> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar  (Okunma Sayısı 3067 defa)
28 Ağustos 2012, 14:36:11
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 28 Ağustos 2012, 14:36:11 »



2- Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar: [191]

Mecburilik, devlete ödenme, faydasının mükellefe dönmesi, malî olan dışında içtimaî, iktisadî ve siyasî bazı hedeflerinin bu­lunması gibi noktalarda vergi ile zekât birleşirlerse de, aşağıdaki başlıklar altında toplayabileceğimiz noktalarda birbirinden ayrılırlar;

 
Teşri Kaynağı, İcap Esası Ve Yaptırım Açısından:

 

1) Zekât malî bir ibadettir, müslüman onu imanı ve din­darlığının gereği olarak yerine getirir; vergide bu vasıflar -genellikle-  gerçekleşmez. Zekât bir yandan ibadet, öte yandan vergi manasını taşır. Klasik hukukçular, bu nokta üzerinde önemle durmuşlar, hatta aralarındaki ihtilaflar çoğu kez bu yüzden doğmuş, kimileri ilk, kimileri de ikinci özelliğe ağırlık vermişlerdir.

2) Zekât inanç açısından da, uygulama açısından da, âyet ve hadislerle, Peygamberimiz ve Raşid Halifeler'in   uygulamasıyla, İslâm'ın beş rüknünden biri olarak, müslümanlara ebediyen farz olan malî-dinî bir vecibedir.  Ona ihtiyaç bulunsun veya bulun­masın, her zaman ayırıp vermek gerekir. Vergiler ise, ihtiyaç olduğu hallerde konur, ihtiyaç kalkınca kaldırılabilir. Yani, zekât ile vergi, teşri kaynağı ve icap esası ile süreklilik ve devamlılık açısından da birbirinden ayrıdır. Kimsenin kalmadığını düşünsek bile, zekâtın harcanması, yalnızca bunlarla sınırlı olmadığından, zekât mükellefliği kaldırılamaz. Çünkü Fisebillah, İbnu's-Sebil, el-Muellefetu Kulûbuhum gibi harcama kalemlerinin uygulama alanı değişen şartlara paralel olarak alabildiğine geniştir. [192]

3) Zekâtın farz olması için, belli şartlar aranır. Bu şartlar ile verginin şartları arasında farklılık olacağı tabiîdir.

4) Zekât, müslümamn kendi devletine ödemek zorunda olduğu bir vecibedir; ancak bu, bir İslâm devleti için sözkonusudur. Zekâtı devlet almasa da, müslümamn her sene gereken yerlere ödemesi gerekir. [193] Vergide durum buna çoğunlukla benzemez.

5) Zekât, müslüman için hem maddî, hem de manevî müeyyi­delerle pekiştirilmiştir. [194] Vergi için maddî müeyyide belki bu­lunmaktadır. Ama, günümüz insanının gönüllü vergi verebi­leceğini düşünmek ve manevî-dinî müeyyidelerle desteklenmeyen vergi ile zekâtın eş tutulması oldukça güçtür.

6) Zekât sadece müslümanlara farzdır; [195] vergiyi ise hem müslümanlar, hem de müslüman olmayanlar ödemek zorundadır.

 
Hedef Ve Gaye Açısından:

 

1) Zekâtın emredilen prensipler çerçevesinde alınmadığı ve harcanmadığı devletlerde zekâtın konulmasındaki hedef ve gayeler gerçekleşemez. Vergi, bu gibi hedefler için harcanamayacağına göre, onun zekât yerine geçmesi de düşünülemez.

2) Zekâtın teşriîndeki hedef ve gaye, sosyal ve iktisadî denge­sizlikleri yokederek, toplumun bütün katlarında bu düzen ve den­geyi, sosyal güvenliği sağlamaktır. Zekât, uygulamasının tarihî gelişme çizgisi içinde, özellikle Peygamberimiz ve Dört Halife ile Ömer b. Abdilaziz devrinde bu hedef ve gayesini ger­çekleştirebilmiştir. Halbuki vergiler, sosyal güvenlik yönünden bir teminat değeri taşımamıştır. Çünkü -ilerde yeniden belirtileceği gibi- harcama yerlerinin değişik olması bu kopukluğu sonuç­landırmıştır. Devlet elde ettiği gelirlerden bir kısmım sosyal gü­venlik için ayırsa bile, bu, zekâtın harcama yerlerinden sadece bir kısmım içine aldığından, yine zekât yerine geçmez.

 
Konuları Açısından:

 

Zekât ve vergi konuları açısından birbirinden ayrılırlar. Bu açıdan baktığımızda zekâtın servet-sermaye, gelir ve kişi üzerine konulduğunu, verginin ise bunlara ilâveten gider üzerinden de alındığını yakından bilmekteyiz. [196]

 
Muafiyet Sınırı Ve Ödeme Oranı Açısından:

 

1) Zekâtın belli nisabı ve miktarı vardır; vergi nisab ve mik­tarları buna uymaz.

2) Zekât, temel ve zarurî ihtiyaçlar dışında elde mevcut nisab miktarı maldan alınır. Asgari Geçim İndirimi de denebilecek ze­kâtın bu muafiyet sınırı ile vergi konusundaki muafiyet sınırı arasında farklılıklar, hatta muazzam olabilmektedir.

3) Vergi ile zekât arasındaki nisabla ilgili farklılıklardan biri de, zekât nisabının tespitinde belli bazı esasların bulunmasıdır: Bu esaslarda nisab miktarı, belli bir rakamla dondurulmaktadır. Zekâtta asgarî geçim indirimi bu esaslar çereçevesinde tespit edi­lirken, vergide bunun için konulmuş bir esas olmadığı gibi, yıllar önce konan esasa göre, teşrî organının çalışmasının sağlıklı yürütülememesi halinde, vatandaş uzun süre vergilerin adaletsizliğine ve eziciliğine mahkûm yaşayabilir.

4) Zekâtın ödeme oranı vergiye kıyasla çok düşüktür. Bu düşük oran müslüman zengine ağır bir yük olmaz.




[191] Karaman, İslâm'ın Işığında Günün Meseleleri, c  I, s. 164; Kardavî, FZ, c. II, s. 995-1105; Nedvî, age, s. 137-51; Şehhate, Fıkhu'l-İbâdût, s.  140-141; Şeltut, Fetâvâ, s. 125-126; Yavuz, İZM, s. 439-440.

[192] Bkz. aşağıda 117, 118 ve 119.

[193] Bkz. aşağıda 16.2.

[194] Bkz. aşağıda 36.1.2.

[195] Bkz. aşağıda 17.1.1.

[196] Bkz. yukarıda 10.3.1, 2, 3, 4.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar
« Posted on: 16 Nisan 2024, 10:42:36 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar rüya tabiri,Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar mekke canlı, Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar kabe canlı yayın, Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar Üç boyutlu kuran oku Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar kuran ı kerim, Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar peygamber kıssaları,Zekât İle Vergi Arasındaki Farklar ilitam ders soruları, Zekât İle Vergi Arasındaki Farklarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes