan da zekât vermek gerektiği hükmünü ortaya koyarak bu paralardan zekât almışlardır. [1105] Hz. Peygamber'in altın zekâtını açıklamamasının  sebebi, o devirde alış-verişlerde geçerli paranın gümüş para olmasıdır. Ticarî mu­amelelerde, çoğullukla gümüş paralar kullanılıyordu.

Yine, ticarî malların zekâtı konusunda sağlam bir nas bu­lunmamasına rağmen, bunların zekâtı konusunda icma meydana gelmiştir. [1106] Hz. Ömer, büyük bir paraya denk olan zarurî ihtiyaç dışındaki atlardan zekât almıştır. [1107] Ebu Hanife, Ahmed b. Hanbel, Ebu Yusuf ve Muhammed eş-Şeybânî, zirai ürünlere benzeterek, baldan da öşür ödenmesi gerektiğini açıklamışlardır. [1108] Yine Zuhrî, el-Hasen b.Ziyad, Ebu Yusuf gibi âlimler, madenlere ve defi­nelere benzeterek, denizden çıkarılan balık, inci, anber, misk ve benzeri mallardan da % 20 zekât ödemek gerektiğini benimsemiş­lerdir. [1109]

Ayrıca, o müctehidler için, konu hakkında zaruret ve müşkü­lat derecesinde zorlayıcı bir durum sözkonusu değildi. Onlar dev­rinde bina vardı, fakat bu binalar genelikle geçimi sağlayacak öl­çüde küçük binalardan ibaretti. Buna rağmen, o gün var olan şek­liyle binalardan zekât ödemek gerektiğini söyleyen âlimler de var­dır.

Hadiste, “köle ve atın” zekâttan istisna tutulması, aslî ihtiyaç­lardan olmaları dolayısıyladır. Ticaret için elde bulunduruldukla­rında -İbnu'l-Munzir'in naklettiği üzere- icmaen zekâta tabidirler. Öyleyse, bu görüşün, hadisin ruhunu unutup, yalnızca zahirine ba­karak verdiği bu hüküm isabetli olamaz.

O halde, zarurî ihtiyaç için bulundurulan ev, ev eşyası, hiz­metçi, binek, otomobil, dolmuş veya taksi, sanat âlet ve tezgâhları zekâta tâbi değildir. Fakat zarurî ihtiyaç dışında gelir temin etmek gayesiyle kurulan sanayi tesisleri, fabrika, büyük bina, büyük nak­liye araçları ticarî gaye taşıdığından, zekâta tâbi olmaları gerek­mektedir.





[1104] Bkz. yukarıda 68, 69.

[1105] Bkz. yukarıda 61 1.

[1106] Bkz. yukarıda 57 1 2.

[1107] Bkz. yukarıda 53 1.

[1108] Bkz. yukarıda 86 1.

[1109] Bkz. yukarıda 95.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler
« Posted on: 25 Nisan 2024, 16:27:55 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler rüya tabiri,Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler mekke canlı, Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler kabe canlı yayın, Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler Üç boyutlu kuran oku Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler kuran ı kerim, Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler peygamber kıssaları,Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenler ilitam ders soruları, Zekât Mevzularını Dar Çerçevede Düşünenlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes