> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Zekât kurumu
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zekât kurumu  (Okunma Sayısı 2939 defa)
13 Ağustos 2012, 10:06:53
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 13 Ağustos 2012, 10:06:53 »



ÜÇÜNCÜ KISIM
 
ZEKÂT KURUMU (BEYTUMÂLİ'Z-ZEKÂT)

 
Madde 55. Kuruluşu:

Zekât işlerini yürütmek üzere, Zekât Kurumu adında bir kamu kurumu kurulur. Bu kurumun müstakil bir kamu tüzel kişi­liği ve devlet bütçesinden bağımsız bir bütçesi bulunur. Kurumu ilim ve din işleri ile zekât alanında uzman ondan az olmayan, yirmiyi geçmeyen bir idare meclisi yürütür. İdare meclisi üyeleri, bakanlar kurulunca tayin edilir.

 
Madde 56. Kurumun Görevleri:

 

Sözü edilen kurum, aşağıdaki işlerden sorumludur:

1. Bu kanunun ve ona dayanarak çıkarılan tüzüklerin hü­kümleri ışığında zekât hükümleri konusunda aydınlatma ve va­tandaşları zekâtın esasları ve inanç, ibadet ve sair dinî hükümlerle ilişkisi konusunda bilgilendirme, zekât   mevzu malları,  hesap­lanma kaidelerini açıklama ve bu konuda objektif doğru tanıtmada bulunma.

2. Kurumun fıkhi, mevzuatla ilgili, sosyal, iktisadî ve malî alanlarda zekât konusunda ilmî araştırmalar yapan bir merkezi olur.

3. Kurum, ister zekâtın tarh, tahakkuk ve tahsiliyle ilgili, is­terse zekâtın harcanma kalemleri, menfaatler,  hizmetler, idarî, malî, üretim ve hesaplama konusundaki düzenlemelerle ilgili tü­zükler olsun, bu kanunun yürütülmesi için gerekli tüzük tasarıla­rını hazırlar.

4. Verdikleri beyannamelere göre, gönüllü olarak ödeme ya­panlardan zekât ödemelerini kabul eder.

5. Ödenecek zekât miktarını belirler ve zekât mükellefi olup gönüllü ödemeyenlerden zorla tahsil eder.

6. Fakirlik ve muhtaçlığı çeşitli sebepleriyle açık bir biçimde belirlemek üzere, köy ve kentler kapsamlı bir sosyal taramaya alınır.  Bu konuda,  daha önce yapılmış incelemelerden de yararlanı­lır.

7. Bu kanun ve tüzüklerinin hükümleri çerçevesinde,  zekât gelirinden,  öncelik ve önem sırası gözetilerek,  şer'î harcama ka­lemlerine harcama yapmak.

8. Tahsil edilen zekât mallarının idaresi ve korunması, tah­silinden hemen sonra harcanmasını gerektirmeyecek   olanların üretime yatırılması. Bu, kısa, orta ve uzun vadeli yatırımlarla il­gili bir siyaset izlenerek yapılır. Yatırım, kâr ve nema yoluyla ze­kât mallarına uygun bir gelir sağlayacak biçimde olur. Zekât sis­temiyle, yararlananlara faydalı hizmetler ve işsizlere işyerleri ha­zırlanır, toplumun ve ümmetin topyekün kalkınmasına katılınır.

 
Madde 57. Kurumun Bütçesi Ve Planı:

 

1. Kurum, her yıl, zekât gelir ve giderleriyle ilgili bütçe hazırlar.

2. Beklenen gelir ve giderler ile üretim durumunun dikkate alındığı gelecek beş yıl için İslâmî-zekât merkezli sosyal daya­nışma planı da hazırlar.

3. İslâmî genel yararı izlemek ve kanun, İslâm hukukunun temellerine ve prensiplerine bağlı kalmak kaydıyla,   bu plan, -imkânlar ölçüsünde- devletin iktisadî ve sosyal kalkınma genel planıyla paralellik gösterir.

 
Madde 58. İdarî Ve Malî Örgütlenme:

 

1. Kurum, idare, maliye ve muhasebe örgütlenmesini yapar.

2. Bu örgütlenme, merkezdeki daire ve kısımlar, vilayetlerdeki şubeler ve diğer mahalli idare birimlerindeki büroların ku­rulması ile bütün bunların görev ve sorumluluklarını belirlenmesi anlamına gelir.

3. Her zekat menfaati için özel bir hesap açılır, her şube ve bü­ronun hesabı ayrı yürütülür.

4. Kurum, herhangi bir vergi veya resime tâbi değildir.

 
Madde 59. Maliye Ve Muhasebe Denetimi:

 

1. Kurum, malî denetim ve gelir, gider, muhasebe ve maliye işlerinin iç kontrolü için bir organ kurar.

2. Bu organ, kurumun merkez muhasebe divanının kurumun maliye ve muhasebesini denetleme görevlerini engellemez.

3. Merkez muhasebe organının kurumun maliye ve muhasebesiyle ilgili raporunun bir örneği millet meclisine, bakanlar kuru­luna ve kurumun idare meclisine sunulur.

 
Madde 60. Şûra Heyeti:

 

1. Dindar ve uzman, zekât, sosyal dayanışma, hukuk, iktisat ve kamu maliyesi alanlarında ilmî uzmanlık sahibi  müslüman bilginlerden bir şûra heyeti kurulur. Bu konuyla ilgili olarak bir bakanlar kurulu kararı alınır.

2.  Bu heyet, zekât gelir ve giderleriyle ilgili önemli işlerde kuruma görüş açıklar, yorum tüzükleri, gelir ve gider ile bu ka­nunu yürütmek için gerekli diğer tüzük tasarılarını hazırlar.

3. Kurum, ancak konuyu ikinci kez arz ettikten ve muhalefet sebeplerini yazılı olarak açıkladıktan sonra, şûra heyetinin görü­şünü kabul etmeyebilir.

 
Madde 61. Kurum Görevlileri:

 

1. Kurum görevlerine, tayin veya nakil yolula gelinir. Kurum çalışanları,  her durumda dindar, güvenilir ve  uzman kişilerden olmalıdır. Göreve ilk tayin için, öğretim ehliyeti yeterli değildir. Bilakis, kuruma bağlı bir enstitüde zekâtın teorik ve pratik mesele­lerini ve genel olarak İslâm'ın hükümlerini içeren bir program uygulanan ve tüzüklerce altı aydan az olmayacağı belirlenen bir eğitim ve öğrenim devresi başarıyla tamamlanmış olma şartı ara­nır.

2. Bu kanunun çıkmasından, idarî giderlerini karşılayabile­cek ölçüde zekât gelirine ulaşıncaya kadarlık süre içindeki kurum personelinin maaşları devlet bütçesinden karşılanır. Bu geçiş dö­nemi, iki yılı aşamaz.

 
Madde 62. Kurumla Yardımlaşma:

 

Sosyal işler ve sigortalar bakanlığı ile bağlı heyetlerinin, -her biri kendi görev sınırları içinde- diğer bakanlıkların, menkul ve gayrimenkul sermaye vergileri kuruluşlarının, üniversite ve enstitülerdeki sosyal araştırma merkezlerinin sosyal hizmet ve sosyal dayanışma kısımlarının, zekât kurumuyla yardımlaşması ve istediği açıklama, bilgi ve görev alanına giren araştırmalarla destek­lemesi gerekir.

 
Madde 63. Arap Ve İslâm Devletlerindeki Zekât Örgütleri:

 

1. Kurum, Arap ve İslâm devletlerindeki zekât işlerini yürü­ten kurum, heyet ve sandıklarla yardımlaşır ve onlarla koordineli olarak faaliyet yapar.  Bu yardımlaşma ve koordinasyon bakanlar kurulunun kabul ettiği ölçüde olur.

2. Yardımlaşma ve koordinasyon araçlarından birisi, Arap ve İslâm dünyasındaki zekât kurum (heyet ve sandıkları) için merkez birlik kurulmasıdır.

Yardımlaşma ve koordinasyon,  özellikle zekat gelirinden ülke dışında diğer devletlerdeki müslüman fakirlere, fî sebîlillah ve müellefe-i kulûb kalemlerine yapılacak harcamayı kapsar.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zekât kurumu
« Posted on: 16 Nisan 2024, 13:27:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zekât kurumu rüya tabiri,Zekât kurumu mekke canlı, Zekât kurumu kabe canlı yayın, Zekât kurumu Üç boyutlu kuran oku Zekât kurumu kuran ı kerim, Zekât kurumu peygamber kıssaları,Zekât kurumu ilitam ders soruları, Zekât kurumuönlisans arapça,
Logged
22 Aralık 2014, 17:06:43
Yunus Emre

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 499



« Yanıtla #1 : 22 Aralık 2014, 17:06:43 »

yardımlaşma ve paylaşma içerisinde olalım hep
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Her Anımızda Allah için Niyet Edelim ( Allah için )  Yerken , İçerken , Giyerken , Çıkarırken , Gezerken , Dinlenirken Bakarken , Duyarken , Yatarken , Kalkarken , Otururken , Okurken , Yazarken ve daha nicesinde... ( Allah için ) Niyet Edelim.
22 Aralık 2014, 17:40:52
Bahrişan 8

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 308


« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2014, 17:40:52 »

zekat kurumu gerçekten iyi bir kurum zekat veriyor

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
22 Aralık 2014, 18:09:30
8c nazlı

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 282


« Yanıtla #3 : 22 Aralık 2014, 18:09:30 »

Yardım kuruluşlarımız vâr ama daha çok olması icin gönüllü insanlarida aliyorlar.
Bizmde bu durumda kuruluşlara katılmak isteyenlere söylememiz gerekir. Ve bol bol iyilik yapmalıyız muhtaçlara yardım etmeliyiz.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
23 Aralık 2014, 14:09:41
Gülbahar Aktay
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 581



« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2014, 14:09:41 »

şimdi bir çok yardım kurumlarımız vardır.bir çok kişide bu kurumlara ellerinden geldiği gibi yardım ediyor.gerek maddi gerekse manevi olarak çok güzel iyilikler yapıyorlar.maddi bir yardım da bulunamasakta onlar için dua ederek ,gönüllü çalışarak da yardım edebiliriz.herkes yardıma ihtiyacı olan kişilere  yardım etsin .
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Kainatta en yüksek hakikat imandır, imandan sonra namazdır.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes